Tata kihagyhatatlan látnivalói

A vizek városának hívott Tata csodálatos természeti környezetben fekszik, látnivalói egész napos kikapcsolódásra, felfedezésre csábítanak. A várak, kastélyok, múzeumok szerelmesei épp úgy megtalálják itt a számításukat, mind a természetimádók vagy aktív kikapcsolódások kedvelői.

Tata látnivalói: Tatai Esterházy-kastély

Tata látnivalói

Tata tényleg rengeteg látnivalót kínál. Ezek jó része már egy külön bejegyzést is megérdemelt itt a Közel és távol blogon. Ezeknek a leírásoknak csak a linkjeit raktam be ide, akit bővebben érdekel az adott látnivaló, az a kiemelt szavakra kattintva megnézheti a fotókat és elolvashatja a bővebb tudnivalókat.

A tatai kirándulást érdemes a tó partján kezdeni, innen bebarangolhatjuk a város történelmi és idegenforgalmi központját.

Öreg-tó, Tatai-tó

A középkor óta haltenyésztésre is használt Öreg-tó és környéke ma temészetvédelmi terület. Ligetes sétányiat gyalogosan vagy kerékpárral is bejárhatjuk. Nyáron kajakozók, vitorlások paradicsoma.

Az őszi-tavaszi madárvándorlási időszakban 10-15 vadlúd gágogásától hangos a környék.

Tatai Öreg-tó

Malmok

A tóvárosi sétányon több egykori malmot is találunk, melyek arra emlékeztetnek, hogy hajdan a karsztforrások tucatjainak erejét használták a tataiak. Ezeket napjainkban csónakházként, vendéglátó egységként és irodának átalaktíva próbálnak meg hasznosítani.

Derítő-tó

A Derítő-tó 1961-ben, az Öreg-tó védelme érdekében jött létre, ma kedvelt horgászparadicsom.

Áltar-ér vízitúra

A Duna egyik jobboldali mellékfolyója, az Által-ér a Vértes hegység északnyugati oldalának vizeit gyűjti össze. Császár községtől délre, Pusztavámtól nyugatra ered, a tatai Öreg-tó közepén halad keresztül és öt lefolyón, széles völgyben ér a Dunáig Dunaalmásnál. Az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ csodálatos tóparti környezetben várja a kikapcsolódásra vagy éppen aktív pihenésre vágyókat. Csónakbérlésre és kerékpárkölcsönzésre is lehetőséget biztosítanak.

Tatai vár

Az 1300-1400-as évek fordulóján királyi nyaralóna, vadászkastélynak épült Tatai vár Luxemburgi Zsigmond, majd Mátyás uralkodása táján az ország egyik legszebb reneszánsz épülete volt. Később barokk, majd romantikus felfogásbanépítették tovább.

A vár ma a Kuny Domonkos Múzeum gyűjteményének ad helyet.

Tatai látnivalói: Tatai vár

Tatai Esterházy-kastély

A Fellner Jakab által tervezett volt Esterházy rezidencia, az Esterházy-kastély évtizedekig zárt kapukkal várakozott arra, hogy már felújítva mesélhessen a történetéről és volt lakói életéről a kiváncsi látogatogatóknak. 2021. május 26-án aztán szépen megújulva kitárta kapuit.

Ilyen volt és ilyen lett a tatai Esterházy-kastély

Cseke-tó

A 23 hektáros, két kis szigettel rendelkező, hangulatos Cseke-tó a hajdan bővizű források vizével került létrehozásra. A romantikus tó igazi horgászparadicsom.

Angolpark

Az Angolpark maga is több látnivalóval rendelkezik. Magyarország első angol típusú kertjét 1783-ban az Esterházy család megbízásából Bőhm Ferenc uradalmi mérnök telepítette.

Az Esterházyak nyárilakja, a Kiskastély az Angolpark legkorábbi épülete, 1784-ben Grossmann József építette. Jelenleg korhű, barokk berendezéssel és Herendi porcelán kiállítással várja a látogatókat.

A Charles Moreau által tervezett romantikus műromokat 1801-ben emelték.

Cseke-tó és Angolpark Tatán

Az angolparkban találunk továbbá pálmaházat, szabadtéri színpadot és olimpiai edzőtábort is.

Harangláb, Óratorony

A Harangláb, más néven az Óratorony az Országgyűlés téren tekinthető meg. A nyolcszög alaprajzú, háromszintes építményt 1763-ban, Éder József építette. Különlegessége, hogy a faszerkezet vasszögek nélkül készült. Az Óratorony nevet a tetőjén lévő négy fedett óráról kapta. Az egykor Tatán tartott országgyűlés emlékét egy emléktábla őrzi a falon. 2004 óta minden órában harangjáték hallható. Az óratorony a túloldali Kapucínus templom és rendház tornyának pótlására épült.

Plébánia templom

A Kossuth téren áll a kéttornyú, coft stílusú templom.

Német Nemzetiségi Múzeum

Egykori malomépületben alakították ki a magyarországi németség életmódját bemutató kiállítást.

Volt Zsinagóga – Antik kiállítás

A volt Zsinagóga ma a Kuny Domonkos Múzeum kiállítóhelye. Ismert görög, hellenisztikus és római szobrok másolati tekinthetők meg benne.

Kálvária-domb

A Kálvária-domb a 166 méteres tengerszint feletti magasságával a város legmagasabb pontja 1958 óta természetvédelmi területként tartják számon. Csodálatos kilátás nyílik Tata belvárosára és az Öreg-tóra.

A kopár dombtetőn álló kálvária Schweiger Antal 1770 körüli alkotása. A kápolnát az egykori Keresztelő Szent János tiszteletére épült, majd később megsemmisült templom alapköveire építették újjá.

Tata Kálvária-domb

Fellner Jakab kilátó

A kilátótorony a barokk hangulatú városkép kialakításában nagy szerepet játszó Fellner Jakab emlékét őrzi. A kilátótorony egykor sörétöntő toronyként funkcionált. 40 méter magas, tetejére közel 200 lépcsőfok vezet.

Fellnes Jakab kilátó Tatán

ELTE Geológus kert

Az egykori kőfejtő helyén létesítették az ELTE Geológus kertet 1984-ben. A tatai Kálvária-domb Geológiai Természetvédelmi Terület geológiai és paleontológiai (földtani és őslénytani) szempontból az ország jelentős bemutatóhelyei közé tartozik. A nagy földtörténeti korszakok közül a triász, jura és kréta rétegeket jeleníti meg 250 millió év történetét.

Fényes tanösvény

Tata belvárostól 3 km-re, a Fényes Forrásvidék természetvédelmi területén fekszik a Fényes Fürdő és Kemping és a Fényes tanösvény. Páratlan természeti jelenség, egyedülálló látvány a láperdő faóriásai között a mélyből feltörő és bugyogó víz.

Aggostyáni Arborétum

Aggostyáni Arborétum kicsit messzebb esik a várostól, de megér egy kiruccanást. Gerecse hegység egyik páratlan szépségű völgyében 30,5 hektáron láthatóak az arborétum impozáns fás szárú növényei.

Tata sok látogatót vonzó rendezvénye nyáron a Víz-zene-virág fesztivál. A november végén rendezett Tatai Vadlúd Sokadalom az évek során országos természetvédelmi fesztivállá nőtte ki magát és a természet és a természetbarátok egyik legjelentősebb ünnepe.

Köszönöm a megosztásokat!

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük