Nemzeti Kastélyprogram 2016-2020-ban megújuló kastélyok

Az utóbbi időben több olyan kastélyról is írtam, ami jelenleg felújítás alatt áll és emiatt nem vagy csak részben látogatható. A felújítások a Nemzeti Kastélyprogram keretében történnek, mely során 19 kastély és 15 vár újul meg. A kiemelt beruházással nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy adottságaikhoz igazodó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek. Itt a lista a megújuló kastélyokról.

Nemzeti Kastélyprogram: Füzérradványi Károlyi-kastély

Mi a Nemzeti Kastélyprogram?

A 2016-ban indult Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram alapvető célja a műemlékhelyreállítás és az örökségmegőrzés, valamint a látogatók igényeinek kielégítésére szolgáltatások kialakítása az adott helyszínen. A fejlesztésekre több mint 60 milliárd forintos európai uniós és hazai forrás áll rendelkezésre. A felújítások segíthetnek a falvak népesség-megtartásában is, hiszen ha a turizmus virágzik, az a vendéglátóiparra és a kiskereskedelemre is jó hatást gyakorol, munkahelyeket teremthet.

2016-2020-ban megújuló kastélyok

Füzérradványi Károlyi-kastély
Nádasladányi Nádasdy-kastély
Szabadkígyósi kastély: Wenckheim-kastély
Tatai Esterházy-kastély

Az eredeti tervek szerint 2020-ban átadásra kerülő kastélyok:

A COVID19 járvány alatt továbbra is folytak a felújítási munkák, de azért a kialakult helyzet ezeket is jelentősen hátráltatta, így elképzelhető, hogy nem sikerül tartani a terveket. Konkrétan a Szabadkígyósi Wenckheim-kastélyról olvastam, hogy a 2020 végére tervezett befejezési határidő nem tartható, így az 2021-re tolódik. A tervek szerint 2021 végére mindegyik felújítás befejeződik.

Ugyan nem része a kastélyprogramnak, de fontosnak tartom megemlíteni, hogy az Iparművészeti Múzeum tagintézménye, a szintén múzeumként funkcionáló Nagytétényi kastély is zárvatart jelenleg és ott is folynak állagmegóvási, felújítási munkák. A Száraz-Rudnyánszky-kastély a magyar barokk építészet kiváló képviselője, itt forgatták 2019-ben a Bátrak földje kosztümös sorozat jeleneteinek jelentős részét.

Itt pedig a Nemzeti Várprogram kiemelt vár felújításait is bemutatom.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük