Vörsi betlehem 2019: már épül a csöpp falu gigantikus csodája

A Somogy megyei Vörs kevesebb, mint 500 lelket számlál, az adventi és az azt követő időszakban azonan több tízezer látogatót fogad. A hazánkból és határainkról túlról érkezőket nem más, mint Európa legnagyobb beltéri betlehem vonzza. Nézzük, milyen újdonságokat kínál a Vörsi betlehem 2019-ben.

Vörsi betlehem 2019

Mi a betlehem és a betlehemezés?

A betlehem nem más, mint karácsonyi jelenet, amely Jézus születésének körülményeit eleveníti fel. Nevét a megváltó születésének helyéről, Betlehem városáról kapta. A születés helyére, az istállóként szolgáló barlang fölé templomot, a Születés templomát emelték.

A keresztény világban máig szokás a templomokban betlehemet emelni. A születést a bibliai alakokkal – a kisded Jézussal, Máriával, Józseffel, pásztorokkal, háromkirályokkal, állatokkal – együtt kicsinyített alakban ábrázoló életkép gyakran fából készül.

A betlehemezés karácsonyi népszokás. Jézus születésének bibliai történetét bemutató, középkori eredetű karácsonyi népi játék, amit főleg falun, házról házra járva adnak elő.

Vörsi betlehem története

Az idén már 71 éves a Vörsön Betlehem a Kis-Balaton Természeti területen fekvő faluban. 1948-ban építették először a Szent Márton templomban, akkor még csak kis méretben. Az 50-es években a Jézus Szíve oltárt lebontották és annak a helyére egy nagyobb méretű betlehemet építettek. Jelenleg csaknem 60 négyzetméteres területet foglal el. A gipszből készült ember- és állatalakok kivételével minden természetes anyagból készül, az alapanyagokat a vörsiek és a szomszédos települések lakói biztosítják ingyenesen.

Hely hiány miatt a Jézus születéstörténetét bemutató életkép mérete már nem növelhető tovább, ezért egyéb módon igyekezenk fenntartani az érdeklődést és újdonságokat mutatni a látogatóknak.

A bibliai életképen a részletek bemutatására fordítanak nagyobb figyelmet, míg idén először adventi vásárt is rendeznek.

A Vörsi Adventi Vásárt a templomtól 50 méterre rendezik, hogy meghitt hangulatot, étkezési és pihenési lehetőséget biztosítsanak a betlehem csodálóinak. Forralt bor, forró tea és pálinkák mellett hagyományos falusi ételekből, például lángos, kolbász, rétes válogathatunk.

Betlehemi pásztorjáték

A négy adventi vasárnapon 14:00 tartják a szentmisét, amely után betlehemi pásztorjátékot mutatnak be. A december 24-i éjféli mise 22:00-kor kezdődik, ezen a napon a pásztorjáték a mise előtt látható.

Már több mint 100 éves az a hagyomány, hogy a betlehemezők bejárják a falut. A bábjáték keretén belül figurákkal eljátszanak egy betlehemi pásztorjátékot és közös énekléssel üdvölik a megváltó megérkezését.

Megközelítés:

Vörs egy kis zsákfalu, így csak egyenesen kell haladni addig, amíg egy bal kanyar után elénk nem tárul a sárga templom épület.

Jó hír a vonatot preferálóknak, hogy bármilyen kicsi is a település, a beltehem népszerűségének köszönhetően még a gyorsvonatok is megállnak. Innen egy kényelmes 10 perces sétával érhetjük el a templomot.

A vörsi betlehem 2019. december 1-től 2020. február 2-ig mindennap látogatható 9:00 – 17:00 óráig a Szent Márton Püspök Templomban.

További nformációk a Vörsi Betlehem hivatalos oldalán.

Látnivalók Vörs közelében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük