Obidos látnivalói: nászajándék város Portugáliában

Macskaköves utcácskák, keskeny sikátorok vakítóan fehér házfalainak egyhangúságát megtörő virágos erkélyek és szinte tapintható csend. Na és egy legenda a nagylelkű nászajándékról. Csoda, hogy Európa egyik legromantikusabb városának tartják a Lisszabontól egy órányira fekvő bájos várost? Nézzük, melyek Obidos látnivalói!

Obidos

Obidos látnivalói

A 3000 lakosú, csupa báj portugál város egész területét műemlékké nyilvánították. Beceneve, a Nászajándék város, annak emlékét őrzi, hogy I. Dénes király 1282-ben Obidost adta ajándékba nejének, Izabella királynénak a esküvőjük alkalmából. A különös ajándékkal hagyományt teremtett. Ezt követően a különböző ékszerek és a drágakövek fajtái mellőzötté váltak. A portugál királyok nem drágakövekkel, hanem szebbnél szebb városok ajándékozásával fejezték ki hódolatukat leendő feleségük iránt.

Igazi romantikáját azonban inkább festői, macskaköves utcácskái, színes házai, a gótikus ajtók és ablakok adják, no meg a 12. században épült vár, melynek falai körbefonják az egész települést. A várfal teljes hosszban járható, annak ellenére hogy belső oldalon korlát nincs, noha sok helyen 5-8 m a mélység.

Az első falakat a mórok építették, de a várat a12.-16. század folyamán többször átépítették. 1148-ban hódították vissza a móroktól.

Obidos

Obidos

Királyi birtok maradt 1833-ig. A déli részén lévő, célzottan zegzugosnak épült kettős városkapun belépve, egy szép 18 századi barokk azulejo kép látható – Krisztus békéjének allegóriája.

Obidos

A kapu alól a Rua Diretia-ra, a főutcára bukkantunk ki. Az utca kivezet a Praca de Santa Maria térhez, ahol egy szép állapotban megmaradt pellengér áll, valamint a Santa Maria templom.

Obidos

Obidos

Északnak haladva elértünk a belsővárig, – amely ma luxus fogadó, 1950-ben első ilyen volt a maga nemében. A portugál állam nagy ötlete, hogy a szállodának alkalmas, rossz állagú történelmi épületeket célzottan hoteleknek újítják fel.

Obidos

Nagyon köszönöm Arnhoffer Klárának a beszámolót!

További olvasnivalók Portugáliáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük