Egyedülálló lakott híd Erfurtban – Krämerbrücke (Chandler-híd)

A németországi Erfurt városa egy különleges látnivalóval is büszkélkedhet. A Gera folyó felett átívelő Krämerbrücke (Chandler-híd), amit magyarul kereskedelmi hídként fordíthatunk, 125 méteres hosszával a világ leghosszabb lakott hídjának számít. Európa egyetlen hídja, amelyen életvitelszerűen élnek. Az eredetileg a 12. században épült híd mindkét oldalát magas épületek határolják.

lakott híd Erfurtban Krämerbrücke (Chandler-híd), kereskedelmi híd

Egyedülálló lakott híd Erfurtban – Krämerbrücke (Chandler-híd)

Erfurtról kedves emlékeket őrzök még. Még az NDK-s időkben, 1986-ban jártam ott, amikor is hárman lányok felkerekedtünk, hogy kis saját szervezésű körutazás keretében felfedezzük a legnyugatibb keletet. Első repülő utam volt. Malévval repültünk Drezdába. Országon belül többnyire vonattal utaztunk és olcsó diákszállókban szálltunk meg. Annyira olcsó volt minden, hogy Meissenbe például taxival mentünk Drezdából és vissza. Megnéztük Erfurtot és Lipcsét is, majd Berlinben töltöttünk három napot és innen repültünk haza szintén Malévval.

Amikor a napokban megláttam, milyen tüneményes a lakott híd Erfurtban, rögtön Firenze híres hídja, a Ponte Vecchio jutott eszembe. A Ponte Vecchio 1565-ben 5 hónap alatt épült Giorgio Vasari tervei alapján. A fecskefészekként oldalaihoz épített kis műhelyekben egykor mészárosok kínálták a húsokat, napjainkban aranyműves termékek között válogathatunk.

A Ponte Vecchio tehát ellentétben a Krämerbrücke-vel sosem volt lakott és három évszázaddal előbb épült.

lakott híd Erfurtban Krämerbrücke (Chandler-híd), kereskedelmi híd

A Krämerbrücke-t fából építették a 12. században. A fahíd többször a tűz martaléka lett, ezért 1325-ben kőhídat húztak fel a helyére. 

A híd két végére egy-egy kőtemplomot építettek, mára csak a keleti oldali Ägidienkirche áll.

A kőhíd mészkőből és homokkőből épült, és hat látható ívvel rendelkezik, teljes hossza 125 méter.

lakott híd Erfurtban Krämerbrücke (Chandler-híd), kereskedelmi híd

Egy 15. századi tűzvészben Erfurt nagy része elpusztult többek közt a hídon addig kereskedelmi céllal álló fabódék is. Ezután épültek a keskeny híd mindkét oldalára a jelenleg is álló épületek. Az összesen 62 favázas épület többsége háromszintes.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük