Tatai Esterházy-kastély története – felújítás előtti fotókkal

Tata, a vizek városa igazán bővelkedik látnivalókban. Ma festői környezetben, az Öreg-tó partján, a vár szomszédságában található, jelenleg felújítás alatt álló tatai Esterházy-kastély történetét és pár évvel ezelőtt készített fotóimat hoztam el.

Tatai Esterházy-kastély

A festői környezetben, egy hatalmas park szélén, az Öreg-tóra néző Esterházy-kastély nem tévesztendő össze az eredetileg nyári laknak épült, copf stílusú Kiskastéllyal, ami szintén Tatán a csodálatos Angolparkban található. A Kiskastély jelenleg is látogatható, állandó és időszaki kiállításoknak ad helyet.

Az Esterházy-kastély volt a helyszíne éveken át a Magyar Virágkötészeti Bajnokságnak, ahol mester virágkötők a patinás környezetben mérhették össze tudásukat. Egyik alkalommal például a kastély csodálatosan díszített vaskályháit kellett virágokkal dekorálniuk. Mindez pedig a június közepén megrendezett, közel két hetes Víz-Zene-Virág fesztivál keretében volt megtekinthető.

Tatai Esterházy-kastély története

Tata látnivalói között fontos helyet foglal el az Esterházy család egykori kastélya.

Esterházy Miklós (1711-1765), a magyar testőrség kapitánya 1762-ben kapta meg a tatai birtokot. Itt, a romantikus történeti parkban építette fel a késő-barokk stílusjegyeit viselő, díszes belső terekben gazdag Esterházy-kastélyt.

Az építéssel a Tatán letelepedett fiatal építőmestert, Fellner Jakabot bízta meg. A nagyszabású terv része lett volna az Öreg-tó partján álló vár lebontása is. Esterházy Miklós korai halála és anyagi gondok miatt végül csak egy szerényebb kastély készült el 1777-re.

A kastélyban több neves személy is eltöltött pár napot. Napóleon előli visszavonuláskor 1809. augusztus 22. és november 21. között Ferenc magyar király és Ludovika királyné itt töltötte napjait. 1848-49-ben a kastélyban éjszakázott Windisgrätz és Haynau.

A bécsi udvar 1897. szeptember 10. és 15. között hadgyakorlatának főhadiszállásául a festői környezetben épült tatai kastélyt jelölték ki. A különleges alkalomra a kastély környezetének megvilágításával készültek. 1897. július 24-én a világon elsőként itt gyulladtak ki az utcai acetilénlámpák. A rendkívüli látvány II. Vilmos német és I. Ferenc József osztrák császár és magyar királyt is elbűvölte.

A második királypuccs után, 1921. október 24-én, a kastélyban tartózkodó IV. Károlyt és Zita királynét, Andrássy Gyula grófot, Rakovszky Istvánt, Gratz Gusztávot, Zichy Istvánt és Gyürky grófot a nemzeti hadsereg őrizetbe vette. A királyi pár október 26-án hajnalban hagyta el Tatát és a Tihanyi apátságban keresett menedéket.

Tatai Esterházy-kastély

A második világháború után a budapesti Lipótmezei Elmegyógyintézet egy részét a tatai Esterházy-kastélyban helyezték el. Az 1990-es évek elejéig megszűnt egészségügyi célú használata.

Tatai Esterházy-kastély

A kastély jelenleg felújítási munkálatok miatt zárva tart. Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban 2016 és 2020 között összesen 19 kastély és 18 vár újul meg, ezek között van a Tatai Esterházy-kastély is. Ahogy a fotómból is látszik, erre a kastélyra igencsak ráfér egy kis renoválás.

Várhatóan 2020 második felében nyitja meg újra kapuit. Bár lehet, hogy a COVID-19 járvány miatt ezeknek a munkálatoknak a befejezése is 2021-re tolódik, csak úgy, mint a Szabadkígyósi Weincheim-kastély esetében.

Update: A felújított kastély 2021. május 26 óta látogatható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük