Güell park – Gaudi zöld öröksége Barcelonában

Sokak szerint a Güell park (Parc Güell) nemcsak Barcelona, de egyenesen a világ egyik legszebb parkja. Kétség kívül nagyon impozáns az Antoni Gaudí által tervezett kert és a lábunk előtt heverő katalán város látványa sem utolsó. Az ikonikus építészeti és történelmi örökséget  1984-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.

Güell park Barcelonában

Güell park Barcelonában

A Güell park vagy más néven Park Güell (katalánul: Parc Güell) egy 17 hektáros nyilvános városi park kertekkel és építészeti különlegességekkel Barcelonában, Spanyolország egyik legszebb városában. Nevét az építtető katalán iparosról, Eusebi de Güell grófról kapta.

Eusebi de Güell gróf egy angliai útja után határozta el, hogy a jómódú családok számára egészséges környezetben építtet egy parkos kertvárosi városrészt, ma úgy mondanánk luxus lakóparkot. Ehhez megvásárolta a Muntanya Pelada (csupasz hegy) néven ismert területet, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerre és a Barcelonára. 

A kert kialakításával a kor zsenijét, Antoni Gaudít bízta meg. Gaudí a katalán organikus építészet legnagyobb alakja. Nevéhez fűződik a Sagrada Família templom megtervezése is, aminek a befejezése 2016-ra, az építész halálának 100. évfordulójára várható.  

A meredek, köves terepen nem volt egyszerű dolguk az építőknek. Az építési feltételek rendkívül korlátozóak voltak, csupán 60 háromszög alakú parcellát tudtak kialakítani, mivel a teleknek csak egyhatodát lehetett beépíteni. A házak magasságánál és elhelyezkedésénél figyelembe kellett venni, hogy azok ne akadályozzák a tengerre néző kilátást és ne fosszák meg a szomszédokat a napfénytől.

Güell park Barcelonában

A kert építése 1900-ben kezdődött, a terület szintekre történő felosztásával. Ez idő tájt Gaudí naurista korszakát élte. A természet formái ihlették alkotásait. Megtartotta az ingatlanon már növekvő növényzetet, például a szentjánoskenyér és az olajfákat. Új fajokat is telepített, kis vízigényű mediterrán növényeket.

Különböző rendszereket tervezett a vízgyűjtésére és tárolására. A növényzet és a vízkészlet gazdálkodása egyaránt hozzájárult a talaj eróziójának megakadályozásához, és elősegítette a terület vízellátását.

Az első telket Güell barátja, Martí Trias i Domènech ügyvéd vásárta meg 1902-ben. Ő Juli Batllevell építészre bízta a villa megépítését. 1906-ban maga Gaudi is beköltözött a parkba.

Az Anuari de l’Associació d’Arquitectes (Építészek Szövetsége Évkönyve) kiadványa szerint 1903-ra elkészült a két bejárati pavilon, a fő lépcsők, a bemutatóház, a viaduktok és a vízrendszer.

1907-ben már rendezvényeket tartottak itt, a körbe futó csempézett pad 1914-ben készült el. A nagy szerkezeti formákban a barokk elemeit fedezhetjük fel. 

A közlekedési rendszer hiánya és az exkluzív jelleg miatt elmaradtak az érdeklődők és vásárlók, így 1914-ben abbahagyták a munkálatokat. A tervezett 60 házból végül csak kettő épült fel.

Güell park Barcelonában

A park privát kertré vált. Güell engedélyt adott nyilvános rendezvények megtartására és hamarosan Barcelona egyik kedvelt látnivalójává vált.

Güell park Barcelonában

Güell 1918-as halála után, 1922-ban örökösei felajánlották a parkot a városi tanácsnak. Az önkormányzati parkot 1926-ban nyitották meg.

Gaudí egykori házát 1963-ban múzeumként nyitották meg. A Güell parkot 1969-ben ismerték el műemlékként. 1984-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították Barcelona hét másik, Gaudí nevéhez köthető építményével együtt.

Unesco listára került Gaudí építmények:

 • Vicens ház,
 • Sagrada Família – Születéstemploma homlokzata,
 • Batlló ház,
 • Mila ház,
 • Güell-kolónia kriptája,
 • Güell park,
 • Güell palota.

A park látogatása

A Park Güell nyilvános park, amely két nagy területetre osztható. A világörökség részévé nyilvánított terület a park teljes területének csupán 9%-a. A Güell Park egész területét ingyen látogathatják a barcelonai lakosok. Egy része belépőjeggyel látogatható, és óránként legfeljebb 800 turistát engednek be, hogy elkerüljék a túlzsúfoltságot.

Így sem egyszerű lefényképezni a lépcső közepén lévő 2,4 méter hosszú szalamandrát, amit gyakran sárkányként emlegetnek és mára már Barcelona egyik jelképe lett.

Szinte napra pontosan egy éve jártam a Güell parkban utoljára. Akkor épp felújítási munkálatok folytak, ekkor készítettem a fotókat is. Többek között felújítás alatt állt a mozaikkal kirakott kanyargós pad is, így ez is csak korlázottan tudtam fényképezni.

2020. június 24-én, amikor ezt a cikket írom, a park a COVID19 járvány miatt még zárvatart. A felújítási munkák pedig még mindig folynak.

Nyitvatartási és egyéb információkat a Güell park hivatalos oldalán találsz.

Güell park videón

Köszönöm a megosztásokat!
 • 642
 • 2
 •  
 •  
 • 642
 •  
 • 2
 •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük