Sitkei templom, amelyet egy rockzenész mentett meg

A közel hétszáz lakosú Sitke nevét valószínűleg kevesen ismernék, ha Balázs Fecó, zeneszerző, a Korál zenekar énekese nem téved arra az 1980-as években és nem érzi úgy, hogy tenni kell valamit a falu romosan is elbűvölő kápolnájának megmentéséért. A művész jótékonysági koncerteket szervezett, amelyek bevételeiből elkezdődhetett a Kálvária-kápolna felújítása. Nézzük, milyen most a Sitkei templom vagy ahogy még hívni szokták, a Sitkei kápolna!

Sitkei templom

A Vas megyei település 1946-ban Kissitke és Nagysitke egyesítésével jött létre. Első okleveles említése Sitka néven 1251-ből származik, de régebbi történelmi múltra utalnak a falu határában talált római leletek. A Sitkei család birtoka a 15. században vált ketté. Mindkét falu határában évszázadok óta folytatnak szőlőművelést. A Hercseg-hegyen 1860 óta bányásztak bazaltot, 1870-es években olasz kőfaragókat fogadtak.

Sitke látnivalói

Bár csak a kálvária-kápolna nevét azonosítjuk Sitkével, más látnivalók is találhatók a településen. A Felsőbüki Nagy-kastély jelenleg szállodaként üzemel. 1730 körül készült barokk stílusban, 1851-ben romantikus stílusban alakították át. Eredetileg erő­dítményszerű épület volt, magas bástyákkal körülvéve, amelyeket a 19. században bontottak le. 1945 után iskola volt. Az előtte álló kőkeresztet Felsőbüki Nagy Franciska állíttatta 1734-ben.

A falu legrégebbi épülete a római katolikus plébániatemplom, amely 1767 és 1774 között barokk stílusban épült. Oltárképét Dorfmeister István festette.

Sitkei templom

Sitkei templom: Kálvária-kápolna

A falu belterületi határát övező domboldalon, a Kövesen 1871-ben Felsőbüki (I.) Nagy Sándor és neje, Weidgang Teréz, a kastély akkori tulajdonosai építtették a Kálvária-kápolnát neogótikus stílusban. Felszentelésére egy évvel később, 1872. február 14-én került sor. A magas bástyás és két tornyos kápolna téglából épült, cseréppel fedett. Csonka tornyait homokkőből emelték. Az utolsó tulajdonosa Felsőbüki (II.) Nagy György 1946-ban halt meg, a Kálvária 1946. június 16-án került a plébánia tulajdonába.

Sitkei templom

Csak a nagyobb ünnepeken tartottak itt istentiszteletet, de a falu katolikus lakosságának a nagytemplom fenntartása és időnkénti javítása is gondot okozott. A tornyát villámcsapás érte, a berendezését széthordták, az eredeti falba rejtett tervrajz és a korabeli pénzérmék elkallódtak.

Először Ódor Zoltán sitkei lakosnak jutott eszébe, hogy fel kellene újítani a Kálváriát, de a szükséges 63 000 forintot nem tudta előteremteni. Le is állt az ötlet megvalósításával. Amikor Balázs Fecó és Kovács Ferenc Sitkére tévedt, elhatározták, hogy megmentik a templomot a zene segítségével.

1986-ban kezdődött meg a romos épület felújítása, amikor Balázs Fecó zeneszerző megszervezte a Sitkei Kápolna Kulturális Egyesületet. 1988. augusztus 30-án a Kálvária-kápolnát műemlék jellegű építménnyé nyilvánították az építmény építészeti-történeti, képzőművészeti szempontból jelentős voltára tekintettel. A teljes rekonstrukció 1991-ben fejeződött be.

Sitkei templom

Sitkei templom

Sitkei templom

Sitkei templom

Sitkei templom

Sitkei templom

Sitkei templom

Sitkei templom

Sitkei templom

A kápolna dombján augusztus utolsó szombatján minden bizonnyal az idén is megtartják a rockkoncertet, immár 32. alkalommal. Az időpont és a  részletes program egyelőre még nem található meg az interneten.

További templomok Vas megyében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük