Felújított Regéci vár csodálatos fotókon és videón

Regéc vára évek óta a Zemplén egyik legkedveltebb turista célpontja. A pazar panorámájú, csodálatos környezetben magasodó erőd 16. század közepétől a 17. század végéig erődített főúri rezidenciaként működött. 2020 és 2021 között hatalmas felújításon esett át, újjáépült reneszánsz palotaszárnya is. A felújított Regéci vár négy szinten multimédiás és interaktív kiállítással várja a látogatókat.

Felújított Regéci vár reneszánsz palotája

A fenti fotó a felújítás után készült. Míg az alábbi még a felújítás előtt. A friss fotó közepén jól látszik a romjaiból felépített reneszánsz palota.

regéci vár

Felújított Regéci vár csodálatos fotókon

Van egy évekkel ezelőtti bejegyzésem a Regéci vár történetéről, amiben régi fotók láthatók a még felújítás alatt álló várról. Ezt a bejegyzést látta meg Márk Éva és felajánlotta a blogon való megjelenésre a felújított Regéci várban pár héttel ezelőtt készített fotóit. Néhány ajánló sor kíséretében meg is érkeztek a fotók.

Ekkor kezdődött a baj, a sok csodálatos fotó közül alig tudtam választani, hogy melyeket jelenítsem meg a bejegyzésben. Végül abban maradtunk Évával, hogy készítek egy videót is, így egyetlen fotóról sem kell lemondani, valamennyit meg tudom mutatni az olvasóknak.

A Zempléni-hegységben 7-800 méter magasan elhelyezkedő várat 2021 ben jelentősen felújították. Ezzel egy időben az oda vezető utat is kiszélesítették, így akár autóval vagy gyalogosan is megközelíthető. A várban 4 szinten érdekes multimédiás és interaktív bemutatókkal várják a látogatókat. A kilátás pedig csodálatos bármerre is nézünk. – írta csodálatos fotói mellé Márk Éva.

Regéci vár kiállításai

Bemutatást kap a földszinten a déli és az északi sáfárház, a fehér sütőház, és az ecetesház, amelyekben az élelmiszer-feldolgozás és -raktározás történt.

Magyarország első reneszánsz babaháza is itt kapott helyet, ez II. Rákóczi Ferenc fejdelem regéci gyermekéveit idézi fel.

Az emeleten a régi ebédlőpalotában a 17. századi ebédlőterem rekonstruált korhű berendezése látható, a „virágos kék szenelő bolt”-ban, azaz Alaghy János várúr egykori szobájában Vergilius-idézetes kandallópárkányt építettek vissza, illetve egészítettek ki, a leányasszonyok házában a várúrnő lakótere ismerhető meg hímzett textíliákkal, ruhákkal, míves bútorokkal.

A kiállításon régészeti töredékek alapján készült késő reneszánsz habán cserépkályhák, fújt üveg serlegek, úrihímzéses textíliák és arannyal hímzett női viseletek is láthatók.

A Regéci Vár 2020-2021 között újjáépített Reneszánsz Palota emeleti termei a vár nyitvatartása alatt minden félórában tekinthetőek meg. Ezek a termek az épület déli külső fa lépcsőházán keresztül érhetőek el. – olvasható Regéc várának honlapján.

Felújított Regéci vár reneszánsz palotájának terme

Látogatói és egyéb információt a vár hivatalos oldalán találsz.

Regéc vára a felújítás után videón

Az alábbi bejegyzésben többet is megtudhatsz a Regéci vár történetéről.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Márk Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük