Córdoba UNESCO örökségei: az óváros és a Mezquita, a Córdobai mecset-katedrális

Az UNESCO világörökségi listáját is kiérdemelt Córdoba történelmi központjában, szűk, kanyargós utcácskák között áll az arab típusú dzsámik leghíresebb példája a Mezquita. A córdobai nagymecset egykor Európa legnagyobb mecsetje volt, a keresztény időkben pedig a mecset közepére katedrálist építettek. Ennek köszönhető mai hivatalos neve: Córdobai mecset-katedrális. Megdöbbentő és egyben felemelő látványt nyújt a 856 márványoszlopon nyugvó, vörös-fehér csíkos kettős szamárhátíves nagy imaterme. Ezt mindenkinek látni kell!

Mezquita, a Córdobai nagymecset, azaz a Córdobai mecset-katedrális

Córdoba rövid történelme

Córdoba városa Spanyolországban, azon belül a legnagyobb régióban, a csodálatos Andalúziában található. A Guadalquivir partján fekszik, Córdoba tartományban, a Sierra Morena lábánál. Andalúzia harmadik legnagyobb városa Sevilla és Málaga után. A terület egy ideig arabok befolyása alatt állt. A város volt a központja a Córdobai Kalifátusnak.

A települést I. e. 152-ben alapították Corduba néven.

711-ben berber csapatok foglalták el Észak-Afrika felől támadva az Ibériai-félsziget nagy részét, vele Cőrdobát is. 756-tól Abd ar-Rahman Córdobába helyezte székhelyét Al-Andalus néven. Az új uralkodók alatt kialakított öntözőrendszer segítségével a kiszáradt Campinát virágzó mezőgazdasági vidékké varázsolták.

A kereskedelem és az ipar soha nem látott fejlődésnek indult. Córdoba a tudomány és a kultúra egyik központjává, az akkori Európa leggazdagabb és legjelentősebb városává fejlődött.

A hatalom urai és az arab kultúra terjesztői mind a mai napig látható hatalmas építőmunkába kezdtek.

785 és a 796 között építik meg a Mezquitat antik oszlopok felhasználásával. 833 és 848 között kibővítették a Mezqiutát dél felé, nyolc kereszthajóval.

A város a 10. században, az omajjád uralom idején élte virágkorát. 962 és 966 között tovább bővítették a Mezquitát, 12 kereszthajóval.

1236-ban III. (később Szent) Ferdinánd csapatai elfoglalják a várost. A necsettől nem messze, egy fürdő romjain építették fel az erődszerű Alcázart, ahonnan aztán megindították a harcot a mórok utolsó bástyája, Granada ellen.

1486-ban a katolikus királyok az Alcázarban fogadták Kolombusz Kristófot. 1523-ban a Mezquitában székesegyházat építettek.

Córdoba UNESCO világörökségi helyszínei

A legnagyobb spanyolországi óváros, a Casco Viejo maga a kővé vált csoda. A fehér városfalak mögött szinte semmit sem változott a mór városszerkezet. A házak közötti keskeny utcák szerteágazó labirintust képeznek terekkel, pátiókkal és árkádokkal.

Kovácsoltvas rácsozatú erkélyekkel díszített villák vezetnek a zsidónegyedhez és a máig megmaradt zsinagógához.

Córdoba „A Nyugat Konstaninápolya”, a mór Spanyolország és a reconquista ikonfestészetének gyöngyszem, ezért és érdemelte ki az UNESCO világörökségi címet 1984-ben, amit 1994-ben tovább bővítettek. Az UNESCO listán Córdoba óvárosa és a mecset-székesegyház néven szerepel.

Córdoba UNESCO öröksége:

  • 300 mecsetével és rengeteg palotájával egykor Damaszkusz, Konstantinápoly és Bagdad riválisa,
  • az óvárosban a székesegyházzá alakított 19 hajós Mezquita, egy Janus-templom alapján épített mecset,
  • az Alcázar de las Reyes Cristianos, a Palacio Episcopal (16. század),
  • a Puerta de Almodovár mögötti zsidónegyed,
  • az oromfogazatos Torre Fortaleza de la Calahorra.

Mezquita, a Córdobai nagymecset, azaz a Córdobai mecset-katedrális története

A világ összes városa közül a Spanyolország déli részén, Andaluziában található Córdoba büszkélkedhet az egyik legszebb történelmi örökséggel. A Mezquita az egyetlen mecset Spanyolországban, amelyet megkímélt a a reconquista rombolási dühe.

Amikor Kr. e. 206-ban a rómaiak elfoglalták, virágzó kartháói település volt. Az általuk épített templomot később egy keresztény vizigót templom váltotta fel.

711-ben, amikor a mórok elfoglalták Andalúziát, a vizigót építményt két részre osztották, és mind a muszlimok, mind a keresztények istentiszteleti helyként használták.

756-ban Damaszkusz kalifája Córdobában állította fel udvarát, és ezzel megalapozta a város történelmének kiemelkedő időszakát. Az uralkodó parancsára a lerombolt keresztény templom helyén 784-ben kezdték el felépíteni a nagymecsetet, részben a régi templom kövit felhasználva. Az építkezés több mint két évszázadon át tartott.

987-es befejezésekor a Kába mecset után a második legnagyobb volt az iszlám világban. Santiago de Compostela katedrálisának harangjait is Córdobába szállíttatták, hogy anyagukból a mecset lámpásai elkészülhessenek.

A 10. századra Córdoba a világ egyik legnagyobb települése lett. Palotái, középületei, mecsetei Konstantinápoly (ma Isztambul), Damaszkus vagy Bagdad pompájával vetekedtek. 

1236-ban III. Ferdinánd kasztíliai és leóni király bevette a várost. Ekkor a mecsetet katedrálissá alakították át. A reneszánsz templom tehát az egykor az iszlám királyság legfontosabb mecsetének közepén foglal helyet. A mecset lámpásait visszaszállíttatta Santiago de Compostelába, ahol beolvasztva ismét harangokká alakították őket.

A későbbi keresztény uralkodók átalakították és kiegészítették az épületet, de soha nem rombolták le. A XIII. század közepén X. Alfonz építette meg a Királyi Kápolnát, a XVI. században peidg V. Károly a nagy reneszánsz hajóval egészítette ki.

Córdobai mecset-katedrális belsőtere

Az egyszerű külső káprázatos belsőt takar. A mecset kettéosztott téglalap alaprajzú, számos kapuja van, de nincs főbejárata. A Megbocsátás kapuján és a vízmedencékkel díszített Narancsudvaron – ahol a rituális tisztálkodást végezték – át juthatunk be a 856 márványoszlopon nyugvó, vörös-fehér csíkos kettős szamárhátíves nagy imaterembe.

Mezquita, a Córdobai nagymecset, azaz a Córdobai mecset-katedrális

Az utólag beleépített gótikus katedrális helyén is ilyen oszlopok álltak eredetileg.

Mezquita, a Córdobai nagymecset, azaz a Córdobai mecset-katedrális

Az épületnek olyan kiváló az akusztikája, hogy a hívők még a legtávolabbi sarokban is hallották a szónok szavait.

További olvasnivalók Córdoba látnivalóiról

Córdobában járva érdemes megcsodálni a pátiókat, a virágos udvarokat.

A córdobai pátiók, azaz virágos udvarok a legszebbek és leghíresebb Spanyolországban. A minden év májusában megrendezésre kerülő Patio Fesztiválon több ház nyitja megkapuit, hogy megmutassa a rejtett kincseit, a virágokkal teli mesevilágot.

Ha május és Córdoda, akkor Fiesta de los Patios, azaz Patio Fesztivál. Minden év májusának első két hetében számos háztulajdonos megnyitja udvarának kapuit, hogy betekintést engedjen csodálatos mesevilágába. A fesztivál ideje alatt páratlan szépségű, virágokkal, szökőkutakkal és egyéb kiegészítőkkel teli udvarok várják a látogatókat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük