Makovecz Imre épületei Makón

Makovecz Imre és Makó város neve teljesen összefonódott. Nem azért, mert az organikus építészet nemzetközileg is híre mestere makói születésű lenne. Az is csupán a véletlen műve, hogy a dél-alföldi város neve elrejtőzik a kiváló építész nevében. Sokkal inkább a Makovecz Imre nevéhez köthető 11 makói remekmű köti a városhoz. Nézzük, milyenek Makovecz Imre épületei Makón!

Hagymatikum Makón

Az Európa-szerte csodált és elismert Makovecz Imre (1935-2011) Budapesten született, alkotott és itt is hunyt el. Mindig is művészi pályára készült, édesapja terelgette az építészet felé, hogy majd avval pénzt is kereshet. Már 35 éves korában elhivatottságot érzett, hogy átadja tanítványainak tudását. Maga és tanítványai számtalan csodálatos épülettel ajándékozták meg hazánkat, a Kárpát-medence, sőt Európa több  városát. A makói építményeik jól prezentálják a mester és tanítványainak sokrétű tehetségét.

Makovecz Imre épületei Makón

Többször jártam már Makón és ezidáig úgy gondoltam, hogy mindegyik Makovecz Imre féle építményt láttam már, de ahogy ehhez a cikkhez gyűjtöttem az anyagot, rá kellett jönnöm, hogy koránt sem. Minden esetre azokat az épületeket is számba veszem, amiről nincs fotóm és majd igyekszem pótolni.

Makovecz Imre első makói munkája a Hagymaháznak is hívott művelődési központ volt. Tornyai a természet megújulását szimbolizálják.

Makovecz Imre épületei Makón

A József Attila Gimnázium bővítésével és a mellette épülő Erdei János Sportcsarnok tervezésével tanítványát, Gerencsér Juditot bízta meg. Mindkét épület 2001-ben készült el.

A makói gyógyfürdő első épülete Csernyus Lőrinc tervező munkája és felügyelete mellett valósult meg 2007-ben.

A hajdani Csanád vármegye székháza előtti tér kialakítása Makovecz Imre tervei alapján valósult meg 2008-ban. A térrendezés során áthelyezték a Kossuth -szobrot, és zöldnövényzettel tették barátságosabbá a teret. Ugyanebben az évben került sor a Széchenyi tér kialakítására, ami Makovecz Imre és Csernyus Lőrinc közös munkájának eredménye.

Makovecz Imre épületei Makón

Makovecz Imre munkája a 2010-ben átadott központi buszpályaudvar. A megkövesedett ligetet szimbolizáló épület kellemes hangulatú várójában az organikus építészetből megszokott íves faszerkezettel találkozunk.

Makovecz Imre épületei Makón

Makovecz Imre épületei Makón

A Kálvin téri református általános iskola szintén Csernyus Lőrinc nevéhez kötődik, 2010-ben készült el. Az újvárosi Búza utcai bölcsőde Makovecz Imrét dicséri. Középület kategóriában elnyerte a „2011 legszebb homlokzata” díjat.

A Közhivatalok háza a 2011-es felújításkor Gelencsér Judit vezényletével kapott kívülről klasszicista jelleget.

A nyári szabadtéri zenei előadásoknak helyet adó, medencékkel övezett Zenepavilon az építészről halála után elnevezett tér közművesítésével együtt került kialakításra.

Makovecz Imre épületei Makón

A Zenepavilon kupolájának belső részében elhelyezett hangfogó madarat zsinórok segítségével a zenéhez lehet igazítani, ezáltal növelhető az akusztikus élmény az előadásokon.

Makovecz Imre épületei Makón

A néha elég botrányosan épülő Hagymatikum Gyógyfürdő elkészültét Makovecz Imre már nem érhette meg.

Makovecz Imre épületei Makón

Úgy tűnik ezzel még nincs vége a Makovecz épületeknek Makón. Egy tavalyi bejelentés szerint:

„A kormány támogatja Makovecz Imre eddig el nem készült terveinek megvalósítását Magyarországon és az egész Kárpát-medencében – ennek jegyében 2,6 milliárd forint támogatást biztosít Makó polgárainak Makovecz Imre egyik utolsó terve, a makói könyvtár megépítéséhez.”

További olvasnivalók Makóról

Makó látnivalói videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük