Péliföldszentkereszt, a szalézi rend központja

A Gerecsei Tájvédelmi Körzetben található Bajót községhez tartozik Péliföldszentkereszt, ahol valamikor a templomos lovagok őrizték a forrás csodatévő vizét. A szalézi atyák tulajdonában lévő barokk kegytemploma a 18. század óta zarándokhely.

Péliföldszentkereszt

Péliföldszentkereszt, a szalézi rend központja

Péliföldszentkereszt Bajót településrésze Komárom-Esztergom megye északkeleti részén, a 633 méter magas Gerecse nyúlványánál és a 374 m magas Öregkő hegy lábánál. Az országosan ismert búcsújáró hely Komárom-Esztergom megye egyik leglátogatottabb kegyhely.

Először Pél néven 1265-ben említik az okiratok. Nagy valószínűséggel a török időkben lakatlanná vált, innen eredhet nevének Péliföld alakja: „prelidum Péliföld”. A Szent-Kereszt névrész temploma nevére utal. 13. századi templomának romjai 1700 elején még álltak a mai templom helyén.

1735-ben Esterházy Imre prímás barokk kegytemplomot építettett a régi templom helyére és hivatalosan is zarándokhellyé nyilvánította. A templomban Jézus keresztjéből szűrmazó ereklyét őriznek.

Barkóczy Ferenc hercegprímás a 18. század második felében kolostort építtet a nazarénusoknak, akik 1763 – 70 között működnek itt.

Később a pálos rend letelepedését kísérelték meg a prímások először 1866-67, majd 1903-1906 között.

1913-ban a kegyhelyet Don Bosco Szalézi Társasága vette át, amikor beköltöztek a Szentkereszt földszintes kolostorépületébe. 1925-ben a kolostor nyugati oldalán emeletet húztak, a belső udvar egy részéből étkező és színjátszó termet alakítottak ki.

A Kálvária minden stációja más-más stílusban készült 1930-ban.

1932-ben manzárdos főiskolát építettek, ez a mai Don Bosco Ház. 1943-ban készült el az egyemeletes, tágas zarándokház, a mai Ifjúsági Ház.

1950-ben a szalézi rendet feloszlatták, az épületeket pedig államosították. 1950-1981 között vájárképző iskola és internátus működött itt.  A zarándokházat fogházzá alakították, a rabok a szénbányában dolgoztak. A manzárdos épületet helyi TSZ vadászháznak használta.

1988 és 1994 között a Nyolc Boldogság katolikus közösség lakta a kolostorépületet. 1992-ben a szalézi rend visszakapta a rendházat és a hozzá tartozó építményeket.

Péliföldszentkereszt

Péliföldszentkereszten halad át az Országos Kéktúra és a Kinizsi Százas teljesítménytúra útvonala, mely érinti a fontosabb látnivalókat: templom, Don Bosco-ház, Lourdes-i barlang, Szent-kút, Ifjúsági ház, Kálvária.

Péliföldszentkereszt

Péliföldszentkereszt közelében található Berény-vár nevű, ismeretlen eredetű földvár. Az Öreg-kő sziklafalában lévő Jankovich-barlangban az utolsó jégkorszak emberének maradványait találták meg.

A szenthely egész évben sok katolikus zarándokot vonz, de legtöbben a három búcsúnapon érkeznek:

  • Május 3: Szent Kereszt megtalálása
  • Szeptember 14: Szent Kereszt felmagasztalása
  • Október 20: Szent Vendel.

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük