Regéci vár, ahol Rákóczi gyerekkorát töltötte

A Zemplén egyik kedvenc kiránduló helye a 624 méteres sziklaszirten magasodó Regéci vár. Itt találkozik össze az Országos Kék Túra és a Zempléni jegység jellegzetes, piros  jelzésű Rákóczi-túrájának útvonala. Regéc várának maradványaihoz felkapaszkodva megcsodálhatjuk az elénk táruló gyönyörű zempléni tájat.

regéci vár

Regéc vára a szabálytalan alaprjazú, belső tornyos hegyi várak kategóriájába tartozik. A Rákócziak korában élte fénykorát. Sokat tartózkodott itt I. Rákóczi Ferenc özvegye, Zrínyi Ilona. Gyermekét, a majdani fejedelmet, II. Rákóczi Ferencet is itt nevelte öt éves koráig.

A Rákóczi-szabadságharc bukása után a császáriak elpusztították, falait leromboltákBerendezésének megmaradt darabjai mai a sárospataki vármúzeumban tekinthetők meg.

regéci vár

Regéci vár története

Bár Rákóczi-várként ismerjük, nem ők voltak az építtetők. Valószínűleg a tatárjárás után az Aba nemzetség tagjai emeltették. Sokáig királyi birtok volt, majd 1420-ban Zsigmond király a szerb fejedelemnek, Lazarevics Istvánnak, majd Brankovics Györgynek adta. Mátyás király 1464-ben a Szapolyai családnak adományozta. A török dúlást követően 1644-ben I. Rákóczi György erdélyi fejedelem egy ostrom segítségével vette birtokba. Ezután a Rákóczik itt rendezték be birtokközpontjukat.

I. Rákóczi Ferenc halála után özvegye, Zrínyi Ilona Regécre költözött az akkor egyéves II. Rákóczi Ferenccel. Ötéves volt a fiúcska, amikor Zrínyi Ilona és Thököly Imre házasságot kötöttek és Munkácsra költöztek. II. Rákóczi Ferenchez kapcsolódóan több egykori helyszínnel is találkozhatunk. Tiszaújlakon Rákóczi emlékmű, Vaján, a Vay-kastély, Sárospatakon a Rákóczi-vár,  állít méltó emléket a szabadságharc névadó vezérének.

regéci vár

1683-ban, a felkelés ideje alatt Regéc a kurucok egyik fontos bázisa volt. Amikor Thökölyt a váradi pasa foglyul ejtette, a kurucok a török ellen küzdő császári csapatok mellé álltak. 1686-ban a császári csapatok lerombolták, a vár elpusztított falaiból maradó kövek nagy részét a környékbeliek széthordták.

Ezután Regéc a Bretzenheim, majd a Károlyi család tulajdonába került. 1949-ben a várat államosították. Az az elmúlt 300 év legnagyobb renoválása az volt a várban, amikor 2003-ban helyreállították az északi bástyát. A helyreállítás tovább folytatódik. 2016-ra elkészült az Öregtorony teljes körű visszaépítése és kiállítótérré való kialakítása.

Regéc várának látogatása

Várhegyet célszerű Regéc vagy Mogyoróska felől, az Országos Kék Túra útvonalán vagy a piros Rákóczi-túra útvonalon megközelíteni. De ha nem akarjuk a fárasztó kaptatót bevállalni, autóval is felmehetünk.

A várfalak aljában az új fogadóépületben válthatjuk meg a jegyet, ahol kávézó és ajándékbolt is üzemel.
Egy szűk folyosón keresztül érünk fel a várudvarba, ahonnan falépcsőkön mászhatunk fel az újjá varázsolt öregtoronyba a körpanorámás kilátásért.

Regéci Vár Látogatóközpont

A faluban 2016 óta működik az új látogatóközpont, ahol állandó kiállítást láthatunk II. Rákóczi Ferenc gyerekkoráról és interaktív multimédiás eszközökkel fedezhetjük fel a várat és a területén talált régészeti leleteket.

A Regéci vár egyszerűen megközelíthető kőhidairól és népies házairól ismert bájos Hejcéről.

Nagyon köszönjük a fotókat Mészáros Henriettnek!

Update: 2021-ben a Nemzeti Kastély és Várprogram keretében befejeződött Regéc várának felújítása, többek közt megépült a reneszánsz palota is. Így most már négy szinten, multimédiás és interaktív kiállításokkal várják a látgatókat. A felújított Regéci várról fotókat és videót is megnézhetsz az új bejegyzésemben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

17 − három =