Nádasdladányi Nádasdy-kastély

A nádasdladányi Nádasdy-kastély a Nádasdy-család egyik gyöngyszeme, eredetileg szerelmi fészeknek készült. A tornyos, csipkés, sokkéményes, angol gótikus, ún. Tudor stílusban épült kastély hatalmas angolpark veszi körül. Jelenleg a Nemzeti Kastélypromgam keretében megújul, ezért nem látogatható.

Nádasladányi Nádasdy-kastély

Nádasdladányi Nádasdy-kastély története

A Nádasdyak nádasdladányi birtokán a 18. században építették az első kastélyt. A kis kastélyt 1873-ban Nádasdy Ferenc impozáns arányú, Tudor stílusú épületté építtette át. Elkészültétől egészen a második világháborúig a Nádasdy család egyik székhelye volt.

A Nádasdy család ősei már 14. században birtokolták a környéket. A nádasdladányi birtok 1736-ban Schmidegg grófok kezébe kerül. Tőlük vette meg Nádasdy Lipót 1851-ben Sárladányt, amelynek nevét később Nádasdladányra változtatták.

Nádasdy Lipót itt, Sárrét mocsaras, lápos vidékének szélén lévő sík területén alakította ki birtokai új központját. Egy barokk stílusú kis kúria állíttatott egy parkkal. Nádasdy Lipót halála után a vagyont fia, Ferenc örökölte. 1873-ban Hübner Nándor székesfehérvári építész és Linzbauer István budapesti műépítész tervei alapján átalakították, kibővítették a kúriát kastéllyá. Egy tornyot emeltek és kétszintessé alakították. A főbejárati homlokzaton a Nádasdy család festett címere található.

A kor vívmányait kihasználták: bevezették a vizet, a gázvilágítást és a telefont, kiépítették csatornahálózatát. A fűtést a hagyományos kályhák és kandallók mellett az alagsorban tőzegkazánnal működő, légbefúvásos rendszer biztosította. A konyha a kertben emelt külön épületben kapott helyet, ahonnan föld alatti síneken juttatták el az ételt a főépületbe. Az épülethez tartozó templomot 1885-ben szentelték fel.

A második világháború és a Nádasdy család elmenekülése után az épületet részben kifosztották. 1982-ben a Honvédelmi Minisztérium birtokába került, majd 1982–1994 között üresen állt, emiatt állaga jelentősen megromlott.

1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították, és a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe került. A homlokzat felújítása 2009-ben kezdődött meg.

A kastély és a hozzá tartozó park ma múzeumként funkcionál. Jelenleg azonban nem látogatható, mert a Nemzeti Kastélyprogram keretén belül az épületet felújítják.

Nádasdy-kastély múzeum

A kastély legértékesebb és legszebb része a könyvtár és az Ősök csarnoka. Ezutóbbiban a család leghíresebb tagjainak egész alakos képmásait állították ki eredeti bútorokkal. Látható többek közt a sárvári Nádasdy-vár lakóinak portréi is.

A háborús fosztogatást úgy élte túl, hogy egyszerűen befalazták a bejáratát és szépen álcázták az elfalazott ajtót is. A fosztogatók szerencsére nem fedezték fel az elfalazott helyíséget.

Nádasladányi Nádasdy-kastély

A Hauszmann Alajos tervei alapján készült könyvtárban kazettás famennyezet, csavart oszlopok, a galérián kovácsoltvas mellvéd egészíti ki a polcrendszert.

A kastély egykori kép- és könyvgyűjteménye jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum, a könyvek egy része pedig az Országos Széchényi Könyvtár és a keszthelyi Kastélymúzeum tulajdonában van.

A kastély parkja

Az eredetileg 60 hektáros parkot Nádasdy Ferenc a kastélyépülettel egyidőben csinosította. Tájképi kertet alakítottak ki, mesterségesen létrehozott, másfél holdnyi tóval, fahídon át megközelíthető kis szigettel, mesterséges vízeséssel. A tóásás során kiásott földből dombokat emeltek, a legmagasabbra víztornyot építettek. Az öntözést a parkot behálózó vízvezetékrendszerrel oldották meg, amihez a vizet a közeli Nádor csatornából szivattyúzták fel. A kertben kapott helyet a lóistálló és a kocsiszín, valamint a család házi festőjének, Valentyin Jánosnak a háza és műterme.

Mára parkja csak 20 hektár, eredeti növényzetének egy része kipusztult, a tó kiszáradt, míg a kertben lévő nyári szalon, üvegház és játszóház megsemmisült. A megmaradt növényzet között több száz éves famatuzsálemek is találhatók.

Látogatási és egyéb információkat a kastély oldalán találsz.

Nagyon köszönöm a fotókat Mészáros Henriettnek!

Update: 2021. augusztus 3-án megnyílt a látogatók előtt a felújított Nádasdy-kastély.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 677
  • 6
  •  
  •  
  • 677
  •  
  • 6
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük