San Zeno Bazilika Veronában

A San Zeno Bazilika (Szent Zénó-bazilika), teljes nevén a San Zeno Maggiore-bazilika (Basilika di San Zeno Maggiore) a veronai középkori építészet egyik legszebb példája. Különösen szép a 48 kazettás bronzkapuja és freskói. Kriptájában nyugszik a névadó szent Szent Zénó. A különálló, téglából épült impozáns harangtorony egy hajdani kolostor 14. századi maradványa.

San Zeno Bazilika, teljes nevén a San Zeno Maggiore-bazilika (Basilika di San Zeno Maggiore) a veronai középkori építészet egyik legszebb példája

San Zeno Bazilika Veronában

Az Olaszország északi részén található Verona látnivalói sorából kiemelkedik a San Zeno Bazilika, ennek ellenére viszonylag kevesen látogatják. Ennek legfőbb oka, hogy a városközponttól és a város többi attrakciójától viszonylag távol esik.

Gyalogosan 20 perc alatt érhető el a központból, de akár busszal is megközelíthetjük. A gyalogos elérés mellett szól, hogy közben útba ejthetjük a Castelvecchio-t, a veronai várat és az Adige folyón átívelő csodálatos hídját.

A 4. században élt Zeno Verona püspöke volt, 371-380 körül halt meg. Tettei miatt később szentté avatták. A jelenlegi bazilika és a hozzá tartozó kolostor építése a 9. században kezdődött, a ma látható templom már a harmadik épület a helyszínen.

A második templom 1123–1135 között épült a 9. századi romokra. Ez a templom földrengésben elpusztult. A harmadik templomot 1138-1398 között emelték a földrengésben megsérült templom restaurálásával és bővítésével.

Szent Zénó Bazilika épülete

A templom krémszínű tufából épült. A felső homlokzat középpontjában egy rózsaablak található, ami szerencsekereket szimbolizál. Ez a rózsaablak ez egyik legelső, amit készítettek. A román stílusú építészetben újdonság, hisz ez majd a későbbi gótikus építészet sajátossága lesz.

A bejárati veranda a 12. századból származik. Az az oszlopok alján látható oroszlánok a törvény és a hit szimbólumai. Az oldalsó domborműveken Új- és Ószövetségből származó jelenetek elevenednek meg.

A templom összes ajtaja bibliai témájú reliefekkel díszített. Legszebb a belső bronzajtó, amely negyvennyolc kazettáján a bibliai jelenetek mellett Szent Zeno életének eseményei is megelevenednek.

A templom belseje három szintes, az alsó szinten található a hatalmas kripta, felette a templom, majd egy emelt presbitérium.

San Zeno templom Veronában

Az altemplomban található Szent Zénó nyughelye. A kripta szarkofágja rejti Szent Zénó testét, arcát ezüst maszk borítja. Úgy tartják, hogy ez a kripta volt az a hely, ahol Shakespeare Romeója és Júliája összekötötte életét.

A Chiesa plebana, a központi templom latin kereszt elrendezésű, hajóval, két folyosóval és kereszttel. A nyolcszögletű keresztelőkút a 13., a famennyezet 14. századból származik.

A presbitérium egy árkádban emelkedik a kripta fölé, amely így látható marad a hajóból. A presbitérium lépcsőn közelíthető meg a folyosókon. A Főoltárban található Lupicinus, Lucillus és Crescentianus veroni püspökök szarkofágja. A baloldali apszis vörös márványból készült, a mosolygó Szent Zénót ábrázoló szobor a 12. századból származik.

A bazilika egyik legnagyobb értékénk tartják a San Zeno-oltárt.

A freskók bibliai jelenetei is igen kifejezőek.

A különálló, 72 méter magas harangtorony egy korábbi kolostor maradványa. 1045-ben kezdték építeni és 1178-ban fejezték be. A kúp alakú torony minden oldalán apró csúcsok magasodnak.

A bazilika belépőjeggyel látogatható. 2021 szeptemberében védettségi igazolást is kértek a belépéshez a 3 eurós jegyhez. Ha van elég időnk, érdemes kombinált jegyet venni 6 euróért. Ez 4 templomba is érvényes: a Duomoba, a San Zeno Maggiore-bazilikába, a St. Anastasia bazilikába, és a San Fermóba is.

A szertartások alatt a templomok nem látogathatók. A nyitvatartásról érdemes előre informálódni a hivatalos oldalon.

A San Zeno templomban virtuális túrát is tehetünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük