Püspökszentlászlói arborétum és kastély

A Püspökszentlászlói arborétum csodálatos természeti környezetben, a Zengő-hegy északi oldalánál húzódó völgyben található. Megtekintése csak előzetes bejelentkezéssel, a kastély bejárásával összekapcsolva lehetséges. Az arborétum gazdag növénypopulációjának büszkesége a fokozottan védett bánáti bazsarózsa gyűjtemény is, ami május elején borul virágba.

Püspökszentlászlói arborétum

Püspökszentlászlói kastély

Egy népi legenda szerint annak idején amikor Szent László király bölényre vadászott e területen, hatalmas vihar tört ki, az uralkodó pedig az itt élő remeték barlangjában talált menedéket. A szent életű király hálából templomot építtetett e helyen. A település 1898-ban kapta a Püspökszentlászló nevet, tekintettel arra, hogy a vármegyében létezett egy másik Szentlászló nevű település is. A falut 1941-ben Hosszúhetényhez csatolták, és közigazgatásilag azóta is oda tartozik.

Püspökszentlászlót egy 13. századi oklevélben említik először, még Szentlászló néven. A falu a török hódoltság alatt teljesen elnéptelenedett. A 18. században ismét benépesült, de csak az út egyik oldalára emeltek házakat, ezért is terjedt el a mondás, hogy Püspökszentlászlón csak egy oldalon sütnek palacsintát

1725-ben a pécsi minoriták emeltek itt egy kis kápolnát. A kápolna helyén 1797-ben gróf Esterházy Pál László pécsi püspök templomot, közvetlenül mellette pedig késő barokk stílusú nyári rezidenciát építtetett. Esterházy püspök vélhetően kolostornak szánta a kastély emeleti részét, ahol cellaszerű szobákat alakítottak ki. A szerzetes rendek feloszlatása után a pálosok nem költöztek be az épületbe, így közel száz évig üresen állt. 1898-ban Hetyey Sámuel püspök újíttatta fel és arborétumot létesített az épület körül. A felújítási munkálatokat néhány évvel később gróf Zichy Gyula püspök fejezte be.

A II. világháború után Orsolya-rendi apácák éltek az épületben, majd szerzetesnővérek szociális otthonaként szolgált. 1955-ben három hónapig a kastélyban tartották házi őrizetben Mindszenty József bíborost. A kastély leromlott állapota miatt Mindszentyt Felsőpeténybe, az államosított Almásy-kastélyba költöztették át, ahol 1956. október 31-ig, a forradalom idején történt kiszabadulásáig tartózkodott.

Erre az időszakra emlékeztet a kastély Mindszenty-kiállítása, amelyet a 2015-ben befejeződött felújítás után hoztak létre, csakúgy, mint a Turisztikai Látogatóközpontot.

Püspökszentlászló nevezetességei

Püspökszentlászlói arborétum

A kastély 1797-es építése után parkosították az épület környezetét, szökőkutat építettek a kastély elé, a rétre pedig egy halastavat létesítettek. Az arborétumot mai formájában azonban 100 évvel később, Hetyey Sámuel püspök létesítette különleges növények és fák telepítésével. A kastély elé egy Zsolnay-szökőkutat állítottak.

bánáti bazsarózsát a püspökszentlászlói arborétumban

Az arborétum a Duna–Dráva Nemzeti Park részét képezi, és a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetnek is része. Nyolcvannégy fa- és cserjefajta található itt a világ minden részéből. Kaukázusi fenyők törzse, lombozata alkotja a “fenyőtemplomot”, Hettyey püspök helyeztette el a Szent László-szobrot 1903-ban.

Az arborétum nagy büszkesége a bánáti bazsarózsa gyűjtemény, amelynek legfontosabb európai élőhelye a Zengő gerince. Becslések szerint Magyarországon él a világon fellelhető állomány 90 százaléka.

A bánáti bazsarózsát Magyarország területén először Kitaibel Pál figyelte meg Hosszúhetény és Pécsvárad között 1799-ben. Védelmét ritkasága, a magyarországi flórában játszott fejlődéstörténeti szerepe és növényföldrajzi jelentősége, végül veszélyeztetettsége indokolja. A különleges, Magyarországon 1982 óta fokozottan védett növényritkaság májusi – júniusi virágzása turistacsalogató látványosság.

bánáti bazsarózsa a püspökszentlászlói arborétumban

 

A püspökszentlászlói kastély és az arborétum látogatása

Közel három éves felújítás után 2015-ben került átadásra a felújított kastély, amelynek része a zarándokház, turisztikai információs pont, valamint a kastély történetét feldolgozó kiállítás és egy Mindszenty-emlékkiállítás.

Az épületkomplexum az egyházi működés része, az egyházmegye ma is élő és használatban lévő egysége. Ennek megfelelően előre bejelentett csoportokat tudnak fogadni, minimum 10 fős csoportlétszámmal,
hétfő kivételével a hét bármely napján.

Püspökszentlászlói arborétum

Bejelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

Telefonon hétköznap 9-17 óráig: 30/296 0467

Email: latogatas@puspokszentlaszloikastely.hu
Belépődíj: 1000 Ft/fő

Látogatási és egyéb információkat a hivatalos oldalon találsz.

Püspökszentlászlói arborétum és kastély

2022 év elején örvendentes hírt közölt az MTI: több mint 130 millió forintból megújult a püspökszentlászlói arborétum. A csodálatos környezetben, a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő közelében fekvő arborétum gazdag növénypolulációjának különlegessége a fokozottan védett bánáti bazsarózsa.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük