Alcsúti Arborétum és a csodálatos hóvirágmező

A Vértes hegység lábánál, a Vál-völgyében fekszik a 40 hektáros Alcsúti Arborétum. Óriásira nőtt idős fái és csodálatos növényei az év minden időszakában kellemes sétára csalogatnak. Tavasszal a hazánkban egyedi méretű, 2 és fél hektáros hóvirágmező vonzza a legtöbb látogatót.

Alcsúti Arborétum

Alcsúti Arborétum

Az Alcsúti Arborétum csodálatos természeti környezetben, a Vág völgyében fekszik. Az árnyas fák és a Vál folyó felduzzasztásával kialakult tórendszer szigetei és hídjai romantikus hangulatú sétákra hívogatnak.

Az alcsúti uradalmat 1818-ban szerezte meg József nádor, ahol mezőgazdaságra, valamint állattenyésztésre rendezkedtek be. A nádor családi birodalomnak szánta a parkot. Valamennyi családtagja tiszteletére, valamint a fontosabb családi események emlékére elültetett egy-egy fát. A park egyes részeit hozzá közelálló emberekről nevezte el.

A táj természetes formáit utánzó csodálatos angolparkot egy schönbrunni kertépítőmester tervezte 1825-ben. Innentől a növények betelepítése folyamatos volt. Az elsőként ültetett fajtákat  (platán, japánakác, törökmogyoró, tölgy, juhar, vadgesztenye, vasfa) újabbak követték.

A 19. század második felében József főherceg tulajdonlása alatt 320 növényfajjal gazdagodott a növényállomány. Ybl Miklós tervei alapján pálmaház is épült, orchidea-, kamélia-, és páfránygyűjteménnyel. Ekkor, a tó és a sziget kialakításakor kerültek ide a mocsárciprusok, az óriás tuják és a mamutfenyők. Az észak-amerikai lombhullató mocsárciprus különleges látványt nyújt. A szurikátákra emlékeztető, talajból fölfelé álló légzőgyökerei a fa tövétől akár 15 méterre is felbukkanhatnak.

A park időközben elpusztult főépületét, hazánk legnagyobb klasszicista kastélyát Pollack Mihály tervezte. A Habsburg-kastély 1944-ben ismeretlen körülmények között leégett, ma már csak oszlopos timpanonja látható.

Alcsúti Arborétum

A melléképületek jó része szintén megsemmisült. A kastélykápolnában időnként kiállításokat tartanak.

1952 óta védelem alatt áll. Többször történtek nagyarányú felújítási munkák, legutóbb Európai Uniós projekt keretében szépült meg a park.

A park gazdag gyűjteménye minden évszakban sok érdekességet, ritkaságot kínál. Tavasszal a hóvirágok mellett többek közt téltemetők, a hunyorok és krókuszok köszöntik elsőként a tavaszt. Majd pedig nárciszok és tulipánok képeznek virágszőnyeget a séta utak mentén.

Magyarország legnagyobb hóvirágmezője 2,5 hektárnyi összefüggő területen csodálható meg február közepétől március közepéig. A 7 hóvirágfaj (pl. levantei, kikeleti, krími, bizánci )  24 fajtája egyedülálló látvány.

Alcsúti Arborétum

A hóvirág élőhelyei az üde, vagy félszáraz lombos erdők, mediterrán és alhavasi cserjések, ritkábban fenyvesek. 2017-ben az Év vadvirágának választották. Magyar nevét Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot.

2017-ben az Év vadvirágának, természetvédelmi eszmei értéke 10 000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Az Alcsúti Arborétumba 2016 óta már kisvasúton is eljuthatunk, sőt az arborétum közeli parkolóhelyek szűkössége miatt ajánlott is azzal érkezni.

Alcsúti Arborétum és a csodálatos hóvirágmező

Kattints a logóra vagy a Balkonada virág szöveg alatti dátumra és már láthatod is a fotókat!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.502443999893780&type=1&l=37490f66bf

Köszönöm a megosztásokat!
  • 245
  • 11
  •  
  •  
  • 245
  •  
  • 11
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük