Óföldeák temploma: gótikus erődtemploma a Dél-Alföldön

Óföldeák temploma egy gótikus erődtemplom a Dél-Alföldön, amit méltánytalanul kevesen ismernek. A mindössze 400 lakosú Óföldeák település határában található középkori erődtemplom a 15. század második felében épült. 

Óföldeák temploma

Óföldeák temploma

A Szeged-Csanádi egyházmegyéhez tartotó római katolikus templom a Makó és Hódmezővásárhely közötti Óföldeák szélén, egy kisebb emelkedésen (kunhalmon) magasodik.

Óföldeákról már az Árpád-korból is találunk feljegyzéseket, először a pápai tizedjegyzék említi, eszerint már akkor egyházas hely volt. 1332-ben „FYLDEÁK” néven említik.

A kunhalmon álló templom a mai is látható árokkal és védőfallal 15. század második felében épülhetett.

A török hadjárat teljes egészében felégette a falut, 16. században elnéptelenedett településre csak a 18. század elején tértek vissza az emberek. 1723-ban újjáépítették a templomot, ekkor készült el a kazettás famennyezete.

Amikor az 1845-ös nagy árvíz elsodorta a település házait, az új falut a régi helytől távolabb építették fel. Ekkor kezdték a régi települést Pusztaföldeáknak, majd Óföldeákpusztának nevezni.

A templom egy időben magtárként funkcionált, kincsei az újonnan felépült település új templomába kerültek át. A régi településrész a Tisza szabályozása és az árvizek megszűnése után ismét benépesült, ekkor hosszirányban kibővítették a templomot.

Návay László földbirtokosnak köszönhetően 1923-1924-ben felújításokat végeztek.

A római katolikus templom a ma látható formáját az 1990 és 1999 közötti régészeti feltárás és műemléki felújítás után nyerte el.

A falu 1950-tól viseli az Óföldeák nevet.

Óföldeák gótikus erődtemploma

Óföldeák temploma

Óföldeák gótikus erődtemploma

A gótikus szárnyasoltáros templom egyedüli a maga nemében az Alföldön.

Óföldeák gótikus erődtemploma

Óföldeák gótikus erődtemploma

Óföldeák gótikus erődtemploma

Óföldeák gótikus erődtemploma

Óföldeák gótikus erődtemploma

Óföldeák gótikus erődtemploma

Óföldeák gótikus erődtemploma

A falu másik nevezetessége az egykori Návay kúria. A későklasszicista és korai historizáló formaelemeket tartalmazó kastély felépítése az 1860-as évekre tehető. Az épületet minden bizonnyal Návay (IV.) János emeltette, ugyanis az ő ágának tulajdonát képezte a későbbiekben.

Nekünk pár évvel ezelőtt, amikor ott jártunk nem sikerült megtaláltunk a a Návay-kastélyt. Azt sem sikerült kiderítenem, hogy kinek a tulajdonában áll és milyen célra használják jelenleg. Annyi biztos, hogy nem a látogatható kastélyok sorába tartozik.

További látnivalók a Dél-Alföldön

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük