Tiszadobi Andrássy-kastély: legromantikusabb kastélyunk a Tiszánál

A csodálatosan felújított Tiszadobi Andrássy-kastély magyarországi historizáló építészet legjobban sikerült alkotása, és az egyik legromantikusabb kastélyunk. A teljes felújítás után 2015 decemberében megnyílt  kastély hangulatos, korhű enteriőrjeivel, ősfás parkjával és sövénylabirintusával Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb látványosságai közé tartozik.

Tiszadobi Andrássy-kastély

A Tiszadobi Andrássy-kastély története

Az épületet Meinig Artúr építész gróf Andrássy Gyula elképzelései alapján tervezte és építtette, 1888-ra készült el. A soktornyos, romantikus külsejű épület mintájaként nagy valószínűséggel egy Loire-menti kastély szolgált előképül. Az U alaprajzú saroktornyos épület dél-keleti tornyához csatlakozik az egyetlen később épült rész, a zárterkély, melyet Möller István építész épített hozzá 1910-ben. Ebben a részben alakították ki a kastély egyik különleges látványosságát, a Rippl-Rónai József által szecessziós stílusban tervezett ebédlőt.  

Möller István nevéhez több műemlék épületünk tervezése, restaurálása vagy feltárása köthető, plédául erdélyi Vajdahunyadi vár, pécsi Ókeresztény sírkamrák, zsámbéki Romtemplom.

Andrássy Gyula gróf, egykori miniszterelnök és külügyminiszter, az Andrássy út névadója, csak két évig élvezhette kastélyát. 1890-es halála után, fia, ifjabb Andrássy Gyula gróf örökölte a tiszadobi birtokot.

1918 őszén fegyveres forradalmárok a bútorzatot és a berendezési tárgyak nagy részét tönkretették. 1945 után állami tulajdonba került, a szocializmus éveiben gyermekotthonként funkcionált. 2007-ben a gyermekváros a falun belül új épületbe költözött és megkezdődött a kastély és a park teljes rekonstrukciója. 2015 decemberében nyílt meg a kastély a nagyközönség előtt.

Tiszadobi kastély termei

A kastély főbejárata a gyönyörű főlépcsőházba nyílik, melyben egy áttört díszű, tölgyfakorlátos, lépcső vezet a második emeletig. A főlépcsőházból a hallba, az egykori lovagterembe jutunk. A hall közepén álló kőkandallót az Andrássyak faragott címere díszíti.

A földszinten rendezték be az Andrássy család mindennapjait bemutató állandó kiállítást. Korhű bútorokkal, berendezési tárgyakkal felszerelve nézhetjük meg a nagyszalont, a grófi dolgozószobát, a zeneszalont, a könyvtárat, a grófi család hálószobáit. Az északnyugati toronyban találhatók Andrássy Katinka toronyszobája.

Említést érdemel az ún. fekete ebédlő és a budapesti Andrássy-palotából idetelepített Rippl-Rónai József által tervezett szecessziós stílusú ebédlő. Róth Miksa fantasztikus üvegablakaiból már csak a felső rész eredeti, alsó része a gyermekvárosi időszaknak esett áldozatul. A csillárokat kortárs magyar iparművészek tervezték a múlt századforduló divatjának megfelelően.

Tiszadobi Andrássy-kastély

Tiszadobi Andrássy-kastély

Tiszadobi Andrássy-kastély

Az áttört díszítésű tölgyfakorlát a főlépcsőházban

Tiszadobi Andrássy-kastély

A fekete ebédlő Róth Miksa ablakokkal

Tiszadobi Andrássy-kastély

A kastély szépségét fokozza mesés természeti környezete, a Tisza és holtágai menti ősfás ártéri erdők változatossága. A park egyedülálló nevezetessége a középkori liliom rajzolatú bukszuslabirintus, benne a Fadrusz János tervei alapján készült Lányszöktetés című szoborral.

A bukszuslabirintus

Tiszadobi Andrássy-kastély

A Fadrusz János tervezte Leányszöktetés c. szobor a bukszuslabirintusban

Tiszadobi Andrássy-kastély

Nagyon köszönjük Csanádi Józsefnek a csodálatos fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük