Porto látnivalói – nem csak a bor miatt érdemes meglátogatni

Portugália második legnagyobb városa Porto, aminek a neve teljesen összefonódott a borral. A várost átszelő Douro folyó egyik oldalán a bájos óváros keskeny, düledező házai állnak. Velük szemben pedig a híres borpincék népesítik be a hegyoldalt. A folyó torkolatra tekintő hegyoldalakról kivételes látkép tárul elénk, 2000 éves történelemmel. Az UNESCO világörökségi listájára is felkerült Porto látnivalói, nevezetességei kihagyhatatlanok.

Porto

Porto történelme

Porto 273 000 lakosú iparváros Portugáliában, az ország második legnagyobb városa. Lisszabon, Madrid és Barcelona mellett Dél-nyugat Európa egyik legjelentősebb városa. Az azonos nevű kerület és az északi régió székhelye. A városról és az azt körülvevő Portus Cale tartományról kapta a nevét később az egész ország.

Porto múltja a 4. századig és a római időkig nyúlik vissza. Ugyanakkor kelta és elő-kelta ősi erődítmények maradványait is megtalálták a város mostani központjában. A rómaiak Portusnak, azaz kikötőnek nevezték.

Portoban kötött házasságot I. János portugál király és Lancasteri Philippa, ami megalpozta a Portugália és Anglia közötti hosszantartó katonai szövetséget.

A 18. században angol vállalkozók fektettek be a Douro-völgy szöllőültetvényeibe, hogy portóit szállíthassanak a szigetországba.

A 18. és a 19. században Porto fontos ipari központtá vált. Ekkor épült a Dom Luís I kétemeletes vashíd, az Eiffel tervezte Maria Pia vasúti híd és a központi pályaudvar is.

Porto látnivalói, nevezetességei

Az egykori fővárost igazán vonzóvá a kitűnő fekvése és az óváros ódon hangulata teszi. Porto főbb látnivalói az óvárosban egymáshoz közel találhatók, ennek ellenére bejárásuk fárasztó a meredek utcák és szűk sikátorok miatt.

Porto történelmi központja a várfallal egyike Európa legnagyobb és legteljesebben fennmaradt óvárosainak. Többféle építészeti stílust találunk  a városban. Szinte valamennyi műemlékén érződik egyrészt az arab hatás (csempés homlokzat, különösen a portugál kék-fehér színváltozat), másrészt a gyarmati gazdagság idején elterjedt barokk.

A katedrális kórusa román stílusú, a Tőzsde-aplota neoklasszikus stíusban épült, míg a Santa Clare templomon a portugál Mánuel-stílus jegyeit fedezhetjük fel.

São Bento Pályaudvar

Lépten nyomon a híres kék csempékkel (azulejo) kirakott épületekbe botlunk. Egyik legszebb ilyen maga a főpályaudvar.

Az 1916-ben átadott és jelenleg is központi pályaduvarként üzemelő vasútállomás várócsarnokában több mint 20.000 csempéből kirakott freskók a portugál történelem egy-egy jelentősebb mozzanatát mutatják be.

Porto

Tőzsdepalota (Palácio da Bolsa)

A Tőzsdepalotát 1842-ben kezdték el építeni és 1910-re készült el. A hetven év építészek és építészeti stílusok váltották egymás. 1982 óta múzeum üzemel az épületben.

Clérigos Torony (Torre dos Clérigos)

75 méter magas tornyot 1732-ben kezdték el építeni és 1750-re készült el. Hat emeleten keresztül 240 fokos és egyre szűkülő csigalépcső vezet a tetejére, ahonnan szép látvány tárul elénk a városra.

Porto

Szent Ferenc templom (Igreja São Francisco)

Katedrális (SÉ)

Serra do Pilar kolostor

A híd felső szintjénél található egykori kolostor épület ma katonai célokat szolgál. A kolostor terasza egyik legjobb kilátóhely, ahonnan pazar kilátás nyílik vissza az óvárosra, a katedrálisra, a hídra és a Douro folyóra.

I. Lajos-híd-at (Ponte de Dom Luis I.)

A 200 méter széles Douro (=arany) folyón hat híd ível át, ezek közül kettőt Gustav Eiffel tervezett, akinek a nevéhez a párizsi Eiffel-torony és a budapesti Nyugati pályaudvar építése kötődik. Leglátványosabb hidat, a kétszintes l. Lajos hídat, melynek alsó szintjén a gépjárművek a felső szintjén pedig a villamos közlekedik azonban nem Eiffel tervezte. Gyalogosan mindkét szinten végig mehetünk.

A ma kétszintes híd első tervét Eiffel készítette 1879-ben egy hagyományos egyszintes híd formájában. A tervet azonban elutasították és új pályázatot írtak ki. A pályázatot végül Théophile Seyrig terve nyerte, 1886-ban adták át a hidat. A második világháborúig hídpénzt is szedtek, azóta ingyenesen hazsnálható.

Porto

Vila Nova De Gaia városrész a borospincékkel

A túlparton, a Vila Nova De Gaia-n, vörös tetőcserepeken fehérre meszelt feliratok, éjszakánként óriási világító neon betűk hirdetik a ma is jó részt brit tulajdonban lévő borforgalmazó társaságokat (Taylor, Graham, Cockburn, Sandeman). Jó tudni, hogy az oportó raktárak többségében ingyenes vezetés és borkóstoló található.

További látnivalók Porto városában

  • Gaia felvonó, libegő
  • D. Maria Pia-híd (régi vasúti híd), Gustave Eiffel tervei alapján építették 1876–1877-ben.
  • Modern művészetek múzeuma: Museu de Arte Contemporânea da Fundação Serralves
    Zeneház (Casa da Música)
  • Museu do Carro Eléctrico (villamosmúzeum)
  • Estádio do Dragão labdarúgó aréna

Tippek Porto látnivalóinak felfedezésére

Jó ötlet a várost villamossal bejárni, mellyel egészen az Óceán partján lévő kikötőig is el tudunk jutni. Az óceán vize még augusztusban is jéghideg, ennek ellenére a családok kedvenc hétvégi pihenőhelye. A híres 28-as villamost a National Geographic a világ TOP 10 villamosjárata közé sorolta.

Igazi élmény jelent egy hajókázás is az UNESCO világörökségi listájára is felkerült városban.

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

Porto

További látnivalók Portugáliában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük