Boszra ősi városa Szíriában

Boszra ősi városa a Római Birodalom arábiai tartományának egykori fővárosa, a Mekkába vezető őszi karavánutak fontos állomása volt. Falain belül a 2. századi római színház, korai keresztény romok, valamint számos mecset és medresze található. A szíriai város az Unesco világörökség része. 

Boszra római színház

Boszra ősi városa Szíriában

Boszra (arabul: بصرى, egyes átíratokban Bosra, Bostra, Busrana, Bozrah, Bozra, Busra Eski Şam, Busra ash-Sham, Nova Trajana Bostra) a mai Szíria déli részén található.

A településről először az i. e. 14. században III. Thotmesz és Ehnaton amarnai dokumentumai tesznek említést. Az i. e. 2. században Petra hanyatlása után szintén szír Palmiraval együtt Boszra jelentősége is megnőtt. Felvirágzása és metropolisszá válása kitűnő fekvésének köszönhető. Kereskedelmi utak metszéspontjában, köztük a Vörös-tengerhez vezető római úttal állt. A sok kiváltság mellett pénzverési joggal is rendelkezett.

Boszra ősi városa Szíriában

A Rásidún kalifátus haderői 634-ben a boszrai csatában elhódították a várost a rómaiaktól. Boszra volt az első szír város amely áttért az iszlám hitre. Itt született Ismail ibn Kathir híres iszlám tanító és Bahira, aki az iszlám hagyomány szerint megjósolta az ifjú Mohamednek az ő elkövetkezendő prófétaságát. Mohamed próféta pedig kétszer is ellátogatott a városba.

A város egészen a 17. századig jelentős állomása volt a Mekka felé tartó karavánoknak. A középkorra jelentőségét vesztett kis faluvá zsugorodott.

Boszra ősi városa Szíriában

Boszra ősi városa – látnivalók

A valószínűleg Traianus alatt épült ókori színházat a 481 és 1231 között kiépített citadella falai és tornyai veszik körül. Hatalmas négyszög alakú kőtömbökből épült tornyaival kívülről nézve arab erőd is lehetne, ám pontosan a szívében fekszik a 15.000 nézőt befogadó ókori színház.

A világon a legjobb állapotban megmaradt római színházban minden évben nemzeti zenei fesztivált tartanak. Amikor ott jártam, akkor is épp erre készültek.

Boszra római színház

Boszra római színház

A Julianus érsek által 513-ban befejeztetett boszrai katedrális befolyással volt a keresztény és kisebb mértékben az iszlám építészeti formákra.

Az 1950-ben helyreállított Omar-mecset egyike az iszlám időszámítás 1. évszázadából származó azon ritka épületeknek, amelyek Szíriában megmaradtak.

A város az emberi alkotószellem remekműveként 1980-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Boszra ősi városa Szíriában

Ha benézünk a helyiek udvaraiba, akkor itt-ott szintén látunk régi oszlopmaradványokat. Ezek nem itt voltak eredetileg, egyszerűen csak elhordták a műemlékeket.

Még a „boldog békeidőkben”, 2008-ban jártam ott, de már akkor sem igen volt turista. Az egykori üzletek üresen kongtak és átadták magukat az enyészetnek.

További látnivalók Szíriában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük