Aalsmeer: a világ legnagyobb virágtőzsdéje

Aalsmeerben, az amszterdami Schipol repülőtér mellett találjuk a holland virágtőzsde hatalmas épületét, ami egyben a világ legnagyobb virágtőzsdéje is. A Monacoval azonos méretű területen naponta több mint 20 millió szál virág cserél itt gazdát. Ismerd meg ezt a különleges virágos világot!

Aalsmeer holland virágtőzsde

Hollandia és a virágok

Hollandia neve összeforrt a nemzeti virágnak számító tulipánokkal. A tulipánszezont már januárban megnyitják az igen látványos Nemzeti Tulipán Nappal. A csupán két hétig nyitva tartó, a világ legnagyobb konyhakertjének hívott Keukenhof, több százezer látogatott vonz évről évre. 

Hollandia már a XVI. században meghatározó szerepre tett szert a virágtermesztésben és kereskedelemben egyaránt. A tulipán nem őshonos, az  Oszmán Birodalomból, a mai Törökországból jutott el ide is. Egyes források szerint először a törökök megjelenésével a mai Magyarország területén terjedt el, majd bécsi közvetítéssel jutott el Nyugat-Európába. A középkorban a virágok még kocsmai és kávéházi csereberével találtak gazdára.

Ma Hollandiában a dísznövény-termesztés a mezőgazdasági termelés értékének 27 százalékát képviseli.

Aalsmeer holland virágtőzsde

Az országban utazva szinte mindenhol csak virágmezőket látunk az utak mellén. Az itt nevelt virágokat nemcsak vágott virágként használják fel, hagymák, gumók, tövek formájában kerti neveléshez is értékesítik. Rendszeresen innen érkeznek a dáliák és egyéb virágok az augusztus 20-i Debreceni Virágkarneválra is.

Szinte nincs olyan hétvége, hogy az ország valamelyik településen lenne egy virágos kiállítás vagy virágfelvonulás

A mi Dunántúlunknál alig nagyobb területű Hollandia igazi virághatalom, amit nemcsak az itt termesztett virágok értékesítésével, hanem több mint 100 évvel ezelőtt létrehozott holland virágtőzsde létrehozásával is megalapozta.

Aalsmeer, a holland virágtőzsde

világ legnagyobb virágtőzsdéje és egyben globális ármeghatározó aukciója Aalsmeerben, az amszterdami Schipol repülőtér közelében található. A virágaukció nagy szervezettség és technikai háttér mellett Monacói nagyságú terülten zajlik. A növények mozgatását futószalagok és számítógép vezérelt robotok biztosítják. Az igazgatóságot a hatezer termesztő-tulajdonos választja meg. 

Két műszakban 1800 ember dolgozik. Az esti műszak fogadja a szabvány szerint becsomagolt és rendezett árut a kertészetekből és a világ minden tájáról érkező repülőkről. Kenyából, Etiópiából, Izraelből, Ecuadorból, Tanzániából és Spanyolországból elsősorban rózsák, liliomok, orchideák és egyéb egzotikus növények érkeznek. A kínálat kb. húsz százaléka származik importból. 

Az épületben zárt laboratórium is működik, itt vizsgáljak az újabb nemesítésű virágok vázatartósságát, vagyis azt, hogy vízben tartva hány napig szép a vágott virág.

Aalsmeeri virágtőzsde működése

Gyakran a virágok délután 5-kor még a kertben vannak, míg másnap 12-re már a kiskereskedőknél a világ másik táján. A hűtőkbe, raktárakba került virágokat leltárba veszik, hogy minden készen álljon a másnapi licitáláshoz. A tőzsdei értékesítés reggel 6-tól 10-ig tart. A növények nyilvántartásba vétel után azonnal óriási hűtőházba kerülnek. A reggeli műszak feladata az árú tőzsdei bemutatása és vevőkhöz juttatása. 

A holland virágtőzsde jól szervezett, a virág útja az eladótól a kiskereskedőkig rendkívül gyors és hatékony. Minden résztvevő tudja és teszi a dolgát, a folyamat fantasztikusan megszervezett.

Pár évvel ezelőtt a brókerek még teremben ültek és licitáltak a bemutatott növényekre. Most nem kell feltétlenül ott lenniük, interneten keresztül is lecsaphatnak a virágokra. Tavaly, amikor a Tulipán virágzáskor Hollandiában utam során legutóbb ott jártam, még használták a virágórát, ami már egész más volt, mint 2004-ben az első látogatásomkor. A virágórán minden szükséges információ megtalálható: a kertészet neve, az áru megjelölése, az eladásra szánt mennyiség, a minimálisan megvásárolható mennyiség, a napi induló ár és természetesen az aktuális licitérték.

A kereskedők iszonyatos nyomás alatt, színek és illatok mámorában próbálnak minél jobb üzleteket kötni. A gyors és jó döntéshez több éves tapasztalat és jó felkészültség szükséges. A kereskedők a döntésnél figyelembe veszik, hogy mit rendeltek tőlük a virágboltok tulajdonosai, mik a trendek, mire várható kereslet. Fontos információ, hogy a legfőbb európai exportpiacokon és Hollandiában mikor, mit és mivel ünnepelnek az emberek. Az sem mellékes, hogy mire van fizetőképes kereslet, általában mennyit költenek növényre az emberek.

A kereskedéshez az árlejtés módszerét alkalmazzák. A növényeket az előre megállapított legmagasabb áron kiáltják ki, aztán az ár fokozatosan csökken. A mennyiség is korlátozott, ezért a legalacsonyabb ár elérésében érdekelt kereskedőnek arra kell figyelnie, el ne vigyék az orra elől az áhított növényeket.

A tőzsde maximálisan védi a termesztők érdekeit, ezért nem hagyják a végtelenségig csökkenni az árat. Ha az ár tíz százalék alá esik, a licit véget ér, a virágokat megsemmisítik. Az árlejtéses módszernek köszönhetően a kereskedés végére alig marad eladatlan virág. Éves szinten az eladásra szánt virágok alig fél százalékát semmisítik meg.

A brókereknek nincs lehetőségük „közelről” megszemlélni az árút, szinte vakon kell dönteniük. Nem rizikót emiatt nem vállalnak ezzel, hisz csak minőségi árukat termelők szállíthatnak be hosszútávon, a silány növényeket szállítókat kizárják a kereskedés lehetőségéből.

A brókerek chipkártyájával jelzik a vételi szándékát, a bankszámlájáról a megfelelő összeget azonnal leemelik.

A reggeli aukció idején belépődíj ellenében bárki beletekinthet a különleges nyüzsgő világba. Megdöbbentő látvány a rengeteg virág, virágvonatok végeláthatatlan sora, a színkavalkád és az a szervezettség, ahogy a hatalmas mennyiségű virág szállítása folyik. Felülről nézve, ahonnan a látogatók szemlélhetik az eseményeket kicsit káoszosnak tűnik, érthetetlen, hogy tud minden időre a helyére kerülni.

Érdemes nyitásra vagy minél korábban kimenni a tőzsdére, hogy ne maradjunk le a látványról. Amszterdamból busszal juthatunk ki Aaslmeerbe.

További olvasnivalók

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük