Nádasdladányi Nádasdy-kastély

A nádasdladányi Nádasdy-kastély, vagy egyszerűen csak Nádasdladányi kastély a Nádasdy-család egyik gyöngyszeme. Az eredetileg szerelmi fészeknek készült, tornyos, csipkés, sokkéményes, angol gótikus, ún. Tudor stílusban épült kastélyt hatalmas angolpark veszi körül. A Nemzeti Kastélypromgam keretében megújulva, interaktív kiállításokkal várja a látogatókat Fejér megye egyik legszebb kastélya.

Nádasladányi Nádasdy-kastély a felújítás előtt

Nádasladányi Nádasdy-kastély a felújítás előtt

Nádasdladányi Nádasdy-kastély története

A Nádasdyak nádasdladányi birtokán a 18. században építették az első kastélyt. A kis kastélyt 1873-ban Nádasdy Ferenc impozáns arányú, Tudor stílusú épületté építtette át. Elkészültétől egészen a második világháborúig a Nádasdy család egyik székhelye volt.

A Nádasdy család ősei már 14. században birtokolták a környéket. A nádasdladányi birtok 1736-ban Schmidegg grófok kezébe kerül. Tőlük vette meg Nádasdy Lipót 1851-ben Sárladányt, amelynek nevét később Nádasdladányra változtatták.

Nádasdy Lipót itt, Sárrét mocsaras, lápos vidékének szélén lévő sík területén alakította ki birtokai új központját. Egy barokk stílusú kis kúria állíttatott egy parkkal. Nádasdy Lipót halála után a vagyont fia, Ferenc örökölte. 1873-ban Hübner Nándor székesfehérvári építész és Linzbauer István budapesti műépítész tervei alapján átalakították, kibővítették a kúriát kastéllyá. Egy tornyot emeltek és kétszintessé alakították. A főbejárati homlokzaton a Nádasdy család festett címere található.

A kor vívmányait kihasználták: bevezették a vizet, a gázvilágítást és a telefont, kiépítették csatornahálózatát. A fűtést a hagyományos kályhák és kandallók mellett az alagsorban tőzegkazánnal működő, légbefúvásos rendszer biztosította. A konyha a kertben emelt külön épületben kapott helyet, ahonnan föld alatti síneken juttatták el az ételt a főépületbe. Az épülethez tartozó templomot 1885-ben szentelték fel.

A második világháború és a Nádasdy család elmenekülése után az épületet részben kifosztották. 1982-ben a Honvédelmi Minisztérium birtokába került, majd 1982–1994 között üresen állt, emiatt állaga jelentősen megromlott.

1993-ban kiemelt műemlékké nyilvánították, és a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe került. A homlokzat felújítása 2009-ben kezdődött meg.

A kastély és a hozzá tartozó park ma múzeumként funkcionál. 2021 nyarán fejeződött be a Nemzeti Kastélyprogram keretén belüli felújítása, azóta újra látogatható.

Nádasdy-kastély múzeum

A kastély legértékesebb és legszebb része a könyvtár és az Ősök csarnoka. Ezutóbbiban a család leghíresebb tagjainak egész alakos képmásait állították ki eredeti bútorokkal. Látható többek közt a sárvári Nádasdy-vár lakóinak portréi is.

A háborús fosztogatást úgy élte túl, hogy egyszerűen befalazták a bejáratát és szépen álcázták az elfalazott ajtót is. A fosztogatók szerencsére nem fedezték fel az elfalazott helyiséget.

Nádasladányi Nádasdy-kastély

A Hauszmann Alajos tervei alapján készült könyvtárban kazettás famennyezet, csavart oszlopok, a galérián kovácsoltvas mellvéd egészíti ki a polcrendszert.

A kastély egykori kép- és könyvgyűjteménye jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum, a könyvek egy része pedig az Országos Széchényi Könyvtár és a keszthelyi Kastélymúzeum tulajdonában van.

A Nádasdladányi kastély parkja

A nádasdladányi kastélyhoz tartozó, eredetileg 60 hektáros parkot Nádasdy Ferenc a kastélyépülettel egyidőben csinosította. Tájképi kertet alakítottak ki, mesterségesen létrehozott, másfél holdnyi tóval, fahídon át megközelíthető kis szigettel, mesterséges vízeséssel. A tóásás során kiásott földből dombokat emeltek, a legmagasabbra víztornyot építettek. Az öntözést a parkot behálózó vízvezetékrendszerrel oldották meg, amihez a vizet a közeli Nádor csatornából szivattyúzták fel. A kertben kapott helyet a lóistálló és a kocsiszín, valamint a család házi festőjének, Valentyin Jánosnak a háza és műterme.

Mára parkja csak 20 hektár, eredeti növényzetének egy része kipusztult, a tó kiszáradt, míg a kertben lévő nyári szalon, üvegház és játszóház megsemmisült. A megmaradt növényzet között több száz éves famatuzsálemek is találhatók.

Látogatási és egyéb információkat a kastély oldalán találsz.

Nagyon köszönöm a kastély felújítása előtt készített fotókat Mészáros Henriettnek!

Felújított Nádasdy-kastély

Gyönyörű a felújított Nádasdy-kastély Nádasdladányban

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük