Rekordszámú vadlúd szállt fel az Öreg-tóról – videó

Tata Magyarország egyik legszebb és legtöbb látnivalót kínáló települése. A Komárom-Esztergom megyei kisváros a természeti értékeket keresők körében is igen népszerű. A november utolsó hétvégéjén rendezett Tatai Vadlúd Sokadalomra minden évben ezrek látogatnak el. Az itt telelő vadlúdak száma is egyre nő. Az idén rekordot döntöttek a vadludak az Öreg-tónál, minden eddiginél nagyobb számú vadlúd érkezett ide téli pihenőre.

vadludak az Öreg-tónál

Rekordot döntöttek a vadludak az Öreg-tónál

A 220 hektáros tatai Öreg- tavat Magyarország legrégebbi – csaknem 700 esztendős – mesterséges halastavaként tartják számon. Különlegessége abból adódik, hogy a tó egy része a város központi részén, a számos kultúrtörténeti emléket felvonultató belvárosban helyezkedik el.

Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tónál találtak éjszakázó- és pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, és február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé. Tízezres tömegeik lenyűgöző látványosságot jelentenek valamennyi természetbarát számára.

A vadludak tiszteletére minden év novemberének utolsó szombati napján fesztivált szerveznek a megyei természetvédők, ami gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján. A rendezvény szervezői: MME KEM Csoport, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A ma reggeli kihúzásnál kollégáink az elmúlt évtizedek (tulajdonképpen mióta nyilvántartjuk) legnagyobb mennyiségű vadlúd egyedszámát számolták össze! 🎥 Webkameránk segítségével ennek a hihetetlen tömegnek a reggeli kihúzását is megörökítettük 🙂 – olvasható a Tatai Vadlúd Sokadalom Facebook oldalán, akik a csodálatos videót is közzétettek a vadludak felszállásáról.

Ha Tatán járunk, érdemes megnézni a szépen felújított Esterházy-kastélyt, a Tatai várat, a Cseke tavat és Angolparkot, a Fényes tanösvényt, és persze Tata további látnivalóit.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük