Romantikus Cseke-tó és Angolpark Tatán

Tatát nem véletlenül hívják a vizek városának. Az Öreg-tó mellett több karsztforrást is találunk és ott a csodálatos Cseke-tó, amit hazánk első angolkerjének fái, ligetei ölelnek át. Tarts velem és fedezd fel mi mindent rejt a belépő díj nélkül megtekinthető Angolpark Tatán!

Cseke-tó és Angolpark Tatán

Cseke-tó és Angolpark Tatán

Az Angolkert, vagy Angolpark Tatán, a tóvárosi városrészben, az Öreg-tóhoz közel található, egyik bejárata az Erzsébet térről nyílik. A Cseke-tó körül található parkot 1955-ben természetvédelmi területté nyilvánították. Az Angolpark több látnivalót is rejt, érdemes mindet felfedezni.

Cseke-tó

A 23 hektáros, két kis szigettel rendelkező, hangulatos Cseke-tavat mesterséges töltés mögött, a hajdan bővizű források vizével hozták létre. A tavat tápláló források a közeli bányamunkák következtében az 1960-as években jórészt kiapadtak. Megmentésére az Öreg-tóból szivattyúztak át vizet. Ma igen kedvelt a csendes pihenésre, horgászásra vágyók körében.

Angolpark, Angolkert

A középkor merev, szigorú formavilágú franciakertjeit a 1700-as években kezdték felváltani a sokkal természetközelibb angolkertek. A fákat és bokrokat már nem művészien, szabályos mértani rendben ültették és nyírták. Sokkal inkább arra törekedtek, hogy minden nézőpontból szép látványt nyújtsanak a növények, ezért jól megtervezett  csoportokban ültették azokat. Gondoltak a kikapcsolódási lehetőségekre is, ezért leheveredésre, piknikezésre csábító pázsit borította a talajt.

Tatán járunk, így ki máshoz kötődhetne az Angolpark létrehozása, mint az Esterházy-családhoz, akiknek az Öreg-tó partján álló csodálatos kastélya 2021-ban újult meg.

Magyarország első angol típusú kertjét az Esterházyak megbízásából Bőhm Ferenc uradalmi mérnök telepítette 1783-ban Tatán. A kertbe különleges növényeket telepítettek a világ minden tájáról. A kert kialakításánál maximálisan figyelembe vették a természeti adottságokat. Az itteni források feltörő vize és a Cseke-tó miatt elsősorban vízkedvelő növényekkel népesítették be a parkot. A máig kedvelt szomorú fűzek első példányai is ekkor érkeztek hazánba a messzi Japánból.

Cseke-tó és Angolpark Tatán

Kiskastély

Az Angolpark legkorábbi épülete, a Kiskastély eredetileg nyári laknak épült, copf stílusban. Az Esterházy-család itt töltötte a nyarait, a Fellner Jakab által elkezdett, majd Grossmann József által 1784-ben befejezett kastélyban. A Kiskastély időszaki kiállításai belépőjeggyel látogathatók.

Műromok

Az Angolpark északi részén, nem messze a tótól találjuk a Charles Moreau által tervezett romantikus műromokat. A közelben fakadó karsztforrások patakja közelében 1803-ban emelt építményhez egy kis ívelt kőhídon át juthatunk.

Cseke-tó és Angolpark Tatán

A műromokat igazi romok – többek közt a közeli, 12. századi vértesszentkereszti román kori apátság oszlopainak és pillérjeinek – felhasználásával készítették.

Az egyik fülkében és a kerítés oldalában a Látó-hegyről előkerült domborműves 3. századi római kori sírkövet helyeztek el.

Török Mecset

Ugyancsak Charles Moreau tervezte a tó déli partján álló, 1840 körül épült, romantikus stílusú Török Mecsetet. Az előtte található padot, Kazinczy Ferenc látogatásainak emlékére állították.

Pálmaház

Esterházy Ferenc építtette a Pálmaházat, ahova nyaranta a kastélyból származó citrom-, narancs- és pálmafákat helyezték. Régóta vendéglátóhelyként üzemel.

Avernus-barlang

Az Avernus-barlang egy műbarlang, azaz ezt is mesterségesen alakították ki.

Szabadtéri színpad

A nagy füves tisztáson Esterházy Ferenc gróf a 1934–1937 között nagyszabású kulturális rendezvénysorozatot szervezett. A Júniusi heteken a Magyar Királyi Operaház művészegyüttese vitte színre a sikerelőadásokat. Az ünnepi játékok műszaki vezetője Tolnai Pál volt. A zenekart Ferencsik János vezényelte, a darabokat Oláh Gusztáv rendezte.

Pezsgőgyár

Valószínűleg Fellner Jakab művének tekinthető az 1770 körül épült Esterházy Pezsgőgyár. Nagyméretű középrészen utóbb három szintre osztott egyemeletes épület, kiugró oldalrészekkel, kétoldalt hosszú földszintes szárnyakkal. Ipari műemlék.

Olimpiai Edzőtábor

A helyi párás, nyirkos, londonihoz hasonló mikroklíma miatt 1948 májusában itt jelölték ki az Olimpiai Edzőtábor helyét. A sikeres 1948-as londoni olimpiai szereplés után a tábort teljesen kiépítették, és 1951-ben adták át a sportolóknak. Ezután folyamatosan fejlesztették: szállodai rész, konferencia terem, tornacsarnok, futófolyosó, új labdarúgópálya, öttusa lőtér létesült. Napjainkban már fedett uszoda, fedett teniszpálya is segíti a sportolók felkészülését. A magyar sport egyik fellegvára lett.

A tatai Angolparkban forgatott filmek

A Júniusi hetek megrendezése során a városba látogató rendezők, színészek a film számára is felfedezték Tata-Tóvárost. Az Angolkertben forgatták 1935-ben Nem élhetek muzsikaszó nélkül szinte összes jelenetét. 1940-ben itt készültek Kalmár László rendezésében, Jávor Pál, Simor Erzsi, Tolnay Klári főszereplésével a Tóparti látomás felvételei.

Tatai Angolpark és Cseke-tó látogatása

Angolpark, a Cseke-tó és műromok is ingyenesen látogathatók. A Kiskastély kiállítása belépődíjasak.

Nagyon köszönöm a szuper fotókat Csanády Józsefnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük