Versenyfutás az első budapesti Makovecz-templom címért

Év elején írtam arról, hogy a több Makovecz Imre által tervezett templom és egyéb közintézmény is megújulhat a Makovecz-épületek felújítására kiosztott állami támogatásból. A cikk után több kérdést is kaptam, hogy hol épül az első budapesti Makovecz-templom. Erre keresem most a választ.  

Budapesti Makovecz-templom helyzetkép

Meg nem épült templomok

Budapesten már régóta várunk arra, hogy megépüljön az első Makovecz Imre nevéhez köthető templom. Sokáig úgy volt, hogy a Gazdagréti Szent Angyalok-templom lesz az, de az élet másként hozta. Az építmény alapkövét 1990-ben Paskai László bíboros tette le, majd több mint 10 évvel később, 2002-ben Ő áldotta meg a részben elkészült templomot. Az első templomtervet Makovecz Imre készítette 1991-ben, végül ez nem kapott építési engedélyt. 1994-ben aztán Koppányi Imre tervei alapján kezdődött meg a félkörívben elhelyezkedő, 450 ülőhellyel rendelkező templom építése. Az építkezés bekerült a lakótelepen játszódó, Szomszédok című tévésorozatba is, amely még az adománygyűjtésben is segítette a templom megépítését.

Szintén nem épült meg a 2005-ben tervezett, Felső-Krisztinavárosi templom. A Szent Mihály templom nevet viselő alkotást Makovecz Imre élete fő művének tekintette. De ugyanígy csupán terv maradt a 1992-1993 között a Gellért-hegyre tervezett Pálos kolostor épülete is. 

Makovecz Imre templomai - meg nem épült templom

Jelenleg épülő budapesti Makovecz-templomok

Budapesten 2020 elején két Makovecz tervezésű templom van építés alatt. Mindkettő részére jelentős összegű állami támogatást biztosítottak 2020-ra, így továbbra is kérdéses, melyik fejeződik be majd elsőként.

Pesterzsébeti Református Templom

Pesterzsébeti templom alapkövét 2018 szeptember 23-án ünnepélyes keretek közt tették le a Mátyás király téren. A Szabótelepi Református Gyülekezet már 1941-es megalakulása óta igyekezett saját templomot emelni. Jelenleg, immár 70 éve egy családi házból átalakított, korábban orvosi rendelőként használt épületben tartják szertartásaikat. 2019-ben végre elkezdődhetett az építkezés. 2020 február végére elkészült a templom összes vasbeton és falazott tartószerkezete (alaplemez, pillérek, födémek, falszerkezetek és támfalak). Befejezték a padló alatti közművek bekötéseit, megépült az ivóvíz, a csapadékvíz és a szennyvíz telken belüli hálózata is és megkezdődött a templomtér ragasztott fa-tetőszerkezetének építése is.

Az építkezés nyomon követhető a Pesterzsébeti templom hivatalos oldalán.

Rákoskerti Mennybemenetel Templom

Rákoskerten a Rózsaszál utca, Tiszanána utca és Tiszaörs utca által határolt részen épül a templom, melynek alapkövét 2009 augusztusában tették le. Az eseményen jelen volt és nyilatkozott Makovecz Imre hazánk nemzetközi hírű, jeles építésze, akivel elkezdődtek a tárgyalások. 

A templomról további információk tudhatók meg a Mennybemeneteli templom hivatalos oldalán

Találtam egy videót is az építkezésről, ajánlom figyelmedbe.

A kormány a rákoskerti “Mennybemenetel” Ökumenikus templom építésére biztosítja a legnagyobb összeget, 920 millió forintot. Ezzel a támogatással valószínűsíthetően 2022-re befejeződik az építkezés és meglesz Budapest első Makovecz temploma. Vagy talán a Pesterzsébeti Református Templom lesz az első, amire 550 millió jut? Hamarosan kiderül.

Update: A verseny eldőlt. 2021. szeptember 26-án felszentelték a Budapest első Makovecz-templomát Pesterzsébeten.

További Makovecz olvasnivalók

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük