Tratzberg kastély, a késő gótika gyöngyszeme Tirolban

A Tratzberg kastély (Schloss Tratzberg) csodálatos természeti környezetben Ausztria Tirol tartományában, az Inn folyó völgye fölé magasodik. Európa egyik legszebb késő gótikus várkastélyának tartják. A 6800 négyzetméteres várkastély Habsburg termében látható a Habsburgok családfájának legelső festett ábrázolása. A parkolóból a „Tratzberg Express” nevű kisvonattal, festői erdei úton kanyarogva juthatunk fel a gyönyörű várkastély bejáratához. Videón is mutatom a Tratzberg kastély szépségét.

Tratzberg kastély, a késő gótika gyöngyszeme Tirolban

Tratzberg kastély, a késő gótika gyöngyszeme

Tirol bővelkedik gyönyörű városokban, de az igazi vonzerejét az Alpok és sípályái, valamint turistaútjai jelentik. Népszerűsége nem véletlen: rendezett települések, több mint 3.500 km tökéletesen karbantartott sípálya, 1.000 modern felvonó, 15.000 km felfestett turistaút és minőségi vendéglátás és rendszeres fesztiválok várják az ide utazókat.

Várai közül a Tratzberg- várkastély a második leglátogatottabb, a magyar vonatkozásokkal is bíró Kufstein vára mögött.

A Tratzberg kastély első írásos említése a 13. századból származik, amikor végvárként, a bajorok elleni védekezés egyik erődítményeként szolgált.

Tratzberg kastély, a késő gótika gyöngyszeme Tirolban

A 15. század második felében teljesen leégett. Tulajdonosa, I. Miksa német-római császár nem építette újjá vadászkastélyként használt épületet. A romokat inkább elcserélte a Taenzel család kastélyáért.

A Taenzel család gazdag ezüstbánya tulajdonos família volt, ők építették a kastély első késő gótikus részét 1500-ban. Az épületet márványból, fából és vasból készült művészi díszítéssel látták el.

1554-ben George Ilsung, egy gazdag augsburgi kereskedő kezébe került, aki megnövelte és a reneszánsz kornak megfelelően átépíttette. Ebből az időből származik a ma is látható díszített udvar és a gyönyörű szalon.

Tratzberg kastély, a késő gótika gyöngyszeme Tirolban

1590-ben a nagy politikai befolyással is bíró kereskedő família, a Fuggerek birtokába került. Tovább bővítették a kastélyt, a bútorzat nagy része ebből az időből származik. 1657-ig a Fugger família birtokolta, majd néhány tulajdonos váltás után közel 150 évre elnéptelenedett.

Tratzberg kastély, a késő gótika gyöngyszeme Tirolban

1847-ben a kastély az Enzenberg család tulajdonába került. Ma Ulrich Goess-Enzenberg a tulajdonosa, aki Mária Terézia magyar királynő és I. (Lotaringiai) Ferenc német-római császár leszármazottja. A kastélyt tiroli örökségként kapta nagybátyjától, gróf Georg Enzenbergtől és Esterházy Erzsébet hercegnőtől, ötödik generációs leszármazottként. Szintén nemesi származású feleségével ma is a kastélyban élnek, és ők nyitották meg a látogatók előtt, üzleti befektetésként. 

Tratzberg kastély látogatása

A várkastély Jenbach városában található. A vár alatti parkolóból meredek úton, a hangulatos „Tratzberg Express” nevű kisvonattal juthatunk fel a várhoz.

A kastély belépő díj ellenében, csoportosan látogatható. A vezetett túrák 20 percenként indulnak, érdemes a jegyet előre megváltani.

A kastélyban idegenvezető vezeti körbe a látogatókat, nyolc nyelven, köztük magyarul is tartanak vezetést. Korhű ruhába öltözött személyzet: I. Miksa császár, a Fuggerek és más történelmi személyiségek mesélnek az egykori lakóhelyükről.

Gyermekek bujócskázhatnak Tatzi-val, a kis házi szellemmel.

Az éjszakai idegenvezetésen korabeli viseletbe öltözött várkisasszonyok és apródok fogadják a vendégeket a fáklyákkal megvilágított reneszánsz udvaron. A túra lovagi lakomával zárul.

A Habsburg szalonban látható a Habsburgok családfájának legelső festett ábrázolása.

A várkastélyban rendszeresen tartanak rendezvényeket, esküvőket, koncerteket, valamint a várkápolna is látogatható, esküvői szertartások tarthatók benne.

További nyitvatartási és egyéb információkat a kastély hivatalos oldalán találsz.

Videón a Tratzberg várkastély

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük