Öreg-tó Tatán – az ország legrégebbi halastava

A Komárom-Esztergom megyei Tata középpontjában található, a település látképét meghatározó Öreg-tó – vagy egyszerűen csak Tatai tó – ligetes sétányai igen kedveltek a kirándulók és kerékpározók körében. A mesterséges eredetű, középkor óta haltenyésztésre is használt tó kiemelt fontosságú vízi élőhely. Az őszi-tavaszi madárvonuláskor 10-35 ezer vadlúd gágogásától hangos a környék.

Tatai Öreg-tó

Öreg-tó

Az Öreg-tó Tata kihagyhatatlan látnivalója. Háromnegyed részben körülöleli Tatát, a déli és délnyugati oldalán erdős területek találhatók. Teljes területe 269 hektár, vízfelülete 202 hektár. Kerülete a parti séta úton mérve 7,28 km. A tavat tápláló Által-ér délkeleti irányból folyik be és öt ágon távozik észak felé a városon át.

A tó helyén forrásokkal táplált mocsárvilág terült el. A környéken működő források vize a mélyebb részeken összefolyt, és tóvá terebélyesedett. A római korban már építettek egy völgyzárógátat az Által-éren, ami a mai napig látható. Ezzel hazánk legrégebbi mesterséges tavának tekinthető.

1700-as évektől – mint az Esterházy hitbizomány része – halastóként üzemelt, ezért nevezhetjük Magyarország legrégibb halastavának. Mai formáját a mocsarak lecsapolásával 1740-es években nyerte.

1946 és 1965 között a Tatai Halgazdaság, illetve jogutódja, a Tatai Állami Gazdaság tulajdonában volt, haltenyésztésre használták.

1977-ben megyei jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították. 1989. március 17. óta a világ legfontosabb vízi élőhelyeinek védelmére született Ramsari egyezmény védelmét élvezi. Ezt elsősorban a vadludak vonulási pihenőhelyeként érdemelte ki. A félén vadludak sehol másutt Európában nem éjszakáznak 10-15 ezres tömegben egy város közepén.

A vadludakon túl egyéb ritka madárfajok is tömegesen megtalálhatók a tó környezetében a vonulási időszakban. A vetési lúd (Anser fabalis) európai telelő állományának 12%-a tartózkodik itt. Az átvonuló – telelő madártömegek megfigyelését segíti a tó partján 1999-ben felállított 11 méter magas megfigyelőtorony is. A 2001 óta évente megrendezik a Tatai Vadlúd Sokadalmat.

Látnivalók az Öreg-tó partján

Az Öreg-tó nemcsak kellemes látványt nyújt, hasznosítják is. Máig folyik haltenyésztés, a lehalászás ideje november. A nyári időszakban sétahajókkal is bejárhatjuk. A kajak- és evezősklubnak, szörfösöknek és vitorlásoknak is kedvelt helye a tó. Télen a város felé eső szélein korcsolyázási lehetőségek is adottak. Nyáron közkedvelt fürdőhely.

Az Öreg-tó partján kellemes sétákat tehetünk és közben még látnivalókba is botlunk. Aszfaltos és murvás útját előszerettel használják futók és kerékpárosok is. A tó környéke akadálymentesített, így kerekesszékkel is bejárható.

Tatai vár

A látnivalók közt elsőként kell említeni a látvány legmeghatározóbb építményét, a Tatai várat. A várnak és a benne működő Kuny Domokos Múzeumnak már szenteltem egy külön bejegyzést, így ennek ismertetésére most nem térek ki.

Esterházy-kastély és parkja

A 2021-ben felújított Esterházy-kastély a vár mellett áll, amelyről már szintén írtam.

Tatai Esterházy-kastély

Malmok

A tóvárosi sétányon a Pötörke-malom, az egykori „kalló”, – amely ma fogadó -, az irodának átalakított Czégényi-malom és a nem messze a nagy kerekével feltűnő Miklós-malom azokra az időkre emlékeztet, amikor karsztforrások tucatjainak erejét használták a tataiak.

A tópart jellegzetes épülete, a csúcsos tetejű Vízi vágóhíd Fellner Jakab tervei szerint készült 1780 körül. Az épületet vastag nádfedél borítja, amelyet az ebből kialakított „harcsaszájú” pislogónyílások tesznek különlegessé. Napjainkban csónakházként funkcionál.

Nagy platánfa

Az Öreg-tó partján álló nagy platán 232 éve őrzi a vár kapuját. A fát több társával együtt Versailles-ból hozatták az Esterházy-család egy tagjának megbízásából. Ha a vén platán mesélni tudna, történeteivel több könyvet is megtölthetne a lombjai alatt szövődő barátságokról, boldog randevúkról, az általa megihletett művészekről. Pribojszky Mátyás Kölcsey-díjas író a Platánkirály című meséjét például azután írta, hogy a fának köszönhetően visszanyerte íráskészségét.

A nagy platán 2015-ben az Év Európai fája versenyben az előkelő második helyezést szerezte meg.

Tatai Öreg-tó platán

Szobrok

A várhoz közel, a tó vizében, a hattyúpihenő sziklán álló Keresztelő Szent János-szobor . N. Kovács Mária alkotása. A szobor elkészültekor, 1942-ben a Melegvíz partján állt. Miután a II. világháborúban megsérült, és a római katolikus nagytemplomban kapott helyet. A szobrot restaurálás után a Tata Barátainak Köre kezdeményezésére, 1989. május 27-én állították fel a tóba.

Tatai Öreg-tó

Borbás Tibor Öreg halász című szobra a vár mellett található. A két karjával hálóját magasra emelő halász szobrát 1974-ben állították fel.

A 2000-es években állították fel dr. Magyary Zoltán, Öveges József, Mikoviny Sámuel mellszobrait a tóparti sétányon.

Híres lakóházak

A Tópart u. 6. alatti lakóházban, a Hamary-házban született 1826. március 26-án Hamary Dániel, aki az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tatai szervezője.

A Tópart u. 8. alatti Axmann-házat 1833-ban Axmann Mihály építtette, klasszicista stílusban. 1860-ban itt született Bláthy Ottó.

A Feszty-villa 1885-ben, alpesi stílusban épült Feszty Árpád számára. Feleségével, Jókai Rózával gyakran látta vendégül Jókai Mórt, Esterházy Miklóst és Gárdonyi Gézát. Kertjében található a Feszti-barlang.

Nagyon remélem, hogy ezzel egy időre véget is a tóparti látnivalók sora. Sokat hallani mostanában arról, hogy a helyiek heves tiltakozása ellenére egy szállodakomplexumot terveznek felépíteni a parti sétány közelében.

Bízom benne, hogy ezúttal nem az üzleti érdekek és a pénz hatalma fog győzedelmeskedni és az Öreg-tó partja továbbra is megmarad kellemes kiránduló helynek a tataiak és a turisták legnagyobb megelégedésére.

És persze a vadludak továbbra is nyugodt, biztonságos pihenőhelyet találnak telente. Minden év novemberében több tízezer vadlúd érkezik ide, hogy a telet nálunk töltsék, és február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé.

A vadludak tiszteletére minden év novemberének utolsó szombati napján Tatai Vadlúd Sokadalom névvel fesztivált szerveznek a megyei természetvédők, ami gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük