Gaudi építészeti remekei Barcelonában

A katalán építészzseni, Antoni Gaudi építészeti remekei megkerülhetetlenek, ha Barcelonában járunk. De miért is akarnánk megkerülni őket, hisz mindegyik egyedi, különleges szépségű és közülük hét már az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

Gaudi építészeti remekei

Pócza Csabáné Irénke küldött képeket Barcelona csodálatos épületeiről és a száztornyú Sagrada Familia templomról, amivel hívta fel a figyelmemet, hogy ideje lenne írni az organikus építészet egyik kiválóságáról.

Az organikus építészet magyar mesterének, Makovecz Imrének művészete is mindig lenyűgöz. Nem véletlenül írtam már a Makovecz tervezte templomokról, a Hagymatikumról és Makó további Makovecz remekeiről.

Ja és persze Irénke fotói eszembe juttatták, hogy jó húsz év után ideje lenne újra visszamennem Barcelonába.

Gaudi építészeti remekei

Antoni Gaudi építészeti remekei Barcelonában

De térjünk a tárgyra. Gaudí, a híres katalán építész 19. század végének és 20. század elejének meghatározó alakja, kivételes kreativitásával hozzájárult az építészet és építéstechnológia fejlődéséhez.

Gaudi építészeti remekei

Gaudi építészeti remekei

Antoni Plàcid Gaudí i Cornet, rövid nevén Antoni Gaudí 1852-ben született Barcelonában. Korai épületein a mór, a gótikus, arab-perzsa és francia neogótikus stílus jegyei is felfedezhetők. Későbbi épületeit egyértelműen az organikus építészethez sorolják.

Különlegessége volt, hogy bútorokat és míves csempéket is tervezett, legtöbb művéhez ő maga készítette a belsőépítészeti munkákat.

Gaudi építészeti remekei

Gaudi építészeti remekei

Többször lakott saját tervezésű házban, 1906-ban a Güell Parkban lévő házba, a Casa de Gaudí-ba költözött.

Gaudi építészeti remekei

Gaudi építészeti remekei

Gaudi építészeti remekei

Leggrandiózusabb és legismertebb épülete a Sagrada Família templom, ami a mai napig nincs kész. A keleti szárny 1891 és 1900 között épült. Pénzhiány miatt a munkák nagyon lassan haladtak. Újabb törés volt a templom építésében, hogy a mestert 1926. június 7-én elgázolta egy villamos, amibe három nap múlva belehalt. Pápai engedéllyel a Sagrada Família kriptájában temették el.

Gaudi építészeti remekei

A mai építészeknek nincs egyszerű dolguk. A spanyol polgárháború egyházellenes anarchista katalán partizánjai által összetört, – majd a legkorszerűbb eljárásokkal rekonstruált, – eredeti makettek és a felgyújtott laboratóriumában megmaradt tervfoszlányok alapján folyik az építkezés. A tervek szerint 2026-ra, a művész halálának centenáriumára fejezik be.

Gaudi építészeti remekei

Gaudi építészeti remekei

Gaudí épületei közül hét került fel az Unesco Világörökség listájára:

Nagyon köszönöm Irénkének a szuper fotókat!

További olvasnivalók Gaudi remekeiről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük