Zalakaros látnivalói a termálfürdőn túl

Zalakaros látnivalói, pontosabban legkedveltebb helyi között híres termálfürdője áll az élen, de máltán érdemelte ki a ligetek és parkok városa címet is. Különösen szép a város tavasszal, a tavaszi hagymások és a díszcseresznyék virágzása idején. Olvasónk mutatják meg, milyennek látták ők Zalakrost, a Kis-Balaton fővárosát. 

Zalakaros látnivalói

Zalakaros rövid történelme

Zalakaros Zala megye Nagykanizsai járásában, a Zalaapáti-hát területén található. Keszthely és Nagykanizsa között fekszik, a településen működő termálfürdőnek köszönheti idegenforgalmát. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Magyarország 7. legnépszerűbb települése.

Zalakaros első említése 1254-ből szárazik, akkor Korus néven jelent meg. Ekkor magyar ajkú várszolgák éltek itt, majd IV. Béla király felesége idegen telepeseket hozott ide.

1430-ban épült meg első temploma. A török megszállás alatt a település lakossága szinte teljes mértékben elfogyott.

A 18. században mint mezővárost említik a települést.

1962-ben találtak termálvizet a településen, és 1965-ben nyílt meg a gyógyfürdő. Zalakaros 1984-ben kapott nagyközségi rangot, majd 1997-ben várossá nyílvánították.

Zalakaros látnivalói

A ligetek és parkok városa

A gyógyfürdőjéről Európa-szerte híres zalai kisváros 760 éves múltra tekint vissza. A város parkjaiban, ligeteiben a tájnak megfelelő növénytársulások, zöld tisztások és impozáns virágágyások váltják egymást, amik meghitt, nyugodt hangulatot árasztanak.

A nagy kiterjedésű parkok egy részét 2012-ben képviselőtestületi döntés értelmében helyileg védett természeti területté nyilvánították (Európa Park, a Termál úti arborétum, a Termál úti fasor, a Temetői fenyősor). A természeti értékeket ún. zöld könyvben gyűjtötték össze.

Az utóbbi években a család- és gyermekbarát fürdő létrehozásán túl a természeti értékek hangsúlyozott szerepet kaptak a turisztikai kínálatban. Fontos cél a Kis-Balaton, a dél-zalai borvidék, vagy a rövidesen elkészülő termáltó és ökopart szépségeinek megismertetése a látogatókkal. Ezt a szemléletmódot tükrözi Zalakaros szlogenje is: „Meríts erőt a természet csodáiból!”

Zalakaros látnivalói

Lakatár Mari előző években készített virágos fotókkal ajánlja Zalakaros felkeresését, míg Kiriné Magdolna néhány szóval meg is indokolta, miért nőtt annyira a szívéhez a város.

A fürdőváros

Zalakaros egy üdülőváros Zala megyében, Nagykanizsai járásban. Az idegenforgalmát termálfürdőjének köszönheti a fürdőváros évről évre fejlődik és szépül. A Kis -Balaton fővárosának és a legvirágosabb Magyarországi városnak is nevezik.

2014 évben kezdtek hozzá egy ökó park létrehozásához a termálfürdőből kifolyó termálvíz felhasználásával. Csodálatos mesterséges tavat létesítettek, ami a képeken is látható. Öröm volt a tó partján végig sétálni, gyönyörködni, megpihenni. 2018 év májusában technikai okok (csőtörés) miatt a tó vize „elszökött”. A tóban lévő betelepített növényzetet sikerült átmenteni, a látvány elszomorító volt.

Zalakarosról kirándulhatunk A Kis-Balatonhoz, Hévízre, Keszthelyre, Nagykanizsára és még sorolhatnám. Csodálatos magyar vidék. – ajánlotta figyelmünkbe Kiriné Magdolna,

Gyógy-és élmény fürdő

A modern kor minden vívmányát felvonultató nemzetközi hírű gyógylétesítmény minden korosztálynak kellemes kikapcsolódást nyújt.

Gyógyvize: 2000 méter mélyből fakadó 96 C°-os hőmérsékletű. Vízösszetétele: alkáli-kloridos, hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben jód, bróm, kén és fluor együttes jelenléte egyedülálló vízösszetételt képez Európában. A vízben megtalálható kémiai elemek még a kálium és nátrium, magnézium, vas, mangán, metabórsav, metakovasav és szabad szénsav.

Termálvize krónikus nőgyógyászati betegségek, fogágy megbetegedése, mozgásszervi panaszok, sebészeti mozgásszervi károsultak utókezelését, bőrgyógyászati problémák kezelését segíti elő.

Zalakaros látnivalói . termálfürdő

Zalakaros látnivalói

Szebbnél szebb szállodákkal.

A park a szállodák szomszédságában.

Mesepark

Gyerekeknek mesepark, a háttérben az erdő mellett vezető kerékpárút.

Égerösvény és Csiga-túra Tanösvény

Az 1.152 méteres Csiga-túra tanösvény interaktív tábláin megismerkedhetünk a Zalakarosi Parkerdő parkerdőben fellelhető gombákkal és erdei állatokkal, a hangostáblán meghallgathatjuk a leggyakoribb madárfajok „énekét”.

Egyedi tervezésű relaxációs hullámpadokon vagy interaktív kockaforgatós padokon pihenhetünk.

A tanösvényt érdekes tájékoztató táblák és játékok színesítik.

Zalakarosi termáltó és ökopark a betelepített tavi rózsákkal

Zalakaros látnivalói termáltó

Az „elszökött” víz után. 2018 május.

Zalakaros egy csodálatos klímával is rendelkező város, mediterrán éghajlat alatt még a banánfa is ilyen gyönyörű.

További zalakarosi látnivalók

 • Dísz Tér,
 • Erdész kilátó,
 • Arborétumpark,
 • Szent István és Boldog Gizella szobra,
 • Szent Anna kápolna,
 • Szent Orbán szobor,
 • Isteni Irgalmasság Templom.

Látnivalók Zalakaros környékén

 • Kis-Balaton
 • Zobori élménypark,
 • Nagybakónak Sziklaszurdok,
 • Fenyvespuszati Állatsimogató,
 • Kápolnapusztai Bivalyrezervátum,
 • Pálos Malom Zalamerenye,
 • Zalavári Történelmi Emlékpark.

Zalakaros megismerésére jó lehetősége a városnéző kisvonat, ahol idegenvezetés is folyik. A DOTTO kisvonattal éremes elmenni egy félnapos kirándulásra a Kis-Balatonhoz és a Bivalyrezervátumba.A kirándulás alatt megismerhetjük a Kis-Balatont, a Bivalyrezervátumot, valamint az utazás közben érintett települések történelmét.

Zalakaros és környékét gyalagosan vagy akár bérelt kerékpárral vagy segway-el is bejárhatjuk. Sétarepülésre is módunk van.

Nagyon köszönjük Marinak és Magdolnának a csodálatos fotókat. Igazán kedvet kaptam egy zalakarosi kiruccanásra.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük