Tata kihagyhatatlan látnivalói

A vizek városának hívott Tata csodálatos természeti környezetben fekszik, látnivalói egész napos kikapcsolódásra, felfedezésre csábítanak. A várak, kastélyok, múzeumok szerelmesei épp úgy megtalálják itt a számításukat, mind a természetimádók vagy az aktív kikapcsolódások kedvelői. A tatai látnivalók sora folyamatosan bővül, sokat tesz a városvezetés azért, hogy minél több turista érkezzen és találja meg a számítását a városban.

Tata látnivalói: Tatai Esterházy-kastély

Tata látnivalói

A Komárom-Esztergom megyei Tata tényleg rengeteg látnivalót kínál. A természeti adottságai, a változatos látnivalók és programlehetőségek mellett a Budapesthez való közelsége, és az M1-es út melletti fekvése is hozzájárul népszerűségéhez

A város nevezetességeinek többsége már egy külön bejegyzést is megérdemelt itt a Közel és távol blogon. Ezeknek a leírásoknak csak a linkjeit raktam be ide, akit bővebben érdekel az adott látnivaló, az a kiemelt szavakra kattintva megnézheti a fotókat és elolvashatja a bővebb tudnivalókat.

A tatai kirándulást érdemes a tó partján kezdeni, innen bebarangolhatjuk a város történelmi és idegenforgalmi központját.

Öreg-tó, Tatai-tó

Az ország legrégebbi halastava, a középkor óta haltenyésztésre is használt Öreg-tó és környéke ma temészetvédelmi terület. Ligetes sétányait gyalogosan vagy kerékpárral is bejárhatjuk. Nyáron kajakozók, vitorlások paradicsoma.

Az őszi-tavaszi madárvándorlási időszakban 10-35 ezer vadlúd gágogásától hangos a környék. A Vadlúd sokadalom rendezvény sok látogatót vonz a városba.

Tatai Öreg-tó

Malmok

A tóvárosi sétányon több egykori malmot is találunk, melyek arra emlékeztetnek, hogy hajdan a karsztforrások tucatjainak erejét használták a tataiak. Ezeket napjainkban csónakházként, vendéglátó egységként és irodának átalaktíva próbálnak meg hasznosítani.

Derítő-tó

A Derítő-tó 1961-ben, az Öreg-tó védelme érdekében jött létre, ma kedvelt horgászparadicsom.

Által-ér vízitúra

A Duna egyik jobboldali mellékfolyója, az Által-ér a Vértes hegység északnyugati oldalának vizeit gyűjti össze. Császár községtől délre, Pusztavámtól nyugatra ered, a tatai Öreg-tó közepén halad keresztül és öt lefolyón, széles völgyben ér a Dunáig Dunaalmásnál. Az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ csodálatos tóparti környezetben várja a kikapcsolódásra vagy éppen aktív pihenésre vágyókat. Csónakbérlésre és kerékpárkölcsönzésre is lehetőséget biztosítanak.

Tatai vár és Kuny Domokos Múzeum

Az 1300-1400-as évek fordulóján királyi nyaralóna, vadászkastélynak épült Tatai vár Luxemburgi Zsigmond, majd Mátyás uralkodása táján az ország egyik legszebb reneszánsz épülete volt. Később barokk, majd romantikus felfogásbanépítették tovább.

A vár ma a Kuny Domokos Múzeum gyűjteményének ad helyet.

Tatai látnivalói: Tatai vár

Tatai Esterházy-kastély

Az első Esterházy, aki Tatán élt, gróf Esterházy József volt, aki 1727-ben megvásásrolta a tatai és gesztesi uradalmat. Lecsapoltatta a környék mocsarainak vizét, ami elősegített a tavak, parkok kialakulását.

A Fellner Jakab által tervezett volt Esterházy rezidencia, az Esterházy-kastély évtizedekig zárt kapukkal várakozott arra, hogy már felújítva mesélhessen a történetéről és volt lakói életéről. Volt szerencsém még a felújítás előtt bejutni és fotókat készíteni a kastélyba. 2021. május 26-a óta már azonban már alaposan megszépülve és megújulva várja látogatóit.

Ilyen volt és ilyen lett a tatai Esterházy-kastély

Angolpark a Cseke-tóval, a Kiskastéllyal és műromokkal

Az Angolpark maga is több látnivalóval rendelkezik. Magyarország első angol típusú kertjét 1783-ban gróf Esterházy Ferenc megbízásából Bőhm Ferenc uradalmi mérnök telepítette.

Cseke-tó

A 23 hektáros, két kis szigettel rendelkező, hangulatos Cseke-tó a hajdan bővizű források vizével került létrehozásra. A romantikus tó igazi horgászparadicsom.

Az országban Tatán ültettek először szomorú fűzeket. Ez a Kínából származó vízkedvelő növény hamar a romantika korának jellegzetes kerti díszévé vált.

Tatai Olimpia központ

A Cseke-tó mellett jött létre a neves olimpiai edzőtábor is az 1948-as olimpia előtt. Az akkori sportvezetők úgy gondolták, hogy az itteni éghajlat hasonlít legjobban londoni olimpia helyszínének klímájához. Azóta is rendszeresen itt készülnek fel sportolóink a megmérettetésre.

Kiskastély

Az Esterházyak nyárilakja, a Kiskastély az Angolpark legkorábbi épülete, 1784-ben Grossmann József építette. Jelenleg korhű, barokk berendezéssel és Herendi porcelán kiállítással várja a látogatókat. Ennek apropóját az adja, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra 19. századi felvirágoztatója a Tatán élő Farkasházi Fischer Móric volt.

Romantikus műromok

A Charles Moreau által tervezett romantikus műromokat 1801-ben emelték, melyekhez egy romantikus kőhídon lehet bejutni. A korban oly divatos mesterségesen létrehozott romokat többek között a közeli vértesszentkereszti román kori apátság köveiből építették.

A Bécsben élő Charles Moreau a 19. század elején hazánk egyik kedvelt kastélyépítésze lett. Moreau egyszerre volt mérnök, kerttervező és festő, akit Esterházy Miklós herceg azzal bízott meg, hogy megtervezze a kismartoni kastélyát. Így került kapcsolataba az Esterházy-család grófi ágával is.

Cseke-tó és Angolpark Tatán

Az angolparkban találunk továbbá pálmaházat, szabadtéri színpadot és török mecsetet is. Az utóbbi előtt egy pad őrzi Kazinczy Ferenc látogatásának emlékét.

A park, a Cseke-tó és a műromok is ingyen látogathatók, a Kiskastély kiállításai azonban belépődíjasak.

Harangláb, Óratorony

A Harangláb, más néven az Óratorony az Országgyűlés téren tekinthető meg. A nyolcszög alaprajzú, háromszintes építményt 1763-ban, Éder József építette. Különlegessége, hogy a faszerkezet vasszögek nélkül készült. Az Óratorony nevet a tetőjén lévő négy fedett óráról kapta. Az egykor Tatán tartott országgyűlés emlékét egy emléktábla őrzi a falon. 2004 óta minden órában harangjáték hallható. Az óratorony a túloldali Kapucínus templom és rendház tornyának pótlására épült.

Plébánia templom

A Kossuth téren áll a kéttornyú, coft stílusú templom.

Német Nemzetiségi Múzeum

Egykori malomépületben alakították ki a magyarországi németség életmódját bemutató kiállítást.

Volt Zsinagóga – Antik kiállítás

A volt Zsinagóga ma a Kuny Domokos Múzeum kiállítóhelye. Ismert görög, hellenisztikus és római szobrok másolati tekinthetők meg benne.

Kálvária-domb

A Kálvária-domb a 166 méteres tengerszint feletti magasságával a város legmagasabb pontja 1958 óta természetvédelmi területként tartják számon. Csodálatos kilátás nyílik Tata belvárosára és az Öreg-tóra.

A kopár dombtetőn álló kálvária Schweiger Antal 1770 körüli alkotása. A kápolnát az egykori Keresztelő Szent János tiszteletére épült, majd később megsemmisült templom alapköveire építették újjá.

Tata Kálvária-domb

Fellner Jakab kilátó

A kilátótorony a barokk hangulatú városkép kialakításában nagy szerepet játszó Fellner Jakab emlékét őrzi. A kilátótorony egykor sörétöntő toronyként funkcionált. 40 méter magas, tetejére közel 200 lépcsőfok vezet.

Fellnes Jakab kilátó Tatán

ELTE Geológus kert

Az egykori kőfejtő helyén létesítették az ELTE Geológus kertet 1984-ben. A tatai Kálvária-domb Geológiai Természetvédelmi Terület geológiai és paleontológiai (földtani és őslénytani) szempontból az ország jelentős bemutatóhelyei közé tartozik. A nagy földtörténeti korszakok közül a triász, jura és kréta rétegeket jeleníti meg 250 millió év történetét.

Fényes tanösvény és Fényes-fürdő

Tata belvárostól 3 km-re, a Fényes Forrásvidék természetvédelmi területén fekszik a Fényes Fürdő és Kemping és a Fényes tanösvény. Páratlan természeti jelenség, egyedülálló látvány a láperdő faóriásai között a mélyből feltörő és bugyogó víz. A tizennyolc állomással rendelkező Fényes Tanösvény ökoturisztikai útvonalát gyalogosan és kerékpárral is bejárhatjuk.

Agostyáni Arborétum

Agostyáni Arborétum kicsit messzebb esik a várostól, de megér egy kiruccanást. Gerecse hegység egyik páratlan szépségű völgyében 30,5 hektáron láthatóak az arborétum impozáns fás szárú növényei.

Tata sok látogatót vonzó rendezvénye nyáron a Víz-zene-virág fesztivál. A november végén rendezett Tatai Vadlúd Sokadalom az évek során országos természetvédelmi fesztivállá nőtte ki magát és a természet és a természetbarátok egyik legjelentősebb ünnepe.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük