Aleppó, ahogy már sosem láthatjuk

A szíriai Aleppó óvárosa az UNESCO világörökség része, 1,8 milliós lakosságával Damaszkusz után az ország második legnépesebb települése. Vagyis csak volt, mert az utóbbi évek bombázásai  a világ egyik legrégebb óta lakott települését sem kímélték…. A rombolás mindig letaglóz. Felfoghatatlan számomra, miért kell kiirtani, ripityára törni azt, amit elődeink felépítettek. Legyen szó akár a Városliget száz éves fáiról vagy a világ másik részén lévő értékekről, a visszafordíthatatlan és gyakran a hatalom és a pénz vezérelte rombolás érthetetlen és elfogadhatatlan számomra.

Aleppó

Aleppó ősi városa

Aleppó a világ egyik legrégebbi folyamatosan lakott városa. A Földközi-tenger térsége és a Kelet közötti kerskedelmi útvonalak kereszteződésénél elterülő város a Kr. e. 3. évezredtől kezdve sikeresen fejlődött és gazdagodott.

Az egymást követő megszállók – köztük a bizánciak, rómaiak, görörgök, keresztesek és arabok – mind rajta hagyták kézjegyüket a város építészeti és tervrajzán. Aleppót egy részben mesterségesen létrehozott dombon, 50 méter magasan a város felett tornyosuló hatalmas középkori vára, a Citadella uralja. Bár az épületkomplexum a a 12.század körüli időszakból való, a dombot, amely áll, a Kr. e. 3. évezred óta védelmi célokra használták.

Az óvárost fallal vették körül, melynek egyes részei, hét erődített kapuzárral együtt (köztük a leglenyűgözőbb a Bab Qinnesrin) a mai napig láthatók.

Aleppó óvárpsának bazárai, piacai a Közel-Kelet leghíresebb ilyen építményei közé tartoznak. A kőboltozatú tetővel lezárt vásári terület kanyargó, szűk utcák 7 km hosszú hálózatából áll.

A Nagymecsetet Kr. u. 715 körül alapították, de az eredeti épületből igen kevés maradt meg. A szentélyt 1250 körül újjáépítették. Legnagyobb minaretje 1090-ből származik.

Szíriai Aleppó városa

Különös fájdalommal tölt el, ha egy helyhez érzelmi töltet is társul. Amikor kivágnak egy fát, ami oly sok szerelmes csók szemtanúja volt, vagy lerombolnak egy épületet, amit pár éve még személyesen is megcsodálhattam, mindig úgy érzem ellopták az életem egy darabját.

Aleppóval, Szíria második legnagyobb városával most épp ez történt. Pont úgy, mint az az ősi Palmyrával. A pár éve még 1,9 milliós város, a kereskedelmi és kulturális központ a földdel vált egyenlővé. A világ legrégebb óta lakott települései közé tartozott, már az ókorban is a kelet-nyugati kereskedelmi út jelentős állomása volt. Mára mindebből csupán egy kisértetváros maradt.

Aleppó, ahogy 2008-ban láttam.

Aleppó

Aleppó

Aleppó

Aleppó

Aleppó

Aleppó

Aleppó

Aleppó

Aleppó

Aleppó

Aleppó

Aleppó

Aleppó

Itt már minden szó kevés …

További fotók Alepporól:

Kattints az alábbi linkre és már láthatod is a fotókat!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.942905242537136.1073741889.148604088633926&type=1&l=d814702db0

További látnivalók Szíriában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük