Maalúla (Maaaloula), szíria falu, ahol Jézus nyelvén beszélnek

Maalúla egy keresztény település Szíriában, a főváros, Damaszkusz közelében, az Antilibanon hegységben. Az ősi város lakói a mai napig az ősi arámi nyelvet beszélik, amelyet Krisztus idejében is használtak.

Maalúla

Maalúla, ahol még az arámi nyelvet beszélik

Még 2009-ben jártam Szíriában, ami akkor egy békés, vendégszerető emberek által lakott ország volt. Azóta sok minden megváltozott, de én máig visszavágyom a nyugodt hegyi településre, Maalúlába, ahol szinte megállt az élet. Döbbentes élmény volt az Arámi Miatyánkot hallgatni.

Az arámi nyelv a szemita nyelvcsaládhoz tartozik, akárcsak az arab, a héber és a föníciai nyelv. Csaknem kétezer esztendőn át elterjedt nyelv volt a Kelet nagy kiterjedésű területein. Krisztus születése előtt 1200 tájékán terjedt el Szíriában, Palesztinában, Mezopotámiában, valamint Perzsiában. A Krisztus utáni VII. században, az iszlám hódítást követően szorította ki onnan az arab nyelv. Szíriában ma még mintegy hatezren beszélik, a többésgük itt, a Maalúlában él.

A sziklába épült Szent Tekla templomot egy szurdokon keresztül értük el, mintha csak a jordániai Petrába tartottunk volna.

Maalúla a szíriai maronita keresztények központja, 1.500 méteres tengerszint feletti magasságban. Egyike annak a három településnek, ahol a lakosok a mai napig a Jézus idejében is használt  arámi nyelvet beszélik. Ezen a nyelven íródott az Ótestamentum egy része is. 

A hegybe vájt barlangokkal teli kis falunak két nevezetessége is van, a Szent Tekla templom és a Szent Sergius és a Bacchus-székesegyház.

Szent Tekla templom

A legendák szerint Szent Tekla egy előkelő római családba született i.sz. 30 körül Ikónium városában. Ikónium nem más volt, mint ma a kerengő dervisek központjaként ismert Konya Törökországban. Szent Pál tanítványaként áttért a keresztény hitre, személyesen Szent Pál keresztelte meg.

Amikor apja egy pogány rómaihoz akarta hozzákényszeríteni, a lány elmenekült. Apja emberei  egészen Maalúláig üldözték a lányt. Itt a hegyek megakadályozták a továbbmenekülést, ezért Tekla imádkozni kezdett. Egyszer csak a szikla megnyílt és a lány el tudott rejtőzni üldözói elől. A csodától elképedt katonák már nem merték követni. Tekla a menekülésének helyén töltötte el életének hátralevő részét is. Halála után a sziklahasadékba egy görög ortodox templomot emeltek, itt látható a szent sírja is.

A templom a város központjától messze, nehezen megközelíthatően, a hegyek között megbújva található. Reményeim szerint ez a tény megóvta a barbár pusztítástól.

Szent Sergius és Bacchus-székesegyház

A Szent Sergius és a Bacchus-székesegyház építése a 4. század elejére tehető. Valószínűleg Konstantin császár korában, 313–325 közölt emelték egy ősi pogány templom helyén, így ez a legrégebbi a Közel-Keleten, és az egyik legrégebbi a világon. Később kolostor is épült mellé.

Maalúla

A Szent Sergius és Bacchus-templom sajnos nem úszta meg a épségben az iszlamista lázadók támadását. 2013-ban iszlamista lázadók elfoglalták a közelben található, keresztény zarándokok és turisták által használt szállodát és bázisként használták. Több mint harminc templomot, köztük a Szent Sergius és a Bacchus kolostort is feldúlták.

A fegyveresek ellopták vagy megsemmísítették a közel-keleti keresztény örökség legfontosabb értékeit. A főkereszt leesett a kupoláról, falfestményeket lőttek le, 13. századi egyedülálló, világhírű ikonok semmisültek meg, az oltár romhalmazzá változott. 

A feldúlt Sergius és a Bacchus kolostorról fotóit itt megtekintheted.

Maalúla 1999-ben felkerült az UNESCO világörökségi várományos listára.

További írásaim Szíriáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük