2026-ra befejeződhet a Sagrada Família építése

2026-ra, Gaudi halálának 100. évfordulójára fejeződhet be a 136 éve épülő Sagrada Família építése. A világ egyetlen ma is épülő műemlékének jelenleg nyolc befejezett tornya van, ezek száma további tízzel bővül majd a következő nyolc évben. A jó hír tehát, végre befejeződhet a Sagrada Família építése.

Sagrada Familia

Befejeződhet a Sagrada Família építése

A barcelonai Sagrada Familia templom (Szent Család-templom, teljes nevén A Szent Család engesztelő temploma) az organikus építészet mesterműve. A 136 éve épülő római katolikus templomot szokás a Jövő Templomának is hívni. Antoni Gaudí remekművét 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa bazilika rangjára emelte és megszentelte. A Születés Kapuja nevet viselő homlokzatát és a kriptát 2005-ben az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

A bazilika alapkövét 1882-ben tették le. Tervezése és építése Antoni Gaudíhoz, az organikus építészet katalán atyjához köthető, akinek több építményét is felvették az UNESCO világörökség listájára.

Sagrada Familia

Antoni Gaudí (1852-1926) fő művének tekintette a templomot, a megszállottja volt. 1910-től felhagyott az egyéb munkáival és mindent újra és újra áttervezett. Remeteként élt az építkezésen és maga gyűjtötte a pénzt a költségekre. Pénz hiány miatt valószínű sosem tudta volna megvalósítani grandiózus tervét, de 1926-ban bekövetkezett haláláig mindent megtett, hogy álma valóra váljon.

1926. június 7-én elgázolta egy villamos és három nap múlva meghalt. Június 12-én temették el pápai engedéllyel a Sagrada Família kriptájában.

Bár rááldozta az életét, az épületnek csak a negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész.

Sagrada Familia

A gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző bazilikának jelenleg 8 befejezett tornya van, nyolc év múlva összesen 18 tornya magasodik majd a környező házak fölé. Pont olyan lesz, ahogy Gaudí megálmodta. Legmagasabb, 172,5 méteres központi tornya négy év múlva lesz kész.

A Sagrada Família évi 4,5 millió látogatójával a legnépszerűbb műemlék Spanyolországban, a bazilika környéki folyamatos tömeg azonban problémát is okoz a városnak. A templom működik, miséket celebrálnak benne, de legtöbben csupán turistaként érkeznek, hogy megcsodálják az épületet.

Sagrada Familia

Az építésért felelős alapítvány és városvezetés most megegyezett, hogy 2026-ra, Antoni Gaudí halálának 100. évfordulójára végre elkészülhessen a templom. Az alapítvány a következő tíz évben 36 millió eurót (több mint 11,6 milliárd forint) fizet majd a városnak. A városvezetés cserébe vállalta, hogy 2019 első negyedévében kiadja a szükséges engedélyeket.

A befolyt összeg nagy részét a város a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére fordítják majd. Többek közt földalatti összeköttetést teremtenek a metró és a bazilika között. A többi pénzt a környék városfejlesztésére, rendben tartására és takarítására költik.

Sagrada Familia

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük