Sárvári arborétum őszi pompában

Az Őrségi Nemzeti Park kezelésében levő Sárvári Arborétum 9,2 hektárján található hazánk egyik legjelentősebb és egyben legidősebb növénygyűjteménye. A terület régen a Nádasdy-vár birtokához tartozott.

Sárvári arborétum

Sárvári arborétum

A sárvári arborétum elődjét 1546-ban hozták létre, amikor a területen zöldséget és gyümölcsöt kezdtek termeszteni. A híressé vált kertészet több mint száz évig működött. Az I. Lipót király ellen 1671-ben megindult a Wesselényi-összeesküvés után a terület elkobozták és szakértő kezek hiányában pusztulásnak indult.

1803-ban a Nádasdy-várat és a körülötte elterülő hatalmas birtokokat – köztük a mai arborétum területét is – Habsburg Ferdinánd főherceg felvásárolta. Ekkor kert is újjáéledt. Az angolparkba ültetett fákból napjainkban is látható még néhány. Az, hogy a várost övező erdők országos viszonylatban is híresek, Lajos bajor királyi hercegnek köszönhető.

A II. világháború után az erdőgazdasághoz kerül a terület, 1952-ben a parkot védetté nyilvánították.

Napjainkban az arborétum két nagy egységből áll. A 200 éves klasszikus angolparkban tiszafa, japánakác, platán, fekete fenyő, vasfa példányok, valamint később telepített magnóliák, liliomfák láthatók. A halastavat körbeölelő erdőben 400 éves tölgyfákat is láthatunk.

Sárvári arborétum
Sárvári arborétum
Sárvári arborétum

Rododentron bimbós már

Sárvári arborétum

Szép kezdeményezés a Születésfája. Pár éve már minden újszülött neve megörökítésre kerül. Az önkormányzat és a szülők közös ünnepségen helyezik fel a város legifjabb szülöttjének nevét.

Sárvári arborétum
Sárvári arborétum

Nagyon köszönöm a fotókat Hajas Irénnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük