Nádasdladányi Nádasdy-kastély

A nádasdladányi Nádasdy-kastély, vagy egyszerűen mcsak Nádasdladányi kastély a 2022 nyarán befejezett felújítása óta ismét a régi pompájában tündököl. Az eredetileg szerelmi fészeknek készült, és ezért az „örök szerelem” kastélyaként ismert, tornyos, csipkés, sokkéményes, angol gótikus, ún. Tudor stílusban épült kastélyt hatalmas angolpark veszi körül. Nádasdy Ferenc és Zichy Ilona egykori otthona a Nemzeti Kastélyprogram keretében megújulva, interaktív kiállításokkal várja a látogatókat. Fejér megye egyik legszebb kastélya kívül-belül pompás, kedvelt helyszín horror és bűnügyi filmek forgatásához is. Legutóbb a magyar RTL által 2023-ban forgatott Az árulók – Gyilkosság a kastélyban című bűnügyi reality helyszínéül szolgált.

Nádasladányi Nádasdy-kastély a felújítás előtt
Nádasladányi Nádasdy-kastély a felújítás előtt

A kezdetek

Sárladány falu a 18. században báró Schmidegg Ferenc tulajdonába került, aki egy barokk stílusú udvarházat építtetett itt. Ezt vásárolta meg 1851-ben hazánk egyik legjelentősebb történelmi családjának, a Nádasdy famíliának leszármazottja, Nádasdy Lipót, aki a település nevét is megváltoztatta Nádasdladányra.

A ma látható pompás kastély az eredeti épület gyökeres átalakításából, bővítéséből születtett meg.

Nádasdy Ferenc és Zichy Ilona szerelme

A nagy múltú Nádasdy család Magyarország egyik legősibb arisztrokrata családja évszázadokon keresztül jeles szereplője volt a magyar történelemnek. A család neve elválaszthatatlan a nemzet és a közérdek szolgálatától. A tatárjárás idején bújtatták IV. Bélát, Károly Róbert oldalán harcoltak Csák Máté ellen, Nádasdy Mihályt beválasztották a Sárkány Lovagrend tagjai közé.

A nádasdladányi mellett a sárvári Nádasdy-várkastély volt a másik fontos otthona a Nádasdy családnak.

A pozsonyi és pesti főúri társaságokból ismert gróf Nádasdy Ferenc (1842-1907) jogo végzettséget szerzett, szenvedélyes vadász volt. Az Ő kezdeményezésére jött létre az Országos Vadászati Védegylet, valamint jelentős szerepet játszott a balatoni vitrolássport fejlesztésében is.

Nádasdy Ferenc huszonhat éves volt, amikor megismerte az akkor még csak 19 éves Zichy Ilonát, aki gyermekkorát a Zichy család Alsóbogát-pusztai klasszicista kastélyában töltötte. A fiatalok azonnal egymásba szerettek, a korban szokatlan módon szerelmi házasságot kötöttek.

Igen szoros kapcsolatban éltek egymással, ami az akkori korban még házastársakként is különlegesnek és rendhagyónak számított. Ám csupán öt együtt töltött év adatott nekik, mert a grőfnő a bécsi 1873-as kolerajárványban elhunyt.

1868. júniusában fényes esküvő keretében kötötték össze életüket a pesti egyetemi templomban. Pazar látványt nyújtott az esküvői menet, az ifjú pár fogata ragyogott az ezüsttől, mellette kócsagos és mentés huszárok lovagoltak. A szertartás után azonban nem volt semmiféle lakoma, a pár még aznap délután Nádasdladányba vonatozott.

A friss házasok a Nádasdy család kúriájába költöztek, és nagy átalakításba fogtak. A kastély újjáépítésének tervei 1873-ra készültek el. Annyi szerették egymást, hogy a kastély tervzésekor közös hálószobát is terveztettek maguknak, ami akkoriban merész újításnak számított. Az alapkőletételnél még jelen volt a boldog házaspár, a kastély építése azonban a 31 évesen özvegyen maradt grófra maradt.

A párnak négy gyermeke született, azonban a családi boldogságot az alig féléves Anna halála törte meg. 1872-ben. A bécsi kolerajárvány alatt Ilona megbetegedett és 1873-ban, 24 éves korában elvitte a betegség, nem sokkal negyedik gyermekük megszületése után.

A gróf a kastély berendezésekor a családi kultusz megteremtése mellett mindig az öt éves boldog házasság után elvesztett feleségére gondolt. Úgy rendezte be a szobákat, mintha Ilona is ott élne, így a kastély falai az örök szerelemnek állítanak emléket. A szobákat Ilona kedvenc könyvei, pipereholmijai és más apróságok, illetve róla készült fsetmények díszítették.

Nádasdy gróf még a Vatikán engedélyét is kikérte, hogy az épület mellett álló Szent Ilona-kápolnában az oltárképet Valentiny János Zichy Ilonáról mintázhassa meg.

Ferenc gróf többet nem házasodott meg, gyermekeinek, a kultúrának és a közügyeknek szentelte életét.

Felújított Nádasdy-kastély Nádasladányban

Nádasdladányi Nádasdy-kastély története

A Nádasdyak nádasdladányi birtokán a 18. században építették az első kastélyt. A kis kastélyt 1873-ban Nádasdy Ferenc impozáns arányú, nálunk egyedinek számító Tudor stílusú épületté építtette át Linzbauer István tervei alapján.

A kastély legfontosabb belső tereit – az Ősök csarnokát, a könyvtárat és a kápolnát – az a Hauszmann Alajos tervezte meg, akinek egyik legnagyobb munkája a budai vár átépítése volt. Hauszmann Alajos nevéhez köthető többek között a nem régiben felújított Szent István-terem kialakítása is.

A Nádasdy család ősei már 14. században birtokolták a környéket. A nádasdladányi birtok 1736-ban Schmidegg grófok kezébe kerül. Tőlük vette meg Nádasdy Lipót 1851-ben Sárladányt, amelynek nevét később Nádasdladányra változtatták.

Nádasdy Lipót itt, Sárrét mocsaras, lápos vidékének szélén lévő sík területén alakította ki birtokai új központját. Egy barokk stílusú kis kúria állíttatott egy parkkal. Nádasdy Lipót halála után a vagyont fia, Ferenc örökölte. 1873-ban Hübner Nándor székesfehérvári építész és Linzbauer István budapesti műépítész tervei alapján átalakították, kibővítették a kúriát kastéllyá. Egy tornyot emeltek és kétszintessé alakították.

A neogótikus, azon belül az angol Tudor-stílus választása nem véletlen. Egy családi legenda szerint a Nádasdy család angol származású, bár a szakemberek szerint erre semmi konkrétum nem utal.

Az átépítésban a házaspár aktívan részt vett.

A nádasdladányi kastély elkészültétől egészen a második világháborúig a Nádasdy család egyik székhelye volt.

felújított Nádasdy-kastély nagy szalonja Nádasladányban

A második világháború és a Nádasdy család elmenekülése után az épületetbe beköltözött a német katonaság. A műtárgyak jelentős részét elrabolták, maradékot pedig fosztogatták és eltüzelték az oroszok.  A valamilyen csoda folytán memenekült levéltári anygaot és műtrágyakat Nádasdy Ilona és férje, Jankovich Miklós a Magyar Nemzeti Múzeumba szállíttatta.

A kastély ezután volt szakszervezeti üdülő, tőzegüzem, varroda és posta is. A korábbi kápolnában boltot, majd rendőrséget rendeztek be, de óvodaként és kényszerszállásként is szolgált. 1982-ben a Honvédelmi Minisztérium birtokába került, majd 1982–1994 között üresen állt, emiatt állaga jelentősen megromlott.

1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították, és a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe került. A homlokzat felújítása 2009-ben kezdődött meg.

A nemzeti kastély- és várprogramnak köszönhetően a nádasladányi kastélyt 1,9 milliárd forintból teljesen felújították, sőt szinte az eredeti állapotát kapta vissza.

Nádasladányi kastély felépítése, termei

A főbejárati homlokzaton a Nádasdy család festett címere található.

A kor vívmányait kihasználták: bevezették a vizet, a gázvilágítást és a telefont, kiépítették a csatornahálózatát. A fűtést a hagyományos kályhák és kandallók mellett az alagsorban tőzegkazánnal működő, légbefúvásos rendszer biztosította.

A konyha a kertben emelt külön épületben kapott helyet, ahonnan föld alatti síneken juttatták el az ételt a főépületbe.

Az épülethez tartozó templomot 1885-ben szentelték fel.

A kastély és a hozzá tartozó park ma múzeumként funkcionál. 2021 nyarán fejeződött be a Nemzeti Kastélyprogram keretén belüli felújítása, azóta újra látogatható.

Nádasdy-kastély múzeum

A kastély legértékesebb és legszebb része a könyvtár és az Ősök csarnoka. Ezutóbbiban a család leghíresebb tagjainak egész alakos képmásait állították ki eredeti bútorokkal. Látható többek közt a sárvári Nádasdy-vár lakóinak portréi is.

A háborús fosztogatást úgy élte túl, hogy egyszerűen befalazták a bejáratát és szépen álcázták az elfalazott ajtót is. A fosztogatók szerencsére nem fedezték fel az elfalazott helyiséget.

Nádasladányi Nádasdy-kastély

A Hauszmann Alajos tervei alapján készült könyvtárban kazettás famennyezet, csavart oszlopok, a galérián kovácsoltvas mellvéd egészíti ki a polcrendszert.

A kastély egykori kép- és könyvgyűjteménye jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum, a könyvek egy része pedig az Országos Széchényi Könyvtár és a keszthelyi Kastélymúzeum tulajdonában van.

A Nádasdladányi kastély parkja

A nádasdladányi kastélyhoz tartozó, eredetileg 60 hektáros parkot Nádasdy Ferenc a kastélyépülettel egyidőben csinosította. Tájképi kertet alakítottak ki, mesterségesen létrehozott, másfél holdnyi tóval, fahídon át megközelíthető kis szigettel, mesterséges vízeséssel. A tóásás során kiásott földből dombokat emeltek, a legmagasabbra víztornyot építettek. Az öntözést a parkot behálózó vízvezetékrendszerrel oldották meg, amihez a vizet a közeli Nádor csatornából szivattyúzták fel.

A kertben kapott helyet a lóistálló és a kocsiszín, valamint a család házi festőjének, Valentyin Jánosnak a háza és műterme.

Mára parkja csak 20 hektár, eredeti növényzetének egy része kipusztult, a tó kiszáradt, míg a kertben lévő nyári szalon, üvegház és játszóház megsemmisült. A megmaradt növényzet között több száz éves famatuzsálemek is találhatók.

Látogatási és egyéb információkat a kastély oldalán találsz.

Felújított Nádasdy-kastély

A gyönyörűen felújított, 2021. augusztus 3. óta látogatható kastély ünnepélyes átadásán részt vett a 81 éves Nádasdy Borbála grófnő is, aki Franciaországban volt balettmester, és kislányként még a kastély mára már szintén felújított parkjában játszadozhatott.

Az, hogy a második világháború fosztogatásai ellenére az Ősök csarnokának festménye megmaradhattak, az Radó Mária színésznő leleményességének köszönhető. Ő volt ugyanis a kastély utolső úrnője – az akkori tuljadonos ifjabb Nádasdy Ferenc felesége -, aki elutazásuk előtt egy titkos helyen befalaztatta a legértékesebb műveket, amelyek így nem jutottak sem a német, sem a szovjet csapatok kezére.

A háború óta először újra együtt látható különleges családi portrék között ott vannak az építtető házaspárról készült képek is, amelyeket Benczúr Gyula festett.

A gyönyörűen megújult kastély felújításáról még többet megtudhatsz az alábbi cikkben.

Filmforgatások a kastélyban

A Nádasdy-kastély már a felújítása előtt is igen kedvelt volt a filmesek körében. Magyarországon ritkának számító, angol kastélyokat idéző, egyedi homlokzatai és lenyűgöző, ódon belső terei miatt keresett. Az óriási kovácsoltvas csillár, a hatalmas márványkandalló és a kandeláberek együttese és a sötétbarna, fából faragott berendezésű könyvtár igen alkalmassá teszi vámpír és horror történetek forgatására.

Michael Gambon, a Harry Potter filmek későbbi sztárja, már 1992-ben Maigret felügyelőt alakította a kastélyban. Forgatott itt Kate Beckinsale az Underworld-del. Krzysztof Zanussi lengyel rendező vett fel a kastély belső tereiben néhány jelenetet Ether c. filmjéhez.

Itt forgatták a három évadot megélt Borgiák című 2011 és 2014 között futott kanadai–magyar–ír televíziós sorozatot. Itt készölt a 2013-as, amerikai-brit Drakula-sorozat, ami Bram Stoker azonos című regényén alapult.

A Nádasdy-kastély volt a 2003-ban bemutatott Underworld című amerikai-német-magyar-angol készítésű, vámpíros filmsorozat első részének forgatási helyszíne is, melyben Kate Beckinsale játsza a főszerepet.

A Marvel-moziverzum Holdlovag ( Moon Knight) című, 6 részes sorozatában más emblematikus magyarországi helyszínek mellett tűnik fel Nádasdladány nevezetessége, a Nádasdy-kastély.

A Tudor-stílusú kastély és parkja alkalmas arra is, hogy az angol vidéket megelevenítse, ahogy tette ezt 2021-ben a The Invitation (A meghívás) című amerikai, csaknem kétórás horror-thrillerben.

2023-ban pedig a magyar RTL forgatta itt Az árulók – Gyilkosság a kastélyban című szórakoztató bűnügyi realityt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük