Gaudí építészeti remekei Barcelonában

A katalán építészzseni, Antoni Gaudí építészeti remekei megkerülhetetlenek, ha Barcelonában járunk. De miért is akarnánk megkerülni őket, hisz mindegyik egyedi, különleges szépségű és közülük hét már az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

Gaudi építészeti remekei

Gaudí és az organikus építészet

Pócza Csabáné Irénke küldött képeket Barcelona csodálatos épületeiről és a száztornyú Sagrada Familia templomról, amivel hívta fel a figyelmemet, hogy ideje lenne írni az organikus építészet egyik kiválóságáról.

Antoni Plàcid Gaudí i Cornet, rövid nevén Antoni Gaudí 1852-ben született Barcelonában. Korai épületein a mór, a gótikus, arab-perzsa és francia neogótikus stílus jegyei is felfedezhetők. Későbbi épületeit egyértelműen az organikus építészethez sorolják.

Az organikus építészet magyar mesterének, Makovecz Imrének művészete is mindig lenyűgöz. Nem véletlenül írtam már a Makovecz tervezte templomokról, a Hagymatikumról és Makó további Makovecz remekeiről.

Ja és persze Irénke fotói eszembe juttatták, hogy jó húsz év után ideje lenne újra visszamennem Barcelonába.

Gaudi építészeti remekei

Antoni Gaudi építészeti remekei Barcelonában

De térjünk a tárgyra. Gaudí, a híres katalán építész 19. század végének és 20. század elejének meghatározó alakja, kivételes kreativitásával hozzájárult az építészet és építéstechnológia fejlődéséhez.

Güell-palota

A Güell-palota, amely Antoni Gaudí barátja és támogatója, Uusebi Güell i Bacigalupi báró megbízásából készült, Barcelona legsűrűbben beépített óvárosában, közvetlenül a Ramblasnak a közelében áll.

Az épület különös jellegzetessége a számos kovácsolt díszítőelem, az Art nouveau játékos virágmintázatával.

Güell-palota részlete Barcelonában

Casa Milá

A „kőfejtőnek” csúfolt Casa Milá a meglepett szemlélőt sziklafalra emlékezteti. A rendhagyó küllemű épület a visszafogottságukról és tartózkodásukról ismert polgárokat igencsak meglepte. A kortárs kritika a modern építészet kezdetének tekintette az épületet, és az expresszionista stílus első megnyilvánulásaként értékelte.

Gaudi építészeti remekei

Gaudi építészeti remekei

Gaudí építészetének különlegessége volt, hogy bútorokat és míves csempéket is tervezett, legtöbb művéhez ő maga készítette a belsőépítészeti munkákat.

Gaudi építészeti remekei

Szabadon felhasznált minden eszközt, hogy olyan művészi munkamódszert alakítson ki, amely szemléletmódjával kielégíti a társadalmi igényt, viszont teljesen új látásmód kialakulására kényszeríti a befogadót.

Gaudi építészeti remekei

Güell-park

Többször lakott saját tervezésű házban, 1906-ban a Güell Parkban lévő házba, a Casa de Gaudí-ba költözött.

Gaudi építészeti remekei

Sokak szerint a Güell park (Parc Güell) nemcsak Barcelona, de egyenesen a világ egyik legszebb parkja. Kétség kívül nagyon impozáns a neves katalán építész, Antoni Gaudí által tervezett kert. A Güell Park látnivalói, mint ikonikus építészeti és történelmi örökség 1984-ben az UNESCO Világörökség részévé váltak. A Güell Park nagyrésze ingyenesen látogatható, de érdemes a fizetős részbe is bemenni. A zárt részben található a park legszebb része és innen nyílik a legszebb panoráma egész Barcelonára.

Gaudi építészeti remekei

Sagrada Família-templom

Leggrandiózusabb és legismertebb épülete a Sagrada Família templom, ami a mai napig nincs kész. A keleti szárny 1891 és 1900 között épült. Pénzhiány miatt a munkák nagyon lassan haladtak. Újabb törés volt a templom építésében, hogy a mestert 1926. június 7-én elgázolta egy villamos, amibe három nap múlva belehalt. Pápai engedéllyel a Sagrada Família kriptájában temették el.

Gaudi építészeti remekei

A mai építészeknek nincs egyszerű dolguk. A spanyol polgárháború egyházellenes anarchista katalán partizánjai által összetört, – majd a legkorszerűbb eljárásokkal rekonstruált, – eredeti makettek és a felgyújtott laboratóriumában megmaradt tervfoszlányok alapján folyik az építkezés. A tervek szerint 2026-ra, a művész halálának centenáriumára fejezik be.

Gaudi építészeti remekei

Több mint 130 éve épül Barcelona és egész Spanyolország leglátogatottabb nevezetessége, a Sagrada Família templom. Most egy csodálatos videón megnézheted, hogy építik fel a további tornyokat, köztük a legmagasabb főtornyot, a központi kupolát és a homlokzatot.

Gaudi építészeti remekei

Gaudí épületei az UNESCO Világörökség listán

Nagyon köszönöm Irénkének a szuper fotókat!

További olvasnivalók Gaudi remekeiről

2021. december 8-án újabb mérföldkőhöz érkezett a több mint száz éve készülő Sagrada Família építése. A Szeplőtelen fogantatás ünnepén ünnepélyes szentmisével avatták fel a második legmagasabb tornyot, a Szűz Mária tornyát.

2026-ra, Gaudi halálának 100. évfordulójára fejeződhet be a 136 éve épülő Sagrada Família építése. A világ egyetlen ma is épülő műemlékének jelenleg nyolc befejezett tornya van, ezek száma további tízzel bővül majd a következő nyolc évben. A jó hír tehát, végre befejeződhet a Sagrada Família építése.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük