Debreceni csüngő japánakácok nyerték Az Év Fája 2021 címet

Az Ökotárs Alapítvány 2010 óta rendezi meg a Év Fája versenyt. A nevezett fákból előzsűrizés után online szavazással választják ki a nyertest. Az Év Fája 2021 címet a debreceni Csokonai Színház előtt álló két csüngőakác fa nyerte el. A Hős Fa címet Ziliz ezeréves tölgyfája, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját a Mausz-fa: a hárs a dombtetőn – a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén kapta az idei évben.

debreceni Csokonai Színház előtt álló két csüngőakác fa nyerte az Év Fája 2021 címet

Debreceni csüngő japánakácok nyerték Az Év Fája 2021 címet

Az Ökotárs Alapítvány a 2010 óta évente megrendezett az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet.

A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van, és amely szerepet játszik a körülötte élők életében.

2021-ben 27 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választotta ki a 11 döntőst. A július 1. és október 1. közötti online szavazáskor összesen 9927 szavazat érkezett. A győzelemhez 3237 szavazatra volt szükség.

Az első helyezett fák Debrecen város büszkeségei, a jelenleg felújítás alatt álló Csokonai színház bejárata előtt állnak. A fák közel 100 évesek, amit egyészt a korabeli képeslapok, másrészt a szakszerű vizsgálatok igazolják. Tábla jelzi, hogy helyi oltalom alatt állnak.

A csüngő japánakácok megnevezése kicsit félrevezető, ugyanis a faj nem Japánból, hanem Kínából, illetve Koreából származik. A törzsre oltott, csüngő ágrendszerű, időskorban különleges és hatalmas boltozatos koronát viselő egyedek.

Az Év Fája egy speciális kezelést nyer, amit Börzsei Bence Faápoló és csapata fog elvégezni.

A felső képet augusztusban készítettem a csodálatos nyertes fákról. A második pedig decemberben készült, ezen jól megfigyelhető az ágrendszere.

A zsűri döntése alapján a zilizi (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) ezeréves tölgy kapta a Hős fa címet. A mezőgazdasági területen álló fát 2003 körül több villámcsapás érte, kigyulladt, ágainak egy része leszakadt, de megmaradt két ágán újra és újra kihajt.

A Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat.

Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa, a Mausz-fa az OEE ajándékcsomagját kapta.

A győztes japánakácok indulnak a 2022 elején rendezendő európai versenyben, az Európai Év Fája címért.

A nemzetközi versenyen több kitűnő helyezéssel büszkélkedhetünk. 2015-ben a tatai öreg platán szoros versenyben ezüstérmet szerzett.

2016-ban a bátaszéki molyhos tölgy  szerezte meg az Év Európai Fája címet.

2017-ben a budapesti Jászai Mari tér legszebb platánja csak a 14. helyet szerezte meg.

2018-ban a zengővárkonyi hős szelídgesztenye a 4. helyen végzett.

2019-ben a pécsi Havi-hegyi mandulafa hozta el az elsőséget.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük