Párisi udvar újra a régi pompájában

Az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél álló Párisi udvar több éves huzavona és felújítás után újra régi pompájában ragyog. Az 1817-ben épült épület volt Magyarország egyik első, modern értelemben vett üzletháza. Ma luxus szállodaként várja a vendégeket.

Párisi udvar

Csanádi Józseftől kaptunk csodálatos fotókat és némi információt a felújított épületről. 

„A Párizsi udvar egy historizáló stílusú lakó- és irodaház Budapest V. kerületében, a Ferenciek terén. Eredetileg a Belvárosi Takarékpénztár székháza volt. Ennek földszinti, belső része a Párizsi udvar, ami Budapest egyetlen, máig megmaradt 20. század eleji bevásárlóudvara.

Párisi udvar

2019. november 24-én részt vettünk a megújult Párisi udvar épületének bejárásán. A felújítást követően a Párisi Udvar Hotel Budapest 5 csillagos szálloda működik az épületben. A vezetett bejárás során csak az átriumban volt lehetséges a fotózás, a szálloda részben nem.

Párisi udvar

Két linket mellékelek: http://www.kitervezte.hu/epuletek/kereskedelem/parisi-udvar-brudern-haz-budapest
Akit érdekel, ezen a linken elolvashatja az épület történetét, melyhez régi képeket is lehet találni az ismertetőben.

A következő linken: https://welovebudapest.com/cikk/2019/5/31/kivul-belul-regi-pompajaban-ragyog-a-parisi-udvar-bejartuk-a-probauzemben-mukodo-hotelt
megtalálhatók a felújítással kapcsolatos tudnivalók.”

Párisi udvar

Párisi udvar és a Brudern-ház története

Budapest V. kerületében, a Ferenciek terén ált az eklektikus stílusú lakó- és irodaház, a Brudern-ház. Nevét az építtetőjétől, báró Brudern Józsefről kapta

Az épületet a reformkor egyik legkiválóbb alkotója, a magyar klasszicista építészet egyik nagymestere, Pollack Mihály tervezte, akinek fő műve a Nemzeti Múzueum épülete. Úgy tartották, hogy Pollack Mihály az 1810 körül épült párizsi Passage des Panoramas mintájára alakította ki az üzletsori folyosót. Ennek köszönhető, hogy a passzázst a pesti köznyelv „Párisi-ház” néven kezdte emlegetni.

Nem tévesztendő össze az épület az Andrássy úton álló, Lotz terméről is híres Párisi Nagyáruház épületével.

Az eredeti Brudern-házat a 19. század végi nagy városrendezések során részben lebontották. 1906-ban a telket a Belvárosi Takarékpénztár megvásárolta, hogy ott építtesse fel új központját. A kiírt tervpályázatra 43 pályamű érkezett. A szomszédos Klotild paloták két épületét is tervező Korb és Griegl közös munkáját tartották a legjobbnak, de végül Schmahl Henriknek adták a megbízást

A bankház trapéz alakú saroktelekre épült, a négyből két oldalán a szomszédos épületekhez csatlakozik. A Ferenciek tere (volt Felszabadulás tér) és a Petőfi Sándor utca felöli sarkon alakította ki Schmahl a főhomlokzatot és vele a bankfiók főbejáratát. A tervezésnél nem hagyta figyelmen kívül, hogy több mint 90 évig egy üzletház, a „Párisi-ház” állt itt. A földszinten létrehozta a „Párisi udvar”-t, amely funkcióját tekintve ugyanolyan passzázs lett, mint elődje volt.

Párisi udvar

A mór és gót stílust keverő historizáló eklektikus iroda- bér-, és üzletház 1. és 2. emeleteire kerültek a pénzintézet irodái, a felsőbb szinteken pedig bérlakásokat alakítottak ki. A hiedelemmel ellentétben a Párizsi udvar kerámia burkolatú homlokzata csak részben származott a pécsi Zsolnay gyárból, jórészt németországi gyárak szállították le őket.

A második világháborút komolyabb sérülések nélkül megúszta, majd államosították. 1952-ben megnyitott és a 2015-ig működő Jégbüfé volt az egyik legismertebb üzlete. 1960-tól az IBUSZ központja működött itt. A felújítások csak rontottak az 1976-ban műemlékké nyilvánított épület állagán. 

Párisi udvar

2014-ben a tulajdonos V. kerületi önkormányzat pályázat 2,1 milliárd Ft-ért eladta az épületet a Mellow Mood Group projektcégének, a Párizs Property Kft.-nek. 2016-ban kezdték meg az épület teljes körű renoválását. Ekkor a Jégbüfe egy sokkal kisebb épület részbe, a Petőfi utca másik oldalára költözött. A teljesen felújított épület ünnepélyes megnyitójára 2019 november 29-én került sor, azóta a Párisi Udvar a Hyatt hotellánc szállodájaként működik.

 

Nagyon köszönjük a csodálatos fotókat a Csanádi Józsefnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük