Makovecz Imre háza – ingyen megnézheted milyen házat épített magának

Vajon milyen lehet Makovecz Imre háza? Biztos vagyok benne, hogy ez a kérdés már többek fejében megfogalmazódott. Vajon a neves építész otthonával is az a helyzet, mint a suszter cipőjével? Utána jártam, és elmondom, hogy és mikor ellenőrizheted le személyesen.

Makovecz Imre háza

Fotó: Makovecz Központ és Archívum

Budapesten, a Városkúti út 2. szám alatt áll az épület, amit Makovecz Imre, a magyar organikus építészet kiemelkedő alakja magának és a feleségének épített, de a beköltözését már nem érhette meg.

A sajátos Makoveczes jellegeket magán hordozó épület ma a Makovecz Központ és Archívum székháza. Az eredetileg családi háznak épült épület egy része emlékházként funkcionál és ingyenesen látogatható. Méltó hasznosítása ez a csodálatos épületnek, mert őrzi Makevecz Imre örökségét és szellemi nagyságának otthont ad.

A központ kialakítására a kormány a Magyar Művészeti Akadémiát kérte fel, amely a Makovecz Imre Alapítvánnyal szerződést kötött a Központ működtetésére. Itt működik a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány is.

A házban rekonstruálták az építészmester dolgozószobáját. Egy kiállítóteret is létrehoztak, ahol mindig más gondolat köré rendeződött tárgyak segítik a kivételes pályamű megismerését. A házban helyezték el a teljes életművet: terveket, rajzokat, írásokat, fényképeket. A Makovecz Archívum kutatási célokra is használható.

A természet és a ház összhangja tökéletes. A ház egy hatalmas diófát ölel körbe, az ajtón belépve pedig egy csiga belsejében érezhetjük magunkat. Az épület középpontjában található  kemencéjénél előadásokat és koncerteket rendeznek.

Makovecz Imre művészetével nem nehéz azonosulni, akinek még mégis gondja lenne vele, annak ajánlom a mester szavait:

“Az én építészetem humanizált építészet, emberközpontú. Mindig az arc berendezésére, fiziognómiájára figyelek, mert nem csak a kifejeződés helyét, hanem a formáját is megtalálom benne. Az én számomra attól olyan érdekes a világ, hogy azt látom meg benne, amiből az Úristen kivonult. Az emberi arc imaginárius földrajz. Ezért hasonlítanak az épületeim az ember arcára, fejére, a háztető meg az agy-koponyára. A házaimat látó házaknak neveztem el. Szemük van, szemöldökük, orrféléjük is; mindezzel a belső lényeget szeretném kifejezni, azt, hogy az épület lény…”

Makovecz Imre háza – videó

Makovecz ház látogatása

Hely: Budapest 1125, Városkúti út 2.
Megközelíthető a Széll Kálmán térről induló 128-as autóbusszal.

Látogatási idő:  hétfőn, szerdán és pénteken 14-17 óra között

Helyszűke miatt látogatási időben kis, maximum 15 fős csoportokat engednek be.

Csoportokat (ideális létszám 20 fő, maximális felső korlát 30-35 fő) előzetes egyeztetést követően hétfőn, szerdán, pénteken 9-től 13-ig, kedden, csütörtökön 9-től 17-ig fogadnak.

Csoportok számára előzetes egyeztetés telefonon, vagy e-mail-ben egyaránt lehetséges.

A belépés díjtalan.

További információ a Makovecz Központ és Archívum honlapján:

https://www.makovecz.hu/

További olvasnivalók Makovecz Imre munkásságáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Vadócz Ica szerint:

    Szeretnénk meglátogatni a Makovecz központot, Dunaújvárosból. Ketten mennénk, idősek vagyunk, van-e lehetőség esetleg, ha előbb odaérünk hogy délelőtt fogadjanak. Köszönöm szépen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük