Felújított Szent István-terem a Budavári Palotában

2021. augusztus 20-tól új látványosság várja a látogatókat a Budavári Palotában. Az eredeti formájában helyreállított Szent István-terem közel 120 évvel első átadása után, belépődíj ellenében ismét megcsodálható. 

Szent István-terem

© MTI/Szigetváry Zsolt

Felújított Szent István-terem a Budavári Palotában

Bevallom eddig nem tudtam a Szent István-terem létezéséről. Csak az uóbbi napokban figyeltem fel a rekonstrukció munkálataira. Mivel csak holnpa nyílik, még nem láttam személyesen. De úgy gondoltam érdemes írni róla minél előbb, hogy mások is megismerjék ezt a csodát. Épp ezért főleg idézeteket hoztam a kiállítás hivatalos weboldaláról és Facebook oldaláról.

Szent István-terem

© MTI/Szigetváry Zsolt

Szent István-terem létrejötte

„Miután 1867-ben Ferenc Józsefet magyar királlyá koronázták, egyre fontosabb lett, hogy a Várhegyen álló Királyi Palotát kibővítsék, és valódi uralkodói rezidenciává fejlesszék. A Budavári Palota századfordulós átépítésének és kibővítésének vezetését Ybl Miklós halála után a kor másik elismert építésze, Hauszmann Alajos vette át, akinek köszönhetően a palota a 20. század elejére Európa egyik legrangosabb uralkodói épületegyüttesévé vált. Az épület azonban nem csak kívülről újult meg, Hauszmann irányításával a belső terek is királyi rezidenciához méltóvá váltak.”

„A palota déli összekötő szárnyában kapott helyet a Szent István-terem, amely egy valódi ékszerdoboz volt. Belseje román stílusban készült, ám bizonyos pontokon az alkotók teret engedtek például a magyar ornamentikának, a magyaros jellegnek is. Hauszmann a magyar iparosmesterek legjobbjait gyűjtötte maga köré, hogy együtt alkossák meg a századforduló magyar iparművészetének remekművét. A helyiség berendezésén dolgozott mások mellett Thék Endre, Strobl Alajos és Jungfer Gyula is, a helyiség központi eleme, a monumentális pirogránit kandalló pedig Zsolnay Vilmos gyárában készült.” – olvasható a terem hivatalos oldalán.

Szent István-terem

© MTI/Szigetváry Zsolt

„Zsolnay Vilmos maga kezdeményezte a Szent István-terem létrehozását, amit majolikaborítással képzelt el, hogy bemutathassa tudása legjavát. A császárnak címzett levelében erről így írt: ”azon legalázatosabb kérelemmel borulok Felséges királyom Legkegyelmesebb Uram trón zsámolya elé: kegyeskedjék nekem megengedni, hogy az újonnan épülő királyi várpalotában egy magyar stílű szobát égetett agyagból a saját tervem szerint egészen berendezhessek és ezen szobát összes berendezéseivel együtt a párisi világkiállításon Felséges Királyom Legkegyelmesebb Uram dicsőítésére mint hű alattvalója legalázatosabb hódolójaként az összes népek és nemzetek színe előtt bemutathassam”

„Az építkezéseket vezető Hauszmann Alajos támogatta az ötletet, azzal a kitétellel, hogy a létrejövő történelmi helyiséget ne csak Zsolnay csodás kerámiái díszítsék, hanem a magyar iparművészet többi ága is megmutatkozhasson benne. Így Zsolnay mellett a kor legnagyobb mesterei, többek között Jungfer Gyula, Strobl Alajos, Thék Endre vagy Kissling Rudolf is dolgozott a terem berendezésén, hogy létrehozzák a századforduló magyar iparművészetének csúcsteljesítményét.”- írja a Facebook oldal.

A történethez az is hozzátartozik, hogy az 1900-as párizsi világkiállítás díját sikerült is elhozni.

A terem megújulása 

A Szent István-terem újjáépítése a Nemzeti Hauszmann Program keretében valósult meg. Több száz szakember dolgozott azon, hogy a korhű rekonstrukcióval méltó emléket állítson a századforduló világhírű mestereinek és csodálatos alkotásuknak. Nem volt egyszerű dolguk, hisz a második világháborúban elpusztult teremről csak fekete-fehér fotók által rendelkezésre. Ezekről kellett kitalálni és megalkotni a terem színeit és minden aprólékos részletét, többek között az egyik legfőbb nevezetességet, az 611 darabból álló Zsolnay-kandallót.

Szent István-terem fekete-fehér fotón

Fotó: Szent István-terem Facebook oldal

Szent István-terem látogatása

„A gyönyörű terem holnaptól a nagyközönség előtt is megnyílik, 10:15-től negyedóránként indulnak azok a 20 perces tárlatvezetések, melyek a hónap végéig ingyenesen mutatják be a helyiséget és a hozzá kapcsolódó kiállítást. Bár az előregisztrációs jegyek már elfogytak, minden csoportban tartottunk fenn helyeket a regisztráció nélkül érkezőknek.
A különleges helyiséget az ünnepi rendezvényekkel kapcsolatos lezárások miatt legegyszerűbben a Dísz tér felől, a Szent György téren áthaladva közelíthetik meg az érdeklődők. Látogassanak el hozzánk és csodálják meg a Budavári Palota elsőként rekonstruált történelmi termét!

© MTI/Szigetváry Zsolt

„A Szent István-terem – A Budavári Palota csodája című tárlat olyan művek mentén vezeti a látogatót, amelyek jelentős esztétikai élményt nyújtanak, miközben a megjelenő tradíció a jelen nézőpontjából válik igazán fontossá. A kiállítás egyik különlegessége az a mozgó és beszélő hologram, amely Szent István király alakját jeleníti meg. Eddig Magyarországon hasonló installáció nem volt látható.

Szenzációnak számít Aba-Novák Vilmos festménye, amelynek létezéséről a művészettörténet ugyan tudott, de kiállításon mostanáig nem volt látható. Az 1936-ban született alkotás azt jeleníti meg, amikor Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának.”

Szent István 1635-ben Rómában készült nagy hermáját is láthatjuk, melynek különleges talapzatát a korszak legnagyobb szobrásza, Giovanni Lorenzo Bernini készítette. A világ egyik legnagyobb hermáját megalkotása óta a zágrábi egyházmegye székesegyházában őrzik, Budapesten most először csodálhatjuk meg.

© MTI/Szigetváry Zsolt

Fényfestés 2021. augusztus 29-ig

„Minden este fél 9 és éjfél között a Budavári Palota Duna felőli oldalán egyedülálló fényfestés látható, amellyel az újjászületett Szent István-termet hirdetjük egészen augusztus 29-ig. A legendás történelmi helyiség remekműveinek motívumaiból több száz apró részletet felhasználva készült egyedi, vetített mintázatot csodálhatnak meg az érdeklődők a Palota keleti homlokzatán. Szent István mellett kirajzolódik IV. Béla király és Árpád-házi Szent Erzsébet alakja is, akik mindhárman megjelennek a teremben, a Roskovics Ignác festményei alapján készített Zsolnay-pirogránit képeken.
A fényfestés augusztus 13-tól 29-ig minden este fél 9 és éjfél között ékesíti a Várhegy tetejét.”

Fotó: Szent István Facebbok oldal

A Szent István-terem és a hozzákapcsolódó, Szent István Imre herceghez írt intelmeit is tartalmazó tárlat 2021. augusztus végéig ingyenesen tekinthető meg 20 perces vezetett túrák során. Szeptembertől már csak fizetős látogatásra lesz lehetőség egy órás, szintén vezetett túrák formájában.

A terem látogatási és egyéb információiról a hivatalos oldalon olvashatsz.

Szent István-terem csillárjai videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük