Güell Park – Gaudí zöld öröksége Barcelonában

Sokak szerint a Güell park (Parc Güell) nemcsak Barcelona, de egyenesen a világ egyik legszebb parkja. Kétség kívül nagyon impozáns a neves katalán építész, Antoni Gaudí által tervezett kert. A Güell Park látnivalói, mint ikonikus építészeti és történelmi örökség 1984-ben az UNESCO Világörökség részévé váltak. A Güell Park nagyrésze ingyenesen látogatható, de érdemes a fizetős részbe is bemenni. A zárt részben található a park legszebb része és innen nyílik a legszebb panoráma egész Barcelonára.

Güell Park Barcelonában

Güell Park létrejöttének rövid története

A Park Güell (katalánul: Parc Güell), magyarul Güell park egy 17 hektáros nyilvános városi park kertekkel és építészeti különlegességekkel Barcelonában, Spanyolország egyik legszebb városában. Nevét az építtető katalán iparosról, Eusebi de Güell grófról kapta.

Eusebi de Güell gróf egy angliai útja után határozta el, hogy a jómódú családok számára egészséges környezetben építtet egy parkos kertvárosi városrészt, ma úgy mondanánk luxus lakóparkot. Ehhez megvásárolta a Muntanya Pelada (csupasz hegy) néven ismert területet, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerre és a Barcelonára. 

Antoni Gaudí tervei a Güell Parkhoz

Güell a kert kialakításával a kor zsenijét, Antoni Gaudít bízta meg. Gaudí a katalán organikus építészet legnagyobb alakja. Nevéhez fűződik a Sagrada Família templom megtervezése is, aminek a befejezése 2016-ra, az építész halálának 100. évfordulójára várható.  

A meredek, köves terepen nem volt egyszerű dolguk az építőknek. Az építési feltételek rendkívül korlátozóak voltak, csupán 60 háromszög alakú parcellát tudtak kialakítani, mivel a teleknek csak egyhatodát lehetett beépíteni. A házak magasságánál és elhelyezkedésénél figyelembe kellett venni, hogy azok ne akadályozzák a tengerre néző kilátást és ne fosszák meg a szomszédokat a napfénytől.

Güell park Barcelonában

A kert építése 1900-ben kezdődött, a terület szintekre történő felosztásával. Ez idő tájt Gaudí naurista korszakát élte. A természet formái ihlették alkotásait. Megtartotta az ingatlanon már növekvő növényzetet, például a szentjánoskenyér és az olajfákat. Új fajokat is telepített, kis vízigényű mediterrán növényeket.

Különböző rendszereket tervezett a víz gyűjtésére és tárolására. A növényzet és a vízkészlet gazdálkodása egyaránt hozzájárult a talaj eróziójának megakadályozásához, és elősegítette a terület vízellátását.

Bár a katalán mester, Gaudí volt a főépítész, nem minden épület köthető az Ő nevéhez. Az első telket Güell barátja, Martí Trias i Domènech ügyvéd vásárta meg 1902-ben. Ő Juli Batllevell építészre bízta a villa megépítését. 

Az Anuari de l’Associació d’Arquitectes (Építészek Szövetsége Évkönyve) kiadványa szerint 1903-ra elkészült a két bejárati pavilon, a fő lépcsők, a bemutatóház, a viaduktok és a vízrendszer.

1906-ban maga Gaudi is beköltözött a parkba, hogy közelebb legyen a mukálatokhoz. 1907-ben már rendezvényeket tartottak itt, a körbe futó csempézett pad 1914-ben készült el. A nagy szerkezeti formákban a barokk elemeit fedezhetjük fel. 

A közlekedési rendszer hiánya és az exkluzív jelleg miatt elmaradtak az érdeklődők és vásárlók, így 1914-ben abbahagyták a munkálatokat. A tervezett 60 házból végül csak kettő épült fel.

Güell park Barcelonában

A park privát kertré vált. Amint Güell engedélyt adott a parkon belüli nyilvános rendezvények megtartására, hamarosan Barcelona egyik kedvelt célpontjává és látnivalójává vált.

Güell park Barcelonában

Güell park Güell halála után

Güell 1918-as halála után, 1922-ban örökösei felajánlották a parkot a városi tanácsnak. Az önkormányzati parkot 1926-ban nyitották meg.

Gaudí egykori házát 1963-ban múzeumként nyitották meg. A Güell parkot 1969-ben ismerték el műemlékként. 1984-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították Barcelona hét másik, Gaudí nevéhez köthető építményével együtt.

UNESCO listára került Gaudí építmények:

  • Vicens ház,
  • Sagrada Família – Születéstemploma homlokzata,
  • Batlló ház,
  • Güell park,
  • Güell palota
  • Mila ház,
  • Güell-kolónia kriptája.

A Güell park látogatása

A Güell Park nyilvános park, amely két nagy területetre osztható. A világörökség részévé nyilvánított terület a park teljes területének csupán 9%-a. A Güell Park egész területét ingyen látogathatják a barcelonai lakosok.

Az egész park kb. kb 95%-a ingyen látogatható, csupán a központi, egyben a legszebb rész látogatásához kell belépőjegyet vásárolni. Ide óránként legfeljebb 800 turistát engednek be, hogy elkerüljék a túlzsúfoltságot, ezért érdemes előre megváltani a jegyet.

Így sem egyszerű lefényképezni a lépcső közepén lévő 2,4 méter hosszú szalamandrát, amit gyakran sárkányként emlegetnek és mára már Barcelona egyik jelképévé vált.

2019 júniusában jártam a Güell parkban utoljára. Akkor épp felújítási munkálatok folytak, ekkor készítettem a fotókat is. Többek között felújítás alatt állt a mozaikkal kirakott kanyargós pad is, így ez is csak korlázottan tudtam fényképezni.

A szalamandra és a kanyargós pad is Gaudi által kifejlesztett és használt „trencadis” nevű technikával, színes kis kerámiadarabokkal van kirakva. A Trencadis a „törés” szó spanyol megfelelőjéből, a „trencar” szóból ered. Gaudi apró kerámiadarabokat ragasztott egymás mellé, ezzel fedte be a felületeket. A szemetgyönyörködtető alkotások újrahasznosítással készültek, a mozaikdarabokat szeméttelepeken gyűjtötték össze.

A hatalmas park bejárására érdemes legalább egy délutánt rászánni.

Güell park Barcelonában

Nyitvatartási idő:

Október 31-március 27.: 09:30-18:30
Március 28-október 30.: 09:30-19:30

Güell Park belépő árak 2022-ben
Felnőttjegy: 13,00 EUR
Gyermek (7-12 év) és 65 év feletti jegy: 9,50 EUR

További információkat park hivatalos oldalán találsz, ahol jegyed is megvásárolhatod online.

Güell park videón

Hát nem csodálatos?

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük