Carrick-A-Rede Rope kötélhíd Észak-Írországban

Az Ír-sziget (angolul Ireland, írül Éire) a Brit-szigetek része és Európa harmadik legnagyobb szigete. A sziget déli részén az Ír Köztársaság fekszik, míg északi részén az Egyesült Királysághoz tartozó tartomány Észak-Írország található. A Zöld szigetnek is hívott sziget közel egy hatodát kitevő észak-ír rész is rengeteg természeti értéket rejt, közülük az egyik legismertebb a Carrick-A-Rede Rope kötélhíd.

Carrick-A-Rede Rope

Carrick-A-Rede Rope kötélhíd

A Carrick-A-Rede Rope kötélhíd a vadregényes, sziklákkal tagolt Ír-sziget területéről visz át a kis Carrick szigetére. A „carrick” az ír nyelvben sziklát jelent. Bár csupán 20 méter hosszú, be kell némi bátorság ahhoz, hogy át keljünk a 30 méteres magasságban himbálódzó kötélhídon. Legalább is nekem igencsak kellett győzködnöm magam, hisz tudtam, hogy nem elég egyszer átmenni, vissza is kell majd jönni.

Természetesen teljesen biztonságos a híd és egyesek szerint nem is félelmetes. Bár az állandó himbálózás miatt ez utóbbit én nem állítanám. Bár az hozzáteszem, hogy egy kalandparki túrát nem igen vállalnék be. Itt ebben a csodás környezetben, a csipkézett parkok mentén a hihetetlenül zöld növényzet és a tenger csodálatos kékje még a zord sziklákat is meglágyítja.

Carrick-A-Rede Rope

250 évvel ezelőtt, amikor a halászok az első átjárót megépítették csupán egy duplán kifeszített kötélrendszer szolgált átkelésre. Carrick-A-Rede kitűnő lazac halász helyszín volt. A vándorló lazacok itt, az északi part mentén úsznak vissza eredeti szülőhelyükre, a Bann- és Bush-folyóhoz. 2002 óta már nincs itt lazachalászat. A halászati tevékenységre csak a fehérre meszelt halászkunyhó utal, amiben fotókon, használati tárgyakkal mutatják be a híd és a sziget történetét.

Carrick-A-Rede Rope

Carrick-A-Rede Rope

Az 1970-es években még tisztes távolságra elhelyezett deszkákon és egy oldali fogodzóval lehetett átjutni a másik oldalra. A mai teljesen biztonságos drótkötélhíd 2008-ban épült meg. Bár főleg az első lépések kicsit furcsák érdemes átkelni a hídon. Gyönyörű a táj, tiszta, napos időben kár Skóciáig is el lehet látni.

Carrick-A-Rede Rope

Carrick-A-Rede Rope

Carrick-A-Rede Rope

A híd egész évben látogatható. A belépő díjat nem a hídon való átkelésért, hanem a természetvédelmi terület meglátogatásáért szedik.

További fotók Észak-Írországról

Kattints a logóra vagy Közel és távol szöveg alatti dátumra és már láthatod is a további fotókat!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1020027381491588&type=1&l=2c2f8acfc7

Az Óriások útját se hagyd ki, ha ott jársz!

Óriások útja (Giant's Causeway)

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük