Mezquita, a Córdobai Nagymecset, azaz Córdobai mecset-katedrális

Az UNESCO világörökségi listáját is kiérdemelt Córdoba történelmi központjában, szűk, kanyargós utcácskák között áll az arab típusú dzsámik leghíresebb példája a Mezquita. A córdobai nagymecset egykor Európa legnagyobb mecsetje volt, a keresztény időkben pedig a mecset közepére katedrálist építettek. Ennek köszönhető mai hivatalos neve: Córdobai mecset-katedrális. 

Mezquita, a Córdobai nagymecset, azaz a Córdobai mecset-katedrális

Mezquita, a Córdobai nagymecset, azaz a Córdobai mecset-katedrális

A világ összes városa közül a Spanyolország déli részén, Andaluziában található Córdoba büszkélkedhet az egyik legszebb történelmi örökséggel. Amikor Kr. e. 206-ban a rómaiak elfoglalták, virágzó kartháói település volt. Az általuk épített templomot később egy keresztény vizigót templom váltotta fel. 711-ben, amikor a mórok elfoglalták Andalúziát, a vizigót építményt két részre osztották, és mind a muszlimok, mind a keresztények istentiszteleti helyként használták.

756-ban Damaszkusz kalifája Córdobában állította fel udvarát, és ezzel megalapozta a város történelmének kiemelkedő időszakát. Az uralkodó parancsára a lerombolt keresztény templom helyén 784-ben kezdték el felépíteni a nagymecsetet, részben a régi templom kövit felhasználva. Az építkezés több mint két évszázadon át tartott.

987-es befejezésekor a Kába mecset után a második legnagyobb volt az iszlám világban. Santiago de Compostela katedrálisának harangjait is Córdobába szállíttatták, hogy anyagukból a mecset lámpásai elkészülhessenek.

A 10. századra Córdoba a világ egyik legnagyobb települése lett. Palotái, középületei, mecsetei Konstantinápoly (ma Isztambul), Damaszkus vagy Bagdad pompájával vetekedtek. 

1236-ban III. Ferdinánd kasztíliai és leóni király bevette a várost. Ekkor a mecsetet katedrálissá alakították át. A reneszánsz templom tehát az egykor az iszlám királyság legfontosabb mecsetének közepén foglal helyet. A mecset lámpásait visszaszállíttatta Santiago de Compostelába, ahol beolvasztva ismét harangokká alakították őket.

A későbbi keresztény uralkodók átalakították és kiegészítették az épületet, de soha nem rombolták le. A XIII. század közepén X. Alfonz építette meg a Királyi Kápolnát, a XVI. században peidg V. Károly a nagy reneszánsz hajóval egészítette ki.

Córdobai mecset-katedrális belsőtere

A mecset kettéosztott téglalap alaprajzú, számos kapuja van, de nincs főbejárata. Az egyiknél találjuk a nyitott udvart a vízmedencékkel, ahol a rituális tisztálkodást végezték.

A hatalmas főcsarnok a mór időkből származik. Több mint 800, különböző helyről begyűjtött oszlopa van, szép számmal akad köztük antik oszlop is.

Mezquita, a Córdobai nagymecset, azaz a Córdobai mecset-katedrális

Az utólag beleépített gótikus katedrális helyén is ilyen oszlopok álltak eredetileg.

Mezquita, a Córdobai nagymecset, azaz a Córdobai mecset-katedrális

Córdobában járva érdemes megcsodálni a pátiókat, a virágos udvarokat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük