Kis-Balaton, ami Fekete Istvánt is megihlette

A Kis-Balaton csodálatos természeti környezete annyira elbűvölte Fekete Istvánt, hogy megírta a nagy sikerű Tüskevár című regényét, amit később meg is filmesítettek. A természetvédelmi terület egyre szépül, mind több mód is kínálkozik arra, hogy megismerkedjünk a Kis-Balaton történetével és gazdag madárvilágával. Ezek a Kis-Balaton látnivalói! 

Kis-Balaton látnivalói

Kis-Balaton története 

A Kis-Balaton a Balatontól délnyugatra fekvő, természeti és kulturális értékekben gazdag tájegység, amelynek jelentős része védettséget élvez. Valójában egy mesterséges tározó, amit a Zala folyó éltet 22 kilométeres utat téve meg az 1870 hektár területű tóban. A terület a Zala folyó torkolatvidéke, amely mindig mocsaras, jelentősen ingadozó vízszintjéről nevezetes vidék volt.

A neve nem véletlen, az 1800-as években a Zala vize a Kis-Balatonon már mint természetes mocsárvilágon át jutott a Balatonba. A Kis-Balaton tava egységet képzett a Balatonnal, a nagy testvér nyúlványa volt. A 19. század szabályozási munkálatai (pl. déli oldal vasútépítése) miatt a Kis-Balaton vízszintje és vízzel borított területe jelentősen lecsökkent. A 20. századtól lecsapolásokkal és mesterséges csatornák kialakításával földműveléshez hódítottak el területet a mocsárvilágtól. Ez egyúttal azzal is járt, hogy megnőtt a kémiai és biológiai szennyezés, kibocsátás a területen. A terület csökkenésével egyre több hordalék jutott el a Balatonba, súlyos vízminőség romlást okozva.

1951-ben 1403 hektáros kiterjedéssel került be a természetvédelmi törzskönyvbe „Kis Balaton” néven. 1986-ban mintegy 150 km2-re bővült a védett terület, és ekkor kapta a Kis-Balaton Tájvédelmi Körzet nevet. 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

Kis-Balaton

A Kis-Balaton megmentésére 1985-ben mesterséges elárasztásra került sor a Hídvégi tó kialakításával. A Fenéki tó elárasztása 2000-es évek közepére készült el az Európai Unió támogatásával. Védőgát és átemelő-rendszer valósult meg, így most már a Zala vize tervezett módon kanyarog végig a területen.

A terület jelentős része pillanatnyilag fokozottan védett élőhely, ahol jelentős mértékben korlátozott a turisták mozgása. A látogatás egyes területeken csak szervezett csoportokban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakembereinek vezetésével lehetséges.

Kedvező életteret talál itt a nagy kócsag, a kormorán, a kanalas és az üstökös gém, a szürke és vörös gém, a búbos vöcsök, a szárcsa, a nádirigó és a fülemülesitke.

Kis-Balaton

Kis-Balaton látnivalói

A Kányavári-sziget az egyetlen olyan terület a Kis-Balaton térségében, amely vezető nélkül, egész évben szabadon látogatható.

Balatonmagyaródot és Sármelléket összekötő műútról tábla jelzi a letérőt a Kányavári-szigethez. A szigetre egy fahídon át juthatunk be. A híd előtt, a fizetős parkoló mellett büfé várja a kirándulókat.

A Búbos vöcsök tanösvény 15 állomásán végighaladva fedezhetjük fel a Kis-Balaton madárvilágát. A kb. 1,5 km-es útvonal egy jó óra alatt kényelmesen bejárható. De van itt játszótér, szalonnasütő, pihenőhelyek, kilátók, magaslesek, sőt jeggyel horgászni is lehet.

Kis-Balaton látnivalói -Kányavári-sziget

A Diás-sziget csak vezetővel látogatható. Itt alakították ki a Fekete István-emlékhelyet, mert ez volt az író legkedvesebb környéke ez, mely a híres Tüskevár című regényt is ihlette. Felépítettek egy Matula-kunyhót, kialakították a Kócsag tanösvényt és megismerkedhetünk a vejszés halászattal is.

Zalaváron a Makovecz Imre által tervezett templom mellett a Kis-Balaton Házat érdemes felkeresni, ahol megismerhetjük a környék történetét. A ház közelében található egy Szent István-kori alapokra épült emlékkápolna, egy bazilika romja és egy Makovecz Imre által tervezett szimbolikus épületet is. Zalavárról indul a Kis-Balaton-kerékpártúra, melyen több – köztük a vörsi – kilátó érintésével egészen Kápolnásnyékig vezet az út

Kis-Balaton

Kis-Balaton látnivalói

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum az ország legnagyobb bivalycsordájának is otthont ad. Bivalytörténeti bemutató, állatsimogató és meseutak gondoskodnak arról, hogy mindent meg tudjunk a hazánkban is őshonos állatról.

A Kis-Balaton sportrepülőgéppel a magasból is megcsodálható.

A Széchenyi 2020 program keretében Kis-Balaton Turisztikai Látogatóközpont kialakítása van folyamatban. A projekt teljes költsége közel 1,2 milliárd forint. A pályázat keretében újul a Fekete István Emlékhely is nem messze a leendő látogatóközponttól.

Nagyon köszönjük a csodálatos fotókat Lakatár Marinak! 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük