Túristvándi vízimalom: működőképes 18. századi malom

A túristvándi vízimalom a 18. század végén készült, de még ma is működőképes, egész évben látogatható múzeumnak ad helyet. A három alulcsapós vízikerekével Közép-Európában ritkaságnak számít. Párját ritkító természeti környezete is védett.

túristvándi vízimalom

A bejegyzést nem véletlenül időzítettem augusztus 20-ra, az új kenyér ünnepére. A kenyér alapvető élelmiszerünk. A búza és egyéb gabonák őrlését a malmokban végezték. A malmoknak több fajtája létezett, hagyományosan a szél és víz energiája hajtotta. A szél malmokra jó példa a dorozsmai szélmalom, a vízimalmokra pedig a Túristvándiban található. Ahol ezek nem álltak rendelkezésre, ott szárazmalmokat létesítettek. Ezeknek is több fajtája létezett. Volt, amelyeket állati erővel működtettek, mint például a szarvasi szárazmalmot. És voltak az emberi erővel mozgásba hozott taposómalmok is, ilyenre láthatunk például Mohácson.

Túristvándi vízimalom története

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település első malmáról a Váradi Regestrum tesz említést. A 1181-ben készült malom tulajdonosát Eleusnak (Illésnek) hívták, de kérdéses, hogy vízimalom volt, lehetett szárazmalom is.

túristvándi vízimalom

A település a Kölcsei (Kölcsey) és Kende családok birtokához tartozott. Egy 1315-ben keletkezett irat már egyértelműen vízimalmot említ közel az uradalom központjához és egy fontos útkereszteződéshez.

Miután Kölcsei Máté nem küldött csapatokat a királyi seregbe Károly Róbert megfosztotta birtokaitól. Csak Nagy Lajos királytól kapták vissza 1342-43-ben, miután a király oldalán harcoltak.

Egy 1752-ben kelt levél egy a korábbi malom helyén álló háromkerekes vízimalomról ír, ami Kende család birtokában van. Ez az épület képezi a mai malom alapját, amelyen 1927-ben jelentős korszerűsítést végeztek. A malom egészen 1945-ig a Kende család tulajdonában maradt. Utolsó ismert tulajdonosa Dr. Kölcsei Kende György volt.

túristvándi vízimalom

A második világháború után a termelőszövetkezethez került. Bár üzemelt, állapota folyamatosan romlott. Egyes részeit elhordták, az összeomlás fenyegette.

A helyreállítására előbb 1962-65 között került sor, majd 1977-ben a vízkerekeket, a középső főtengelyt kicserélték, a vízládát rendbe hozták. Legutolsó felújítása 1995 és 1998 között történt.

A Nemzeti értéktárba is bekerült, műemlékké nyilvánított épületben azóta malom történetét, a mesterséget bemutató múzeum működik, amely az év minden szakában várja a látogatókat.

A túristvándi vízimalom makettje is megtekinthető a mórahalmi MiniHungary makettparkban.

túristvándi vízimalom makettje

Látnivalók Túristvándi közelében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük