Angol építészeti stílusok: évszázados angol házak bűvöletében

A hagyománytisztelő Angliában az ódon házakat is nagy becsben tartják. A több száz éves épületek távol állnak a modern építészeti stílustól, a falaik nem épp derékszögűek, de épp emiatt oly szerethetőek, olyan emberközeliek. Minden egyes háznak története van, mesélni tudnak, ha elég befogadóak vagyunk, hogy meghalljuk a suttogó hangokat. Olvasónkkal összeszedtük, mindazt, ami az angol építészeti stílusok felismeréséhez szükséges.

angol építészeti stílusok

Angol építészeti stílusok

Szelle Edit már több éve él Angliában, de a mi napig képes rácsodálkozni egy-egy roskadozó, patinás épületre. Hatalmas gyűjteményének kedvenc darabjait most nekünk is megmutatja.

Régóta gyűjtöm Anglia szép házaikból a fotókat hiszen szerintem csodálatosak és nagy részük nagyon régi. Van több száz éves ház is. Eddig a legrégebbi amit láttam az 1429 óta áll.

Anglia építészete nagyon színes. Kezdődött a Tudor korabeli házakkal folytatódott a György korabeliekkel. Utána kezdtek keveredni a gótikus stílussal és végül jöttek a Viktoriánus házak.

Sok ház már keveredett a sok stílusban, de szerintem csodaszépek kívül-belül. Érdemes még tudni azt is, hogy itt sok háznak saját neve van mint pl Maria villa, Evely house, Fairy cottage. A falvakban pedig jellemző, hogy a házra rá van írva, hogy régen milyen munka folyt benne pl :nyomda, pékség vagy fodrász. Paper house, Bakery house, Barber house, stb – így is őrzik a történelmet.

Még egy dolog, sok házra rá van írva az évszám amikor építették. Számomra csodálatos mennyire őrzik történelmüket! Mi magyarok csak tanulhatunk tőlük, hogy kell ápolni a múltunkat.

Tudor stílus

Ez egy Tudor ház az 1500-as évekből! Hihetetlen mit élt már át a ház! A ház maga a történelem! Számomra csodálatos! Sajnálom, hogy otthon nincsenek ilyen emlékeink a múltból. 

angol építészeti stílusok

A Tudor-stílus a Tudor-ház uralkodása idejében – 1485 és 1603 között – virágzó angliai építészeti stílus, mely a késő gótika és a reneszánsz elemeit ötvözi.

angol építészeti stílusok

Tudor-stílus a késő gótikus perpendikuláris stílust fejlesztette tovább, annak a késői megjelenése. Legfőbb jellegzetessége az úgynevezett tudor ív. A látványos favázas építési mód mellett a lépcsőzetesen kialakított tető, a kiemelkedő oromzat, a magas, keskeny ablakok, melyeket kicsi üvegtáblákkal töltöttek ki, valamint a magas, díszes tetejű kémények az ismertető jegyei. 

A Tudor-stílus nagy hatással volt a romantika és a klasszicizmus korára a 19. században.

angol építészeti stílusok

A Tudor stílus elemei fedezhetők fel a Nádasdladányi Nádasdy-kastélyon is. A Nádasdladányi kastély a 2022 nyarán befejezett felújítása óta ismét a régi pompájában tündököl. Az eredetileg szerelmi fészeknek készült, és ezért az „örök szerelem” kastélyaként ismert, tornyos, csipkés, sokkéményes, angol gótikus, ún. Tudor stílusban épült kastélyt hatalmas angolpark veszi körül. Nádasdy Ferenc és Zichy Ilona egykori otthona a Nemzeti Kastélyprogram keretében megújulva, interaktív kiállításokkal várja a látogatókat. Fejér megye egyik legszebb kastélya kívül-belül pompás.

A György korabeli (1714 és 1830) házakon időnként már romantikus jegyeket is felfedezhetünk.

angol építészeti stílusok
angol építészeti stílusok
angol építészeti stílusok

A stílusok keveredése is szép összképet eredményezhet, ahogy ezen a tudor és viktoriánus jegyeket hordozó házon is látszik.

angol építészeti stílusok

És akkor ott vannak a kőházak, ez kb 200 éves.

angol építészeti stílusok

300-400 éves kőház. A kémények stílusa nagyon jellemző erre az időszakra.

angol építészeti stílusok

És még egy kőház, a szebbik fajtából.

angol építészeti stílusok

A gótikus építészet remekművei.

angol építészeti stílusok

A viktóriánus korban, az 1830-as évek végétől a 20. század elejéig az építészet és a díszítőművészet szokatlanul eklektikus volt.

Igazi Viktoriánus 100 éves ház nagyon tipikus London belvárosában.

angol építészeti stílusok

A viktoriánus házak az angol építkezési hagyományt őrzik, általában kétszintesek, nagy belmagassággal. 

angol építészeti stílusok

Többnyire oszlopokkal és alacsony kerítéssel díszített veranda, változatos tetőkialakítás (tornyocskák, fülkék) jellemzik.

angol építészeti stílusok
angol építészeti stílusok

Ő igazi falusi ház mindenfajta beütéssel.

angol építészeti stílusok

Nagyon köszönöm Editnek a csodálatos idegenvezetést!

További olvasnivalók Nagy-Britanniából

Az egyeteméről világhíres Cambridge lakósainak száma alig több, mint 100 ezer és ebben már a 22 ezer diák is szerepel. Az állami tulajdonú tudományegyetem az Egyesült Királyságban a második, világviszonylatban pedig a harmadik legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézmény.

A világ második legrégebben alapított és mai is működő egyeteme, az Oxfordi Egyetem napjainkban a világ egyik vezető felsőoktatási és kutatási intézménye. Az angol nyelvterületen elsőként létrehozott Oxfordi Egyetem kertje még egy esős, borongós napon is varázslatos, minden szegletében érződik a több száz éves történelem.

Wells nemcsak katedrálisa miatt híres. Itt található a középkori Vicars’ close, ami Európa legrégebbi, lakóházakból álló és épen maradt utcája. A csodás házakat még ma is lakják.

Az angol vidéki kertek báját a jól átgondolt tervezés és megvalósítás adja. A kanyargós utak és a dúsan beültetett virágágyások szín- és illatharmóniája a természetesség, a szabadság érzetét kelti. A Beaulieu palota viktoriánus stílusú kertjében a pázsit csak kiegészítő elem, arra szolgál, hogy kiemelje a színpompás évelők, hagymások és egynyári növények szépségét. 

Bibury, a vidéki Anglia legtöbbet fotózott kis települése a 14.-17. században élte fénykorát. Az ideérkező úgy érzi, mintha egy film díszletei közé csöppent volna. A kőházak, kőfalak és kőhídak komorságát nagyon jól ellensúlyozza és kiegészíti a buja növényzet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük