Felszentelték Budapest első Makovecz-templomát

Elkészült és 2021. szeptember 26-án felszentelésre került Budapest első Makovecz-temploma. Az Összetartozás református templom Makovecz Imre elképzelései alapján készült, a tervek részleteit a világhírű építész tanítványa, Dósa-Papp Tamás dolgozta ki.  

Budapest első Makovecz-temploma - Pesterzsébeti Összetartozás-templom

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Budapest első Makovecz-temploma Pesterzsébeten

Budapesti Makovecz-templom helyzetkép

Tíz éve, 2011. szeptember 27-én hunyt el Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a magyar organikus építészet iskolateremtő személyisége. Az évforduló előtt egy nappal szentelték fel a mester által tervezett első budapesti Makovecz templomot.

Pár éve még arról írtam, hogy két budapesti Makovecz-templom is készülőben van és nagy a verseny, hogy melyik készülhet el elsőként. Talán furcsán hangzik, de eddig valóban nem volt Budapesten Makovecz Imre által tervezett templom. Tíz év múlva talán felépülhet az építész legnagyobb álma a Makovecz katedrális. Talán hamarosan befejeződik a Rákosmenti Mennybemenetel templom építése is, amelynem 2009-es alapkőletételénél még makovecz Imre is ott volt.

Összetartozás református templom Pesterzsébeten

A Szabó-telepi Református Gyülekezet már 1941-es megalakulása óta igyekezett saját templomot emelni. Előbb a II. világháború, majd a politikai helyzet lehetetlenítette el a templom felépítését. 2011-ben született döntés egy új templom építéséről a Mátyás király térre. Szintén ekkor határoztak arról, hogy azt Makovecz Imre világhírű építőművész tervezze.

Az Összetartozás református templom alapkövét – melynek neve a nemzeti egységet és összetartozást fejezi ki – végül 2018. szeptember 23-án tették le Budapest XX. kerületében, a Szabótelepen. Az építkezést 2019-ben kezdték el a Mátyás király téren Makovecz Imre elképzelései alapján. A tervek részleteit a világhírű építész tanítványa, Dósa-Papp Tamás dolgozta ki.

Összetartozás református templom Pesterzsébeten

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az új templom főként kormányzati támogatással, részben közadakozásból és kerületi támogatással épült fel.

A hálaadó istentiszteletet 2021. szeptember 26-án tartották. A templomszentelőn Balog Zoltán püspök igehirdetése után Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte a gyülekezetet. Beszédett mondott továbbá Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi tanár is, aki gyűjtést szervezett a szükséges anyagiak megteremtésére.

Az épületegyütteshez gyülekezeti ház és parókia is tartozik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük