Tíz év alatt épülhet fel a Makovecz katedrális Budapesten

Budapesti Makovecz katedrális építése már a neves építész életében is napirenden volt. A grandiózus terv elkészült, de megépítése még várat magára. Az építész fia, Makovecz Pál szerinti tíz ép alatt megépülhetne a budapesti Apor Vilmos térre megálmodott katedrális.

Makovecz Imre templomai Makovecz katedrális

Budapesti Makovecz katedrális

Budapesten a mai napig nincs működő Makovecz-templom. A Gazdagréti Szent Angyalok-templom első templomtervet Makovecz Imre készítette el 1991-ben. Végül ez nem kapott építési engedélyt, 1994-ben Koppányi Imre tervei alapján kezdődött meg a félkörívben elhelyezkedő, 450 ülőhellyel rendelkező templom építése.

Budapesten 2021 elején két Makovecz Imre által tervezett templom van építés alatt. A pesterzsébeti református templom alapkövét 2018 szeptember 23-án ünnepélyes keretek közt tették le a Mátyás király téren. Végül ezt 2021. szeptember 26-án felszentelték, így Összetartozás református templom néven ez lett Budapest első Makovecz-temploma.

Rákoskerti Mennybemenetel Templom Rákoskerten a Rózsaszál utca, Tiszanána utca és Tiszaörs utca által határolt részen épül. Az ökomenikus templom alapkövét 2009 augusztusában tették le Makovecz Imre jelenlétében.

A Felső-Krisztinavárosi templom terveit 2005-ben készítette el Makovecz Imre. A Szent Mihály templom nevet viselő alkotást Makovecz Imre élete fő művének tekintette. A templom makettjét a Pesti Vigadóban tartott Makovecz-kiállításon is bemutatták, ott készítettem a cikkben bemutatott fotókat.

Makovecz Imre templomai - meg nem épült templom

Makovecz Imre életművének csúcsa lehetne a budapesti Apor Vilmos térre megálmodott katedrális, ami többen a barcelonai Sagrada Famíliához hasonlítanak. a tervet Gaudí katedrálisához.

A Felső-Krisztinavárosi templom építéséhez másfél évtizede írt ki meghívásos tervpályázatot a XII. kerület. Nagy Ervin építész, Makovecz Imre munkatársa és barátja, akit a budapesti Hattyúház tervezőjeként ismernek a legtöbben 10 éve küzd azért, hogy megépülhessen katedrális.

Az építés ellenzői szerint túl drága lenne a megvalósítás, az egyház pedig a későbbi fenntartás várhatóan magas költségei miatt bizonytalan.

A tervezett templom méreteiben a Mátyás-templomhoz lenne hasonlatos, 70 méter magas templomtoronnyal, és ugyanilyen hosszú hajóval.

Makovecz Imre eredetileg a Szentek és kárhozottak templomának nevezte volna alkotását, de ezt a kritikák miatt még életében elvetette, később Szent Mihály-templomként, vagy a Feltámadás templomaként emlegette.

Makovecz Imre templomai - meg nem épült templom

A leendő Makovecz-katedrálist díszítő szoboralakok többségének rajza már elkészült, de még nincs meg minden figura pontos terve, ahogy a templom végleges díszítésének terve sem ismert minden részletében.

Az építész fia, a Makovecz örökség kezelője, Makovecz Pál szerinti tíz ép alatt megépülhetne a budapesti Makovecz katedrális. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Murawski Magdolna szerint:

    Makovecz Imre zseniális építészünk volt.Szégyen Budapestre, hogy nem becsülte meg sem a jelenlétét, sem a műveit. A Szent Mihály templomnak fel kell épülnie. A mindent tagadók fel se fogják, hogy Makovecz nagyságát épp azzal bizonyítják a legékesebben, hogy ők, a porszemek akkora hévvel támadják. Ha jelentéktelen volna, int ahogy állítják, akkor legfeljebb legyintenének rá. Legyen áldott Makovecz Imre haló poraiban is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük