Szíria UNESCO világörökségi helyszínei

Szíria UNESCO világörökségi helyszínei az országban uralkodó háborús helyzet miatt az UNESCO Világörökség Bizottságának 2013-as döntése alapján felkerültek a veszélyeztetett örökségek listájára. Az eddig elismert 6 helyszín mellett 12 a javaslati listán várakozik. Fotókon is mutatom, milyen csodák estek áldozatul a kegyetlen rombolásnak és vannak veszélyben több mint 10 év után is. 

Palmüra

Szíria UNESCO világörökségi helyszínei

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy még a 2010 előtt, a boldog békeidőben eljuthattam Szíriába. Igazán feledhetetlen élményt jelentett a sok ősi műemlék megtekintése. A hat világörökségi helyszínből ötöt felkerestünk és azóta már meg is írtam róluk egy-egy bejegyzést. A Krak des Chevaliers és a Szaladin-citadella akkor kimaradt, és szinte borítékolható, hogy már nem is jutok el újra Szíriába, hogy megcsodáljam.

A hírekből tudom, hogy napjainkban ezek a helyszínek sajnos már nem így néznek ki és hosszú évekbe telhet majd a helyreállítás. Persze ehhez az kellene, hogy egyáltalán ott tartsanak, hogy megkezdődhetnek a kárfelmérések és a rekonstrukciós munkálatok.

Aleppó ősi városa

Aleppó ősi kereskedő város. A világ legrégebb óta lakott települései közé tartozott, már az ókorban is a kelet-nyugati kereskedelmi út jelentős állomása volt.

Aleppó

Boszra ősi városa

Boszra ősi városa a Római Birodalom arábiai tartományának egykori fővárosa, a Mekkába vezető őszi karavánutak fontos állomása volt. Falain belül a 2. századi római színház, korai keresztény romok, valamint számos mecset és medresze található.

Boszra római színház

Damaszkusz ősi városa

A szír főváros legjelentősebb látnivalója a damaszkuszi nagymecset. Az Omajjád dinasztia alatt, a 8. században épült mecset máig fontos szent hely. Az imaterem közepén áll Keresztelő Szent János mauzóleuma, egy fekete selyemborítású szarkofágban őrzik Keresztelő Szent János fejét.

Észak-Szíria ókori falvai

Szíria különleges látnivalói a holt városok vagy halott városok, a bizánci időkből származó településmaradványok. Észak-Szíria ókori falvait i. sz. 1. és 7. évszázadban alapították, majd a 8. és 10. század között folyamatosan elnéptelenedtek. A fennmaradt épületek, a lakóházak, a pogány templomok, a ciszternák, a fürdők és a keresztény templomok kiválóan szemléltetik az átmenetet a római életformából a bizánci kereszténységbe.

A Krak des Chevaliers és a Szaladin-citadella

A stratégiai fontosságú helyen áll a Krak des Chevaliers vár, aminek központi részét még az arabok emelték. A 13. század elején keresztes lovagok fennhatósága alá került, akik jelentősen kibővítették és megerősítették.

A 650 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő várat kettős fal veszi körül, a falakon belül vízvezetékkel és ciszternákkal. A keresztes időkben készült a gótikus stílusú előcsarnok, és a  bordás boltozatokkal fedett lakosztály. A vár 1271-ig volt a Jeruzsálemi Szent János lovagrend (johanniták) ellenőrzése alatt, ekkor a mamlúkok elfoglalták.

A Szaladin-citadella eredetileg egy a 10. század végén épült bizánci erőd volt. A 12. század elején foglaltak el a keresztesek. A magaslaton álló vár egyetlen könnyen megtámadható pontjánál egy 130 méter hosszú, 20 méter széles árkot ástak. A várfalon belül ciszternákat alakítottak ki.

Palmüra romjai

A Szír-sivatagban fekvő oázis, Palmüra az ókor egyik legfontosabb kulturális központja volt. Az 1-2. századig a számos civilizációval körülvett Palmüra művészete és építészete a görög-római technikai megoldásokat a helyi hagyományokkal és perzsa hatásokkal ötvözte. A hatalmas épület maradványok, mint pl. az Agora, a színház és a templomok jól visszaadják az ókori városkomplexum képét. A város 1100 méteres, oszlopokkal szegélyzett tengelye Baál templomát kötötte össze a Diocletianus táborával.

Palmüra Szíria UNESCO világörökségi helyszínei

Ha részletesebben olvasgatnál és még több fotót nézegetnél ezekről a helyekről, akkor a linkekre kattintva megteheted.

Továbbá ajánlok még két érdekes helyszínt. Maalúla ősi városában a mai napig az ősi arámi nyelvet beszélik, amelyet Krisztus idejében is használtak.

Maalúla

Oszlopos Szent Simeon szentélye a semmi közepén, egy különös atmoszférájú helyen áll.

Oszlopos Szent Simeon szentélye Szíriában

További látnivalók, nevezetességek Szíriában

 • Damaszkusz óvárosa és a nagymecset: az Omajjád építészet remeke
  Damaszkusz a Közel-Kelet egyik legrégebbi városa, amelyben szorosan összefonódik az iszlám és a kereszténység története. Az UNESCO viágörökségi listájára is felkerült szír főváros legjelentősebb látnivalója a damaszkuszi nagymecset. Az Omajjád dinasztia alatt, a 8. században épült...
 • Aleppó, ahogy már sosem láthatjuk
  A szíriai Aleppó óvárosa 1988 óta az UNESCO világörökség része, 1,8 milliós lakosságával Damaszkusz után az ország második legnépesebb települése. Vagyis csak volt, mert az utóbbi évek bombázásai  a világ egyik legrégebb óta lakott települését sem...
 • Boszra ősi városa Szíriában
  Boszra ősi városa a Római Birodalom arábiai tartományának egykori fővárosa, a Mekkába vezető őszi karavánutak fontos állomása volt. A „Fekete város” falain belül rómi, kora keresztény és muzulmán építészeti emlékekkel is találtozunk. Van itt a 2....
 • Oszlopos Szent Simeon szentélye Szíriában
  Az V. században élt Idősebb Oszlopos Szent Simeon vagy röviden csak Oszlopos Szent Simeon 42 évet töltött egy oszlop tetején. A magasból józan és bölcs szavakat intézett a lent állókhoz, tanított, tanácsokat adott. Az önsanyargatásairól ismert...
 • Szíria UNESCO világörökségi helyszínei
  Szíria UNESCO világörökségi helyszínei az országban uralkodó háborús helyzet miatt az UNESCO Világörökség Bizottságának 2013-as döntése alapján felkerültek a veszélyeztetett örökségek listájára. Az eddig elismert 6 helyszín mellett 12 a javaslati listán várakozik. Fotókon is mutatom,...
 • Holt városok Szíriában – Észak-Szíria ókori falvai
  Szíria különleges látnivalói a holt városok vagy halott városok, a bizánci időkből származó településmaradványok. Észak-Szíria ókori falvait i. sz. 1. és 7. évszázadban alapították, majd a 8. és 10. század között folyamatosan elnéptelenedtek. A fennmaradt épületek,...
 • Maalúla (Maaaloula), szíria falu, ahol Jézus nyelvén beszélnek
  Maalúla egy keresztény település Szíriában, a főváros, Damaszkusz közelében, az Antilibanon hegységben. Az ősi város lakói a mai napig az ősi arámi nyelvet beszélik, amelyet Krisztus idejében is használtak. Maalúla, ahol még az arámi nyelvet beszélik Még 2009-ben jártam Szíriában,...
 • Palmüra, az ókori Szíria virágzó városa, ahogy már sosem látjuk
  Palmüra (Palmyra), a szír romváros nagy hatással volt rám a 2008-as látogatásomkor. A békés romok közt sétálgatva eszembe nem jutott volna, alig pár év múlva fegyverek hangja töri meg a csendet és izgulni kell, hogy marad-e...

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük