Születés temploma Betlehemben

A születés temploma Betlehemben kívülről inkább egy erődhöz hasonlít, mint egy templomhoz. A templomot a negyedik században emelték afölé a barlang fölé, ahol a Biblia szerint Jézus született. 

Jézus születésekor, ami aztán az időszámításunk alapja lett, az istállók általában a természetesen kialakult barlangokban kaptak helyet, a házakat ezek fölé a barlangok fölé építették. Máig rengeteg ilyen barlang van a környéken.

Születés temploma története

A keresztények kezdetektől tisztelték a helyet és ápolták emlékét. Az 1. században, a keresztényüldözések idején Hadrianus császár egy Adonisz szentélyt létesített a barlangban, hogy a Megváltó születésének a helyét elfeledtesse.

Heléné császárnő, Nagy Konstantin felesége 326-ban építette az első bazilikát a barlang fölé. Szent Jeromos 382-383-ban itt fordította le latin nyelvre a Bibliát (Vulgata). Kolostorok veszik körül az épületet, jobbról örmények és görögök, balról a ferencesek épülete áll. Az 1881-ben épített ferences templom, a Szent Katalin templom az egyik leghíresebb katolikus templom, hiszen innen közvetítik évről évre a december 24-i éjféli misét.

A 6. században tűzvész pusztította, ma is meglévő templomot Justinianus császár építtette. A perzsák állítólag azért kímélték meg a templomot, mert egy mozaikon őseiket, három perzsa bölcset véltek felfedezni.

A 13. század elején érkeztek meg az első ferencesek és 1347-ben végleg megtelepedtek itt.

1757-ben a bazilika és a születés barlangja is a görög ortodoxok birtokába került. Ma három felekezet tulajdona, az örmény és görög ortodoxok, valamint a római katolikusok osztoznak rajta. A bazilika fő- és mellékhajó, az oltártér és a déli kereszthajót a görög ortodoxokhoz tartozik. Az örmény ortodoxoké az északi kereszthajó az ott álló oltárral. A katolikusokhoz tartozik például a háromkirályok oltára.

A rengeteg viszontagság ellenére állíthatjuk, hogy a világ egyik legrégebbi temploma. Ezen kívül Szíriában, Örményországban és Olaszországban vannak még hasonlóan Krisztus születése utáni első két-három száz évből származó keresztény építmények.

Születés templom látnivalói

A Születés templomnak eredetileg három bejárata volt, ma csak fejet lehajtva, egy szűk bejáraton keresztül juthatunk be. A legenda szerint a másik két bejáratot azért falazták be, hogy a keresztes hadjárat során ne tudjanak lovakkal behajtani.

A kereszthajó déli szárából juthatunk el a szűk, pár lépcsős lejárathoz, amely a Születés barlangjához vezet.

A 12,3 méter hosszú és 3,15 méter széles barlangban szülte meg Szűz Mária Jézus Krisztust. A születés helyét egy fehér márványba foglalt ezüst csillag jelzi. Rajta latin felirat: „Itt született Szűz Máriától Jézus Krisztus”.

Születés temploma Betlehemben

A betlehemi Születés Temploma 2012-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára, rögtön a a veszélyeztetett örökségek közé. Hatalmas felújítások kezdődtek a Palesztin Hatóság, valamint a templomon osztozó egyházak támogatásával. 

Ennek eredményeként 2019. júliusában a veszélyeztettség megszűnt.

2019 októberében jártam ott, akkor még tartottak a munkálatok, de az nem zavarta a templom látogathatóságát. Felújították a tetőzetet, a külső homlokzatot és az ajtókat. Láthatóvá váltak a bizánci mozaikok is.

Születés temploma Betlehemben videó

Betlehem városa videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük