Érdekességek a Debreceni Virágkarnevál történetéből

A Debreceni Virágkarnevál Debrecenben a legnagyobb, egész Magyarországon pedig az egyik legnépszerűbb fesztivál. 1966 óta szinte minden évben megrendezésre kerül az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepének tiszteletére. A nemzetközi hírű esemény csúcspontja az augusztus 20-i karneváli felvonulás, ahol a látványos virágkompozíciókat magyar és külföldi művészeti együttesek, majorette csoportok, zászlóforgatók, fúvószenekarok előadása kíséri. A Debreceni Virágkarnevál története tartogat néhány érdekességet.

Debreceni Virágkarnevál

Debreceni Virágkarnevál története

Egyes források tudni vélik, hogy már 1905-ben volt egy látványos virágkorzó a cívis város főutcáján. A felvonulásnak komoly tétje volt: a bevételből mentőkocsikat vásároltak.

Az első hivatalos virágkarnevált azonban csak 1966-ban rendezték meg. A kitörő siker után a következő években is örülhettek a helyiek a virágos felvonulásnak. Eleinte csak hazai fellépők és középiskolás csoportok kísérték a gyárak, állami vállalatok dolgozói és a kiskatonák által feldíszített virágkocsikat.

Idővel a rendezvény híre külföldre is eljutott és megjelentek a külföldi fellépők is. Először csak a szocialista országok képviselői vettek részt, majd a rendszerváltás után távoli tájakról, a világ minden részéről érkező művészek is bemutatják hagyományaikat.

1979 és 1983 között csupán egy fesztivált rendeztek. 1984 óta újra minden évben megtartják a felvonulást, sőt napjainkra már egy hetes programsorozat épül köré.

Debreceni Virágkarnevál

Tőlünk nyugatra igen népszerűek a virágkarneválok, Hollandiában évente többet is tartanak, de Közép-Kelet-Európában Debrecen az egyetlen város, ahol ilyen nagyszabású virágkorzó várja a turisták százezreit.

A karneváli hét csúcspontja az augusztus 20-i felvonulás. A Nagyállomástól a Nagyerdei stadionig tartó 6 km-es útvonal mentén 12-16 virágkocsi és több ezer fellépő látványában gyönyörködhetünk.

A felvonulás egyben egy verseny is. A közönség által legszebbnek ítélt pályamű komoly elismerésben részesül. A versenyző kocsik látványtervét a grafikusok és a szobrászok már hónapokkal előre megtervezik. A kocsik 40 – 50 kg huzalt, 5 – 10 kg szeget, több kilónyi gombostűt, 100 – 150 vizes tűzőhabot (ebbe szúrják az élővirágokat, hogy a nedvességet biztosítsák) tartalmaznak.

A virágkarneválnak 2009 óta saját kabalafigurája is van, egy kedves, bűbájos virág. Igen népszerű óvodák, iskolák, gyermekcsoportok virágos felvonulása a Galiba Gyermekfesztivál is.

Debreceni Virágkarnevál


Tipp: A Nagytemplom környéken előreváltott jeggyel tribünön ülve is megtekinthető a látványos felvonulás. De nem feltételen kell jegyet váltanunk, az útvonal több pontjáról is jól láthatjuk a menetet.


Debreceni Virágkarnevál videó

2014-ben volt szerencsém a kulisszák mögé is betekinteni, mondhatom igazán feledhetetlen élmény volt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük