Hagymatikum Makón – Makovecz tervezte termál- és gyógyfürdő

Hagymatikum Makón. A név talán megtévesztő lehet, de nem egy mezőgazdasági épületről van szó, hanem a hagymájáról híres város termál- és gyógyfürdőjéről. Ha Makón jársz, érdemes legalább kívülről megcsodálni.

Hagymatikum Makón

Hagymatikum Makón

Hagymatikum Makón

A Hagymatikum Makó termál- és gyógyfürdője, a város egyik nevezetessége és vonzereje. A Maros parti város szívében található fürdőkomplexum élmény-, gyógy-, wellnessrészlegekkel és szabadtéri medencékkel is rendelkezik.

Építését 2009-ben kezdték meg Makovecz Imre tervei alapján. Az építése nem ment simán, politikai csatározások, megnövekedett költségek miatt csúszott az építkezés. Aztán, amikor már úgy tűnt, minden sínen van, kigyulladt a leendő élménymedencetér építés alatt álló faszerkezetes kupolája. A tetőszerkezet több méteres lángokkal égett, a fürdő 1500 négyzetméteres tetőszerkezetének harmada megsemmisült. A képeket 2011 júliusában készítettem, a tűzeset előtt egy hónappal.  

Hagymatikum Makón

Hagymatikum Makón

Hagymatikum Makón

Alig egy hónappal a tűzeset után a tervező Makovecz Imre 76 éves korában elhunyt. Az organikus építészeti irányzat egyik legnagyobb magyar képviselő így nem érhette meg a fürdő 2012 januári átadását. Így utólag szemlélve nem kis bravúr volt a tűzeset után félévvel a komplexum átadása. A 2013-ban készített fotóimon jól látszik, hogy időközben a parkosítási, környezet szépítő munkálatok is befejeződtek.

Hagymatikum Makón

Hagymatikum Makón

Hagymatikum Makón

Hagymatikum Makón

Makón érdemes megnézni a lombkorona sétányt is, ahol a lombkoronák magasságából hallgathatjuk a madárcsicsergést és gyönyörködhetünk a Maros part természeti szépségeiben.

További olvasnivalók Makóról

Makó nevezetességei videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük