Hagymatikum Makón – Makovecz tervezte termál- és gyógyfürdő

Hagymatikum Makón. A név talán megtévesztő lehet, de nem egy mezőgazdasági épületről van szó, hanem a hagymájáról híres város termál- és gyógyfürdőjéről. Ha Makón jársz, érdemes legalább kívülről megcsodálni.

Hagymatikum Makón
Hagymatikum Makón

Hagymatikum Makón

A Hagymatikum Makó termál- és gyógyfürdője, a város egyik nevezetessége és vonzereje. A Maros parti város szívében található fürdőkomplexum élmény-, gyógy-, wellnessrészlegekkel és szabadtéri medencékkel is rendelkezik.

Építését 2009-ben kezdték meg Makovecz Imre tervei alapján. Az építése nem ment simán, politikai csatározások, megnövekedett költségek miatt csúszott az építkezés. Aztán, amikor már úgy tűnt, minden sínen van, kigyulladt a leendő élménymedencetér építés alatt álló faszerkezetes kupolája. A tetőszerkezet több méteres lángokkal égett, a fürdő 1500 négyzetméteres tetőszerkezetének harmada megsemmisült. A képeket 2011 júliusában készítettem, a tűzeset előtt egy hónappal.  

Hagymatikum Makón
Hagymatikum Makón
Hagymatikum Makón

Alig egy hónappal a tűzeset után a tervező Makovecz Imre 76 éves korában elhunyt. Az organikus építészeti irányzat egyik legnagyobb magyar képviselő így nem érhette meg a fürdő 2012 januári átadását. Így utólag szemlélve nem kis bravúr volt a tűzeset után félévvel a komplexum átadása. A 2013-ban készített fotóimon jól látszik, hogy időközben a parkosítási, környezet szépítő munkálatok is befejeződtek.

Hagymatikum Makón
Hagymatikum Makón
Hagymatikum Makón
Hagymatikum Makón

Makón érdemes megnézni a lombkorona sétányt is, ahol a lombkoronák magasságából hallgathatjuk a madárcsicsergést és gyönyörködhetünk a Maros part természeti szépségeiben.

Makó nevezetességei videón

További olvasnivalók Makóról

Makovecz Imre és Makó város neve teljesen összefonódott. Nem azért, mert az organikus építészet nemzetközileg is híre mestere makói születésű lenne. Az is csupán a véletlen műve, hogy a dél-alföldi város neve elrejtőzik a kiváló építész nevében. Sokkal inkább a Makovecz Imre nevéhez köthető 11 makói remekmű köti a városhoz. Nézzük, milyenek Makovecz Imre épületei Makón!

Makó, a Maros jobb partján fekvő Csongrád megyei város neve joggal forrt egybe a hagymával, ami hungarikumnak számít, és Makovecz Imre csodálatos épületeivel. A messze van, mint Makó Jeruzsálemtől szólásnak viszont semmi köze a dél-alföldi városhoz.

Van-e jobb családi program, mint egy madárcsicsergéssel kísért kellemes séta az árnyas fák alatt a természetben? Igen, van! Egy kellemes séta a fák lombjai között. Egy séta, ami során szemmagasságból szemlélhetjük a faóriások élővilágát, lengőhidakon kipróbálhatjuk bátorságunkat és ügyességünket, majd lecsúszhatunk a Kárpát-medence leghosszabb szárazföldi csúszdáján. Mindezt egy helyen és szinte ingyen. A Maros jobb partján található makói lombkoronasétány tanösvény tanítva szórakoztat kicsiket és nagyokat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük