Vörsi Betlehem: Európa legnagyobb betleheme

A Vörsi Betlehem történetének több mint 70 évében fogalommá vált. Az apró Somogy megyei falu határainkon túl is hírnevet szerzett magának az évente felépített csodálatos betlehemével. Az ötven négyzeteres, Európában legnagyobb beltéri betlehemet évente 40 ezren keresik fel, sokan érkeznek a határainkon túlról is. A betlehem 2023. december 3-tól 2024. január 28-ig mindennap látogatható 9:00 – 17:00 óráig a Szent Márton tiszteletére felszentelt vörsi műemléktemplomban.

Vörsi Betlehem

Szent Márton-templom Vörsön

A rekord méretű betlehemet Vörs Szent Márton tiszteletére szentelt tempélomában állítják fel minden évben. A műemléki védelem alatt álló római katolikus templom 1720-ban épül későbarokk stílusban, barokk stílusú tornyát 1845-ben kapta. Mai formáját 1906-ban nyerte el.

Főoltárának közepén Szent Márton könyvet és fehér ludat tartó szobra áll. A kereszthajóban az Amiens-i jelenetet ábrázoló modern üvegablak látható. A templom előtti Szentháromság szobor talpazatán Szent Domonkos, Szent Vendel és a kezét áldásra emelő Szent Márton püspök szobra látható.

Vörsi Betlehem története

1948-ban építettek először betlehemet Vörsön, ekkor még kis méretben. A méret fokozatosan nőtt, 1988-ban még csak a jelenlegi 50 négyzetméteres területének körülbelül a fele volt. A templom adottságai miatt azonban már nem növelhető tovább a méret, ezért napjainkban a részletek komolyabb kimunkálására fordítanak nagyobb figyelmet az építők. Az utóbbi pár évben egy három négyzetméternyi, Betlehem városát ábrázoló festmény is színesíti a hátteret.

Vörsi Betlehem
Vörsi Betlehem

A gipsz anyagú ember- és állatalakok kivételével minden természetes anyagból készül. Az alapanyagokat Vörs és a szomszédos települések lakói biztosítják ingyenesen.

Vörsi Betlehem

A betlehem elkészítésére általában két hetet szánnak, de a gyakorlott és ügyeskezű 10-12 önkéntes építő általában egy hét alatt elkészül a feldíszítéssel.

Az idők során némileg változtak az anyagok is, napjainkban a hatalmas terméskövek helyett már könnyebb anyagú műsziklákat használnak.

A betlehem nem más, mint karácsonyi jelenet, amely Jézus születésének körülményeit eleveníti fel. Nevét a megváltó születésének helyéről, Betlehem városáról kapta. A születés helyére, az istállóként szolgáló barlang fölé templomot, a Születés templomát emelték.

Vörsi Betlehem

Vörsi betlehem látogatása

A Betlehemet minden évben advent első vasárnapjára készítik el. A karácsony váró szentmisék vasárnaponként 14:00 órakor kezdődnek. December 24-én 22.00-kor is lesz mise.

A betlehem 2023. december 3-tól 2024. január 28-ig mindennap látogatható 9:00 – 17:00 óráig a Szent Márton Püspök Templomban. December 24-én – szenteste – a betlehem 10.00-12.00 között látogatható!

Decemberben a templomtól 50 méterre Vörsi Adventi Vásárt is rendeznek,, hogy meghitt hangulatot, étkezési és pihenési lehetőséget teremtsenek a falut és a betlehemet megtekinteni vágyó utazóknak.

A vásárban kapható többek között forralt vörös és fehér bor, forralt tea, pálinkák, minőségi borok, valamint hagyományos falusi ételek fogják fogadni a látogatókat.

Nézd meg a Vörsi Betlehemről készült videót is !

Forrás

További információk a Vörsi Betlehem hivatalos oldalán.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük