Vörsi Betlehem: Európa legnagyobb betleheme

A Vörsi Betlehem történetének több mint 70 évében fogalommá vált. Az apró Somogy megyei falu határainkon túl is hírnevet szerzett magának az évente felépített csodálatos betlehemével. Az ötven négyzeteres, Európában legnagyobb beltéri betlehemet évente 40 ezren keresik fel, sokan a határainkon túlról is.

Vörsi Betlehem

Vörsi Betlehem története

1948-ban építettek először betlehemet Vörsön, ekkor még kis méretben. A méret fokozatosan nőtt, 1988-ban még csak a jelenlegi 50 négyzetméteres területének körülbelül a fele volt. A templom adottságai miatt azonban már nem növelhető tovább a méret, ezért napjainkban a részletek komolyabb kimunkálására fordítanak nagyobb figyelmet az építők. Az utóbbi pár évben egy három négyzetméternyi, Betlehem városát ábrázoló festmény is színesíti a hátteret.

Vörsi Betlehem

Vörsi Betlehem

A gipsz anyagú ember- és állatalakok kivételével minden természetes anyagból készül. Az alapanyagokat Vörs és a szomszédos települések lakói biztosítják ingyenesen.

Vörsi Betlehem

Vörsi Betlehem

A Betlehemet minden évben advent első vasárnapjára készítik el. A karácsony váró szentmisék vasárnaponként 14:00 órakor kezdődnek és minden szentmise után ünnepi műsort tartanak.

A betlehem nem más, mint karácsonyi jelenet, amely Jézus születésének körülményeit eleveníti fel. Nevét a megváltó születésének helyéről, Betlehem városáról kapta. A születés helyére, az istállóként szolgáló barlang fölé templomot, a Születés templomát emelték.

Nézd meg a Vörsi Betlehemről készült videót is !

Forrás

További információk a Vörsi Betlehem hivatalos oldalán.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük