Húsvétig megtekinthető a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka

A felújítás alatt álló Szépművészeti Múzeum egyik legszebb részének, a Román Csarnoknak a felújítása befejeződött. Bár a múzeum csak 2018 októberben nyit újra, 2018 március 15. és április 2. között bárki ingyenesen megtekintheti a lenyűgöző szépségű, hetven évig zárva tartott épületrészt. Nézd meg, milyen is a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka!

Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka

A Szépművészeti Múzeumot 2015 február 16-án zárták be, hogy megkezdjék az épület régóta halogatott teljes felújítását. A tervek szerint az újjászületett múzeum 2018 januárjában nyitotta volna meg kapuit, az új időpont viszont 2018 október lett.

A Szépművészeti felújítása része a Városligetben kialakításra kerülő múzeumi negyed projektnek. A felújítással megtörténik a gyűjtemény átrendezése is. Ebben az épületben maradnak, illetve ide kerülnek a nemzetközi és magyar mesterek művei az 1800-as évek elejéig. Az új Nemzeti Galériába láthatjuk majd az 1800 és 1950 közötti művészettörténeti anyagot, az 1950 utáni és a kortárs művészet bemutatóhelye pedig az új Ludwig Múzeum lesz. A felújítás alatt a múzeum kincseit hazai és külföldi kiállításokon mutatják majd be.

Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka

A múzeum létrehozásakor a földszinti csarnokait az antik, középkori és reneszánsz gipszmásolat-gyűjtemény és különböző építészeti stílusok bemutatására szánták. A Román Csarnok szolgált a román stílusú középkori gipszmásolatok bemutatására.

A csarnok a századfordulós dekoratív festészet csúcsteljesítménye. A hatalmas oszlopokkal és pillérekkel tagolt tér festészeti dekorációját Reissmann Károly Miksa és Glaser János végezte 1903-ban és 1904-ben.

A második világháború alatt a csarnok megsérült és beázott. Felújítása ez eddig nem történt meg, a raktárként használták, így hetven évig rejtve maradt a látogatók előtt.

A csaknem 900 négyzetméter alapterületű, középkori bazilika belső terét idéző terem a II. világháború óta zárva volt. Az egyedülálló, közel 2.500 négyzetméternyi falfestmények helyreállításán 70 restaurátor dolgozott. A munkálatok során 1500 liter konzerválóanyagot és csaknem 100 kilogramm, különböző színű pigmentet, valamit 5500 aranymetál-lapot, azaz 5,5 kilogramm aranyat használtak fel. Ezek mellett a múzeumi tér korszerű hűtési-fűtési, valamint modern világítási rendszert is kapott.

Helyreállították a freibergi katedrális főkapujának gipszmásolatával keretezett bejáratot is, aminek kilincsét is érdemes megcsodálni.

Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka

Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka

Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka

Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka

Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka

A Román Csarnok megtekintésével kapcsolatos információk

Idézve a múzeum honlapjáról:

„A Szépművészeti Múzeum felújított Román Csarnoka március 15. és április 2. között ingyenesen látogatható mindennap 10.00-tól, utolsó beengedés: 17.00. A belépés érkezési sorrendben történik: ELŐJEGYZÉS, IDŐPONT FOGLALÁSA NEM LEHETSÉGES (csoportok számára sem). Tárlatvezetést nem tudunk biztosítani. Látogatáskor kérjük, vegyék figyelembe, hogy a csarnok befogadóképessége korlátozott, ezért előfordulhat, hogy az épületen kívül kell várakozni. A MÚZEUM KIÁLLÍTÁSAI 2018. OKTÓBER 31-TŐL LESZNEK ÚJRA LÁTOGATHATÓAK.”

Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka videón

https://www.facebook.com/szepmuveszeti/videos/1738885842798237/

Mi március 17-én, kora délután voltunk megtekinteni. Legnagyobb meglepetésünkre nem volt sorban állás. Talán az esőnek és a beharangozott rossz időnek köszönhettük, hogy rögtön bemehettünk. A teremben sokan voltak, de folyamatos volt a jövés-menés, így nem jelentett különösebben problémát.

Szerintem érdemes minél előbb megnézi, mert sokan mindig az utolsó pillanatban ébrednek fel és ahogy telik az idő, a híre is egyre inkább terjed. Aki most lemarad, várhatóan csak a múzeum októberi újranyitásakor láthatja majd ezt a gyönyörűséget.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük