Porto látnivalói – nem csak a bor miatt érdemes meglátogatni

A 4000 éves történelemmel büszkélkedő Portó neve összefonódott a borral. A portugál várost átszelő Douro folyó egyik oldalán a bájos óváros keskeny, düledező házai állnak. Velük szemben pedig a híres borpincék népesítik be a hegyoldalt. Porto látnivalói kihagyhatatlanok.

Porto

Porto látnivalói

Porto 400 000 lakosú iparváros Portugáliában. Lisszabon, Madrid és Barcelona mellett Dél-nyugat Európa egyik legjelentősebb városa. Az egykori fővárost igazán vonzóvá a fekvése és az óváros ódon hangulata teszi. A főbb látnivalói az óvárosban egymáshoz közel találhatók, ennek ellenére bejárásuk fárasztó a meredek utcák és szűk sikátorok miatt. Lépten nyomon a híres kék csempékkel (azulejo) kirakott épületekbe botlunk. Egyik legszebb ilyen maga a főpályaudvar.

A belváros főbb nevezetességei :
-Tőzsdepalota
-São Bento Pályaudvar
-Szent Ferenc templom (Igreja São Francisco)
-Katedrális (SÉ)
-Vila Nova De Gaia városrész a borospincékkel
-Clérigos Torony (Torre dos Clérigos)

A 200 méter széles Douro (=arany) folyón hat híd ível át, ezek közül kettőt Gustav Eiffel tervezett, akinek a nevéhez a párizsi Eiffel-torony és a budapesti Nyugati pályaudvar építése kötődik. Leglátványosabb mindközül a kétszintes l. Lajos híd, melynek alsó szintjén a gépjárművek a felső szintjén pedig a metró közlekedik. 

A túlparton, a Vila Nova De Gaia-n, vörös tetőcserepeken fehérre meszelt feliratok, éjszakánként óriási világító neon betűk hirdetik a ma is jó részt brit tulajdonban lévő borforgalmazó társaságokat (Taylor, Graham, Cockburn, Sandeman). Jó tudni, hogy az oportó raktárak többségében ingyenes vezetés és borkóstoló található.

Jó ötlet a várost villamossal bejárni, mellyel egészen az Óceán partján lévő kikötőig is el tudunk jutni. Az óceán vize még augusztusban is jéghideg, ennek ellenére a családok kedvenc hétvégi pihenőhelye. A híres 28-as villamost a National Geographic a világ TOP 10 villamosjárata közé sorolta.

Igazi élmény jelent egy hajókázás is az UNESCO világörökségi listájára is felkerült városban.

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

További látnivalók Portugáliában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

hat + tizenöt =